Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Soul

Soul

Pixarin animaatio, joka taitaa herättää enemmän ajatuksia aikuisissa kuin lapsissa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
SoulSoulSoul

Pixarin animaatio Soul - Sielun syövereissä saapui katsottavaksi jouluna 2020. Nyt viimeinkin on aika arvioida blu-ray-julkaisu. Kaikin puolin sujuvasti tehty ja hyvin kerrottu tarina herättää todennäköisesti enemmän ajatuksia aikuisissa kuin lapsissa.

Musiikinopettaja Joe (Jamie Foxx) on päätynyt työhönsä taloudellisten seikkojen sanelemana, sillä todellisuudessa hän on aina unelmoinut jazz-muusikon urasta. Edes vakituinen virka ei saa häntä innostumaan opettajan työstään, mutta sitten alkaa tapahtua. Paikallisella jazz-klubilla esiintyy tunnettu muusikko, jota säestämään Joe pääsee. Kotimatkalla Joe valitettavasti joutuu onnettomuuteen, ja hänen sielunsa irtoaa ruumiista.

SoulSoulSoul
Tämä on mainos:

Soul-elokuvan lähtökohtaa on hankala kuvailla, koska se yhdistää monenlaisia ajatuksia tuonpuoleisesta, sielunvaelluksesta ja elämän tarkoituksesta yhdeksi sujuvaksi keitokseksi. Käsitellyt aiheet ovat isoja ja vakavia, mutta Pixarin animaatioille ominaisesti kaikessa on mukana omanlaisensa kevyt tunnelma. Hyvät nykyaikaiset animaatioelokuvat onnistuvat puhuttelemaan kaikenikäisiä katsojia, ja Soul kuuluu ehdottomasti juuri tähän joukkoon. Leffan loppuratkaisu on aivan erityisen onnistunut, sillä se jää mieleen pitkäksi aikaa lopputekstien katsomisen jälkeenkin.

Koetan parhaani mukaan välttää paljastuksia tarinasta, koska elokuva on sitä parempi, mitä enemmän tyhjänä tauluna sitä lähestyy. Nykyaikaa ajateltuna koin erityisen positiiviseksi sen, että elokuvalta puuttuu jotakin ihmisryhmää syyllistävä, ja toista ihmisryhmää korottava, poliittinen kannanotto. Joe elää New Yorkin suurimmaksi osaksi mustan väestön asuttamalla alueella, ja paikallinen kulttuuri eri ilmiöineen on leffassa vahvasti läsnä. Mutta samaan aikaan kaikki esitetään neutraalisti ja kuvailevasti. Tällainen esitystapa on omiaan herättämään katsojassa kiinnostusta esiteltyä alakulttuuria kohtaan, ellei se sitten satu olemaan jo valmiiksi tuttu.

SoulSoulSoul

Blu-ray-julkaisu on jaettu kahdelle levylle. Toisella levyllä on elokuvan ohella muutama lyhyt katsaus rainan tekemiseen, ja toisella levyllä sitten enemmän katsauksia, poistettuja kohtauksia, trailereita ja sen sellaista. Kokonaisuus on hyvin perinteinen Disneyn kotijulkaisuiden kattaus, mutta toisaalta mukana on mukava dokumentointi elokuvantekijöiden ajatuksista ja tavoitteista oman projektinsa kanssa.

Tämä on mainos:

En ihan heti edes muista, koska viimeksi animaatioelokuva olisi onnistunut saamaan ajatukset yhtä paljon liikkeelle kuin Soul - Sielun syövereissä. Ja tämä kaikki tehdään positiivisen tunnelman vallitessa: mistään ei ole tarvetta pöyristyä. Jo siksikin katsomista voi suositella erittäin lämpimästi.

SoulSoulSoul
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Soul

Soul

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Pixarin animaatio, joka taitaa herättää enemmän ajatuksia aikuisissa kuin lapsissa.Ladataan seuraavaa sisältöä