Suomi
Gamereactor
arviot
Spuds Unearthed

Spuds Unearthed

Asemasotaa avaruusperunoiden parissa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Outojen avaruusperunoiden, spudsien, maailma on tuhoutunut palasiksi. Tuho ei johtunut mistään ulkopuolisesta vaarasta vaan yksinomaan spudsien luonnollisesta innosta tapella. Nyt muutama sankari on päättänyt pistää sivilisaation takaisin kasaan haalimalla pitkin galaksia räjähtäneiltä palasilta eksyneet spudsit takaisin kotiin. Suunnitelmalle kapuloita rattaisiin iskevät kuitenkin näitä palasia asuttavat vihaiset zombudsit, jotka eivät hyvällä katso muukalaisia. Onneksi spudseille tappelut ovat tervetulleita.

HQ

Tunnelmaltaan lievästi Worms (Team17, 1995) -vivahteinen Spuds Unearthed yhdistelee yksinkertaisesti, mutta nokkelasti, suoraviivaista räiskintää ja ajatuksella mietittyä strategista sodankäyntiä. Pelaajan tavoitteena on pelastaa vihollisten tukikohdista spudseja. Silmistä kuvatut pelastusoperaatiot suoritetaan asemasotamaisesti paikallaan seisoskellen ja ampuen päälle hyökkääviä vihollisia ennen heidän murtautumistaan pelaajan alukseen. Ampumisen lomassa pelaajan alukselta lähtee automaattisesti pieniä joukkoja tuhoamaan vihollisen rakennelmia, jotka suoltavat vihollisaaltoja jatkuvalla syötöllä. Pelaaja pystyy myös parantamaan mahdollisuuksiaan sodassa viskomalla taistelutantereelle erikois-spudseja, joiden kyvyt vaihtelevat taistelusta erilaisiin suojauksiin. Erikois-spudsien toiminta on rajoitettu energialla, jota he joutuvat vähän väliä lataamaan palaamalla alukseen. Ajoittamalla erikois-spudsien käyttöä ja huomioimalla ampuma-aseiden ylikuumenemista pelaajalla on kädet täynnä taistellessa vihollismassoja vastaan, jotka vain vaikenevat tuhottujen rakennelmien myötä.

Kohtuullisen selkeän ydinpelin ymmärtäminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa. Pelin sekavat ja moniosaiset tutoriaalit läimäistään kerralla ruutuun peliä aloittaessa. Muistettavaa ja ymmärrettävää tulee yli vanhan peliarvostelijan kapasiteetin, ja ensimmäiset pelisessiot menevät hosuessa ja turpaan ottaessa. Pelistä kuitenkin saa kohtuullisen nopeasti otteen, jonka jälkeen taistelut alkavat sujua. Spuds Unearthedista kuoriutuu hiljalleen varsin hauskaa puuhaa, vaikka tekemistä ei juuri muuteta lähdön jälkeen muuten kuin mitä erilaisin arsenaalein.

Spuds UnearthedSpuds UnearthedSpuds Unearthed

Taisteluista pelaajaa palkitaan pelastettujen spudsien lisäksi mahdollisin erikoissotilain tai kolikoin. Kolikoiden avulla erikoissotilaiden ominaisuuksia voi vahvistaa, ja täten parantaa niiden mahdollisuuksia taisteluissa. Erikoissotilaita voi valita vain rajoitetusti jokaiseen taisteluun, joten valinnat pitää tehdä harkiten, jotta voitto olisi taattu.

Tämä on mainos:

Pelin graafinen ilme on miellyttävän värikylläinen. Avaruusperunat ovat kaikessa kiukussaan suloisia, ja maailmassa riittää yksityiskohtia myymään sarjakuvamaisen tunnelman. Pelaajan käsin käyttämät aseet on tyylikkäästi mallinnettu ja erityisesti mieleen jäi kampikäyttöinen konekivääri, jonka käytössä on kivaa tunnelmaa. Ihmetystä kuitenkin herättää aseisiin kurottautuminen taistelussa. Vaikka kuinka sijainnin on pelissä resetoinut keskiöön, aseisiin ei yletä ilman muutaman askeleen ottamista eteenpäin. Pelin latausajat ovat myös aivan kohtuuttomat. Playstation 4 Pro:llakin peliä pyörittäessä latausruutujen tuijottelu saa pahimmillaan aikaan epäluulon siitä, että peli on kaatunut.

Äänipuoli on myös hiukan ristiriidassa. Muhkeiden aseiden käytössä ei ole ihan niin miehekästä potkua kuin voisi olettaa. Sentään spudsit ääntelevät hauskasti touhutessaan sotatantereella ja aluksella päästellen pieniä huomautuksia tilanteesta kuin tilanteesta. Suurin ongelma kuitenkin nousee spudsien kotiplaneetalla, jossa ilmassa on jatkuvaa suolistokaasumaista pulputusta ja pörinää. Koska juuri täällä tehdään strategisia suunnitelmia seuraavaa taistelua varten, alkavat jatkuvat epämiellyttävät äänet hyvin nopeasti ärsyttää.

Spuds Unearthed on ihan piristävä lisä VR-pelien kirjoon. Nopeatempoiset taistelut on tasapainotettu sopivan viihteellisiksi kokonaisuuksiksi räiskinnän ja strategisen pohdiskelun väliltä. Graafinen ilme on näyttävä, ja spudseissa on hauskasti persoonaa. Peliä kuitenkin varjostavat muutamat huonot suunnitteluvalinnat, mutta ennen kaikkea turhauttavan pitkät latausajat. Näistäkin ongelmista huolimatta peli on kokeilemisen arvoinen varsinkin näinä kuivina PSVR-aikoina.

Spuds UnearthedSpuds UnearthedSpuds Unearthed
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Omaperäiset spudsit, grafiikka, hyvä yhdistelmä strategiaa ja räiskintää, kampikäyttöinen konekivääri
-
Törkeän pitkät latausajat, jatkuvat suolistokaasuäänet, aseisiin kurottautuminen, epäselvät ohjeet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä