Suomi
Gamereactor
arviot
Star Fox Zero

Star Fox Zero

Pörröisten eläinten tähtien sota tarjoilee laadukasta retrohenkistä avaruusräiskettä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Galaksissa kuohuu sillä pahamainen tiedemies Andross on yllättäen alkanut valtaamaan Lylatin tähtijärjestelmää tuhatpäisen armeijansa avulla. Täydellisen tuhon ja tyrannian esteenä on enää vain Fox McCloud ja hänen Star Fox -taisteluryhmänsä. Foxille pelissä on kuitenkin enemmän kuin pelkkä taistelu pahuutta vastaan, sillä vain viisi vuotta sitten hänen isänsä menehtyi taistelussa Androssia vastaan. Tällä kertaa pahuus on pysäytettävä lopullisesti ihan jo henkilökohtaisistakin syistä.

Star Fox Zerosta huokuu ihanan retrohenkistä tunnelmaa ja positiivista seikkailunmakua. Peliä pelatessa mieleen kumpuaa väkisinkin Star Wars -elokuvat ja Starship Troopers (1997) massiivisine taisteluineen ja monipuolisine maailmoineen. Tarinaa viedään eteenpäin menemällä taistelusta toiseen mutta omien alusten, maailmojen ja vihollisten muuttuessa kokoajan, peli väistää toiston tunteen hienosti. Koska vakavilla asioilla ei synkistellä, eikä peli sorru typeriin lapsellisuuksiin, balanssi koko perheen viihteelle on hienosti linjassa, jota tukee myös hyvin selkeä ja värikäs ulkoasu.

Star Fox ZeroStar Fox ZeroStar Fox Zero

Peli on mielenkiintoinen yhdistelmä ensimmäisen ja kolmannen persoonan vauhdikasta avaruusalusräiskintää, jota pelataan tilanteesta riippuen joko niin sanottuna raideohjauksena tai vapaalentona. Televisiosta pelaaja näkee aluksensa takaapäin, Wii U -ohjaimen toimiessa kirjaimellisesti aluksen aseen tähtäimenä. Tämän ansiosta tuntuisi kuin pelaisi After burneria (Sega, 1987) ja Wing Commanderia (Origin, 1990) samanaikaisesti Shogo - Mobile Armor Division (Monolith Productions, 1998) maailmassa, mikä on juuri niin siistiä kuin miltä se kuulostaakin. Tämä omaperäinen tapa hallita alusta ohjaimen tateilla ja sen tykkejä itse ohjainta samaan aikaan kääntelemällä on mielenkiintoista mutta myös varsin haastavaa. Varsinkin alussa pelin ohjaus sai kyseenalaistamaan omat motoriset kyvyt ja sorminäppäryyden aluksen kyntäessä maata ja tähtäimen sojottaessa taivaalle. Ohjaussysteemiin kuitenkin tottuu ja hiljalleen alkavat vihollisaluksetkin tipahtelemaan, jos ei alapuolelle, niin ainakin alukseni seuraksi sinne maahan. Aina välillä huomasin myös unohtuneeni lentämään suurimman osan tehtävästä vain ohjaimen ruutua tuijotellen televisiossa näkyvien bonusten viuhahtaessa ohi.

Tämä on mainos:

Star Fox Zero pitää sisällään kivan määrän monipuolista vaihtelevuutta pelillisesti esimerkiksi vastustajien alas ampumiseksi tarkoitettujen kulkuneuvojen muodossa. Tehtävästä ja maailmasta riippuen, pelaajalla on käytössään avaruusalus, Mech-robotti, tankki tai helikopterimainen siipialus. Jokaiselle aluksella on vielä omia erityisominaisuuksia, joista henkilökohtaiseksi suosikiksi nousi siipialuksen mukana oleva huoltodroidi, jolla voi esimerkiksi hakkeroida vihollisten tietokoneita. Myös seikkailtavat maailmat vaihtelevat anteliaasti avaruudesta planeettojen pinnoille ja isojen avaruusalusten sisältä jopa kuuta muistuttavan avaruusaseman sisään. Kun kaikki vielä kuorrutetaan lukuisilla eri tyyppisillä ja kokoisilla orgaanisilla sekä mekaanisilla vihollisilla, on tähtiketun uusin seikkailu varsin antoisaa ja miellyttävää pelattavaa kauttaaltaan.

Yksinkertainen mutta selkeä graafinen ilme muistuttaa Wii U:n tehojen puutteesta nykypäivän konsolisodassa. Peli kuitenkin ottaa koneesta kaiken irti ja onnistuu näyttämään raikkaalle värikylläisen ulkoasunsa ansiosta, eivätkä maailmat missään nimessä autioita ole. Itse asiassa ympärillä kuhisee välillä niin paljon kaikenlaista vaaraa, että melkein jää epäselväksi mitä pitäisi tehdä tai ketä ampua. Pelatessa ei paljon sahalaitavarjoja tai pienresoluutio tekstuureja ehdi tuomitsemaan. Toisaalta myös selkeän yksinkertaistettu lookki tehostaa pelin old school -tyylisuuntausta.

Star Fox Zero tuo ryminällä vanhan kunnon arcade-lentelyammuskelun nykyaikaan. Innovatiivinen ohjausjärjestelmä, hyvin huoliteltu tarina hahmoineen ja monipuolinen pelillinen tarjonta ampaisevat räiskintätunnelman tähtiin. Vaikka tarinamoodi olisi saanut olla noin seitsemän tunnin läpäisyaikaa pitempikin, on tämä megalomaanisiin mittoihin parhaimmillaan ulottuva, pörröisten eläinten tähtien sota varsin oikeutettu syy jo viimeistään hommata Wii U.

Star Fox ZeroStar Fox ZeroStar Fox Zero
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Monipuolista toimintaa, iloinen retrotunnelma, hyvät hahmot
-
Vaativa ohjaus, muutamat sekavat tavoitteet, pikkasen liian lyhyt tarina
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
Star Fox ZeroScore

Star Fox Zero

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Pörröisten eläinten tähtien sota tarjoilee laadukasta retrohenkistä avaruusräiskettä.

1
Star Fox Zero jäi tappiolliseksi

Star Fox Zero jäi tappiolliseksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Nintendon WiiU:lle hiljan julkaistu Star Fox Zero ei saavuttanut suurta suosiota kriitikoiden keskuudessa. Pelin huono kokonaismenestys on silti ollut yllätys sarjan...

0
Star Fox lentää nyt myös animessa

Star Fox lentää nyt myös animessa

UUTINEN. Kirjoittaja Leevi Rantala

Pari päivää sitten julkaistu Star Fox Zero on mainio peli, kuten arviossamme todetaan. Nyt Nintendo on ottanut hieman erilaisen näkökulman tähtiketun seikkailuihin, sillä...Ladataan seuraavaa sisältöä