Suomi
Gamereactor
arviot
Sonic Origins

Sonic Origins

Vanhat klassikot uudella moottorilla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Sega on ylpeä historiastaan Sonic-siilin kanssa. Siitä kertoo sekin, että siilin neljä ensimmäistä seikkailua on julkaistu uudelleen jo ties kuinka monelle alustalle vuosien varrella. Sonicin 30-vuotisjuhlia varten Sega julkaisee pelit jälleen kokoelmana, mutta viimeinkin peliklassikot ovat saaneet uuden käsittelyn.

Sonic Origins

Sonic Origins sisältää kolme ensimmäistä Sonic-peliä, Sonic CD:n ja Sonic & Knucklesin Sonic Manian tutuksi tekemälle Retro Enginelle sovitettuna. Käytännössä tämä tarkoittaa 60 framen pyörimisnopeutta, laajakuvaa ja muutamia visuaalisia ehostuksia. Onpa jokaiselle pelille tehty myös uudet alku- ja loppuanimaatiotkin, jotka niin ikään sopivat alkuperäisten pelien ilmeeseen mainiosti.

Tämä on mainos:

Pelimoottorin vaihto tekee peleille hyvää. Alkuperäisten pelien ilmettä kunnioitetaan onnistuneesti modernisoiden ja tässä muodossa pelien pelaaminen on silkkaa nautintoa. Sonicin vauhti pääsee sulavan rullaamisen ansiosta todellakin oikeuksiinsa ja laajakuva helpottaa kentissä navigointia yllättävänkin paljon. Erittäin tervetulleena lisänä elämät on uusioversiossa korvattu kolikoilla, joilla voi ostaa tavaraa museosta tai kokeilla erikoiskentistä saatavien kaaosemeraldien metsästystä niin kauan kuin kolikoita riittää. Koska erikoiskentät, erityisesti Sonic CD:n rasittava ufojen metsästys, ovat selkeästi pelien heikointa antia, uudelleenyritysten ansiosta emeraldien kerääminen helpottuu huomattavasti ja esimerkiksi juuri Sonic CD:stä näin viimeinkin oikean lopun.

Ja voi että miten hyviä nämä pelit edelleen ovatkaan! Itselläni mukana on tietenkin tukku nostalgiaa, sillä kasvoin näiden pelien kanssa aikoinaan, mutta mitä enemmän alkuperäisiä pelejä objektiivisesti tutkailee, sitä enemmän niitä arvostaa. Vauhdin lisäksi Sonic-pelien parasta antia ovat tarkka ohjaus ja etenkin erinomaisen mielikuvituksellinen kenttäsuunnittelu. Jokainen uusi osa toi kenttiin uusia leluja kokeiltavaksi ja kerta toisensa jälkeen ne sopivat pelin yleiseen rakenteeseen erinomaisesti. Salaisuuksia piisaa löydettäväksi ja kentät voi pelata läpi usealla eri tavalla. Pelinautintoa ei voi estää.

Sonic Origins

Itse pelien ohella kokoelma sisältää 15 haastetehtävää per peli, sekä erittäin kattavan museon, joka esittelee Sonic-sarjan musiikkia, animaatioita sun muuta. Hauskana yksityiskohtana museosta löytyvät myös pelien manuaalit kaikkien alueiden versioina. Niinpä eurooppalaisissa manuaaleissa pääsee ihailemaan myös varsin kiinnostavia suomennoksia, jotka sisältävät paljon mielenkiintoista aikalaistekstiä. Esimerkiksi epilepsiavaroitus on vielä kolmannen Sonicin kohdalla varoitus kaatumataudista.

Tämä on mainos:

Näiden lisäksi jokaisesta pelistä on tarjolla peilikuvaksi käännetty versio, sekä pomotaistelut riviin niputtava pelimuoto. Erittäin hienona lisänä - mikäli pelit pelaa erikseen läpi - jokainen nimike on mahdollista pelata läpi myös Tails-ketulla ja Knuckles-nokkasiilinä. Varsinkin ensimmäisen Sonicin koluaminen näillä hahmoilla on lystikästä puuhaa, sillä peliä ei tietenkään alun perin suunniteltu näitä hahmoja ajatellen ja lisääntyneen vertikaalisuuden ansiosta kentistä löytää helposti ihan uusia paikkoja. Pelit on mahdollista pelata myös yhtenäisenä tarinana, jolloin puikoissa on pelkästään Sonic, jolla kakkosesta eteenpäin roikkuu Tails kannoillaan.

Kokoelma on siis pinnalta käsin erittäin hyvin tehty nostalgiapaketti. Valitettavasti kokonaisuutta nakertaa muutama pikku juttu. Ensin tietenkin Sonic 3:n musiikit. Carnival Night Zone, Icecap Zone ja Launch Base Zone käyttivät huhujen mukaan alun perin Michael Jacksonin musiikkiraitoja ja monimutkaisten lakipykälien vuoksi näiden kenttien musiikit on korvattu pelin prototyyppiä varten sävelletyillä kappaleilla. Protobiisit eivät pärjää alkuperäisille alkuunkaan ja erityisesti Carnival Night ja Icecap suorastaan kärsivät musiikinvaihdoksesta.

Sonic Origins

Muu kritiikki suuntautuu kohti kokoelman rakennetta. Sonic 3 ja Sonic & Knuckles on pelattava yhtenäisenä pakettina, erikseen näitä ei pysty loksauttamaan. Myös ladattavaa lisäsisältöä on ilmeisesti luvassa melko paljon. Haastetehtävien määrä on hyvin rajallinen ja ymmärtääkseni myös lisää hahmoja on peliin luvassa. 40 euron hintalappu huomioiden maksullinen lisäsisältö ei oikein puolla paketissa paikkaansa, ottaen huomioon, että pelit on todellakin julkaistu alkuperäisessä asussaan jo aiemminkin ties kuinka monelle kymmenelle alustalle.

Kokonaisuutta on kuitenkin arvioitava sen perusteella, miten hauskaa näiden klassikoiden parissa oli ja on pakko tunnustaa, että viihdyin yllättävänkin hyvin. Jokaisen näistä peleistä olen pelannut puhki jo silloin kauan sitten, mutta niin vain Sonic Origins innosti uudelle kierrokselle ja vieläpä ihan kunnolla salaisuuksia etsien. Nostalgiaa tai ei, Sonic Origins on suosituksen arvoinen kokoelma.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Neljä erinomaista peliä uudella pelimoottorilla, elämien korvaaminen kolikoilla, paljon kivaa sivutekemistä
-
Kolmannen Sonicin musiikkivaihdokset, ladattavan lisäsisällön määrä hinta huomioiden
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Sonic OriginsScore

Sonic Origins

ARVIO. Kirjoittaja Petter Hegevall (Kääntänyt: Toni Turunen)

Sega on julkaissut ylistetyn Retro Enginen (joka pyöritti Sonic Maniaa) kautta neljä vanhaa Sonic-klassikkoa kauan odotetussa kokoelmassa, mutta Petter Hegevall ei ole vieläkään kovin vaikuttunut.

Sonic Origins -kilpailu

Sonic Origins -kilpailu

UUTINEN. Kirjoittaja Toni Turunen

Suosikkisiilimme on remasteroitu, ja sitä juhlitaan massiivisella kilpailulla, jossa yksi palkinnoista on... Sonic-hajuvesi!Ladataan seuraavaa sisältöä