Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
SS-GB

SS-GB

Tasalaatuista vaihtoehtohistoriaa Britanniasta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

SS-GB tarjoaa näkymän maailmaan, jossa Hitlerin Saksa sai niskalenkin Isosta-Britanniasta, eikä Yhdysvallat koskaan osallistunut toiseen maailmansotaan. Minisarjan tapahtumat sijoittuvat yhdeksän kuukautta tämän toisenlaisen voitonpäivän jälkeiseen aikaan, ja seuraavat etsivä Douglas Archerin tutkimuksia natsien hallinnoimassa Scotland Yardissa.

HQ

Kyseessä on siis brittiläinen vastine Amerikkaan keskittyneelle The Man in the High Castlelle. Molemmat itse asiassa pohjautuvat kirjoihin, mutta siinä missä Dickin teos häröili kirjailijalle uskolliseen tapaan useiden todellisuuksien välillä, edustaa Deighton paljon maanläheisempää koulukuntaa suoraviivaisella kirjallaan.

Genrensä puolesta SS-GB on dekkari. Vaikka Archer on hyvämaineinen Yardin etsivä, on tämä uudessa hierarkiassa ulkopuolinen, joka joutuu vuorotellen Wermachtin ja SS:n hierarkioiden tuuppimaksi. Näin Archer onkin tarinassa temaattisesti lähempänä yksityisetsivää kuin poliisia.

Toteutukseltaan SS-GB on tuttua ja tasalaatuista brittidraamaa, jossa ei juurikaan herkutella suurilla lavasteilla tai joukkokohtauksilla, vaan pysytään pääosin salongeissa ja tiiliseinien ympäröimillä kujilla, jotka eivät Britanniassa vaadi erityistä ehostamista näyttääkseen aivan samalta kuin 70 vuotta sitten.

Painotus on näyttelijöissä ja näiden esittämässä dialogissa, joka palveleekin tunnelmaa hyvin. Control-elokuvassa Ian Curtisina vaikuttanut Sam Riley jää tosin hieman valjuksi Archerina, jonka tunteellisessa skaalassa ei ole kehumista. Veteraaninäyttelijä James Cosmo toimii tarpeellisena valopilkkuna vanhemman etsivän roolissa ja Lars Eidinger pahistelee onnistuneesti Tohtori Huthina.

Tämä on mainos:

SS-GB onnistuukin ehkä parhaiten nimenomaan saksalaisten hahmojensa kuvauksessa. Siinä missä High Castlen natsit ovat natseja, jotka natseilevat kilpaa keskenään siihen asti että Hitlerin opit eivät enää sovikaan koti-idylliin, tarjoaa SS-GB joukon hahmoja joilla on hyvinkin erilaisia motivaatioita toimia osana Kolmannen valtakunnan koneistoa. Tämä moniulotteisuus on harvinaista, ja tekee hahmoista kertaluokkaa mielenkiintoisempia.

"Jos Hitler olisi voittanut" on nykyään jo aika kulunuttakin kuvastoa, johon liittyy myös epätervettä fanitusta tietyistä suunnista, mutta SS-GB tekee siitä mielenkiintoista katsottavaa ainakin viideksi tunniksi. Itse en jäänyt kaipaamaan toista kautta, mutta antaisin sille silti mahdollisuuden.

SS-GBSS-GBSS-GB
SS-GBSS-GB
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
SS-GB

SS-GB

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Tasalaatuista vaihtoehtohistoriaa BritanniastaLadataan seuraavaa sisältöä