Suomi
Gamereactor
arviot
Squishies

Squishies

Pehmeiden palleroiden pyörittelyä avaruuskaloilla sympaattisessa maailmassa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Viime vuosien hittilelujen virkaa ovat toimittaneet Squishiesit, jotka ovat eri muotoisia ja -näköisiä, sekä nimensä mukaisesti ultrapehmeitä vaahtomuovileluja. Ei siis ollut kuin ajan kysymys, että stressihallintaan tai puristelulla pelkkään miellyttävän tunteen saamiseen tarkoitetut lelut löytäisivät tiensä myös pelimaailmaan. Vaikka Brainseed Factoryn Squishies ei suoraan käsittele Squishies-leluja, on pelissä suloista ja sympaattista sisältöä kerrakseen.

Pelin idea on varsin yksinkertainen. Pelaajan pitää saada pyöriteltyä suloisia pallo-otuksia läpi vaihtelevien tasojen taikaportista sisään. Palleroiden pyörittelyä vaikeuttavat muun muassa maaston epätasaisuudet, erilaiset mekaaniset esteet sekä vesi, joka turvottaa oliot räjähdyspisteeseen ja sen yli. Matkalla maaliin palleroilla voi kerätä jonkin sortin timantteja, joiden määrä vaikuttaa tason pisteytykseen. Toinen pisteisiin vaikuttava tekijä on läpäisyaika, jonka tavoittelu menee jo todellisesta haasteesta heti ensimmäisistä tasoista lähtien. Hauskasta ideasta ja toteutuksesta tulee ensimmäisenä mieleen klassinen Marble Madness (Atari Games, 1984). Vaikka Squishiesissa on tarinatila pelattavana, ei itse tarinaa käsitellä millään tasolla. Pelaaja vain etenee tasosta toiseen ilman kummempia välidemoja tai edes tekstiä kertomaan, mistä oikein on kyse.

Squishies muuttaa Move-ohjaimet avaruusteknologialla päällystetyiksi pusukaloiksi, joilla sitten on tarkoitus ohjata palleroita. Liipaisin saa kalat puhaltamaan ja Move-nappi taas imemään. Näiden komentojen avulla Squishies-olentoja pyöritellään täysin vapaasti liikuteltavassa ympäristössä niin sanotusta jumalaperspektiivistä. Olioita ohjaavien komentojen lisäksi Move-ohjaimen muut napit auttavat pyörittelemään ja zoomailemaan tasoa varsin monipuolisesti, jotta pehmeät pyörykät saadaan haluttuun suuntaan. Pelimekaniikka vaatii hiukan opettelua, mutta pienen harjoittelun tuloksena tasoa ja siellä ihmetteleviä otuksia pyörittelee varmalla otteella, ja pelistä saa hyvän hallinnan tunteen. Aluksi helpolta vaikuttava peli ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu, sillä tason täydelliseen suorittamiseen pitää oikeasti tehdä töitä. Hyvänä esimerkkinä käyköön, etten edes keksinyt ratkaisua ensimmäisen maailman viimeiseen tasoon. Squishies sisältää viisi maailmaa, joissa jokaisessa on 20 tasoa, joten haasteita riittää.

SquishiesSquishiesSquishies

Pelkän pelaamisen lisäksi Squishiesistä löytyy yllättäen myös tasonluontityökalut. Pelaajalla on mahdollisuus luoda kohtuullisen vaivattomasti monimutkaisia ja monipuolisia tasoja, ja jakaa niitä muiden pelaajien kesken. Tämä nostaa mielenkiintoa peliä kohtaan, ja moninkertaistaa muutenkin jo runsaan pelillisen sisällön.

Tämä on mainos:

Squishiesin suunnittelu ja grafiikka ovat todella huoliteltuja. Sympaattiset hahmot ovat suloisia ja mieleenpainuvia heiluttelevine töppöjalkoineen ja kirjavine väreineen. Palikoista rakennettu maailma sisältää yksinkertaisin värein tehdyt pinnat, mutta jälki on todella tarkkaa ja miellyttävää silmälle. Erityisesti lähelle tasoa zoomattaessa peli näyttää erittäin kivalta. Sen kummempia efektejä peliin ei ole lisätty, mutta pelkistetty estetiikka istuu pelin tyyliin ja ainakin mahdollistaa sulavan rullauksen tavallisella Playstation 4:llä.

Äänipuolella hahmojen omaperäisyys ja persoonallisuus on myös huomioitu. Oliot önisevät ja kitisevät kuin eläinten poikaset pitäen hyväntuulista meininkiä yllä. Muutenkin äänimaailma on varsin suloinen ja hyvin suunniteltu pastellisävyiset pelimaailmat mielessä pitäen. Musiikki on hauskan hyväntuulista ja menoon sopivaa, mutta saman musiikin liiallinen kierrättäminen alkaa vähän tökkiä.

Ensisilmäyksellä Squishies vaikuttaa pahasti VR-teknologialla kalastavalta, hätäisesti kyhätyltä turhakkeelta, joita maailma on pullollaan. Peli kuitenkin yllättää positiivisesti todella huolitetulla toteutuksellaan ja persoonallisella suunnittelullaan. Palleroiden pyörittely on rattoisaa puuhaa ja yleisesti pelin parissa aika vierähtää rennosti. Taustalla lymyilevää ja äkillisesti nousevaa vaikeustasoa ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä peli saa hien pintaan ihan ilman VR-kypärän puristavaa otettakin varsinkin tasojen täydellistä suorittamista yrittäessä. Pelin idea tulee nopeasti tutuksi eikä osaa uusiutua tarpeeksi pidempiaikaista peli-intoilua ajatellen. Omien tasojen kyhäilymahdollisuus kuitenkin antaa lisäpotkua paketille, joten koko perheelle suunnattu Squishies on hyvä valinta VR-pelikokoelmaan.

SquishiesSquishiesSquishies
Tämä on mainos:
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Todella huoliteltu toteutus, omaperäinen ja sympaattinen design, omien tasojen luonti, miellyttävä tunnelma
-
Vaikeustason nopea nousu, saman musiikin kierrätys, ei uusiudu tarpeeksi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

SquishiesScore

Squishies

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Pehmeiden palleroiden pyörittelyä avaruuskaloilla sympaattisessa maailmassaLadataan seuraavaa sisältöä