Suomi
Gamereactor
arviot
Steamworld Heist

SteamWorld Heist

Kevyttä vuorostrategiaa kivoilla grafiikoilla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Steamworld Heist on vuoropohjainen strategiapeli, joka ei ole varsinaista jatkoa Steamworld Digille, vaikka sen juuret ovatkin samassa universumissa. Kenties olisi parempi puhua kevytstrategiasta, koska alunperin käsikonsolilla viihtynyt peli on kuin XCOM-sarjan kasuaaliystävällinen pikkuserkku.

Pelissä robottikapteeni Piper Faraday matkailee pitkin tähtienvälistä avaruutta alati kasvavan miehistönsä kanssa kurmottaen milloin itseään moraalittomampia avaruusrosvoja, milloin alistavan esivallan edustajia. Taistelut käydään avaruusalusten sisuksissa, jokaisen osallistujan liikkuessa ja ampuessa omalla vuorollaan.

Tällaistahan on nähty jo muutamaan kertaan, mutta Steamworld Heist lisää oman kikkansa soppaan antamalla pelaajan tähdätä itse. Nyt ei todellakaan mennä prosenttiluvuilla, vaan taivutetaan tattia kunnes kimmahteleville ammuksille on löydetty optimaalinen rata vihollisen takaraivoon.

Steamworld HeistSteamworld Heist
Tämä on mainos:

Peliä suositellaan harrastamaan padin kera, ja muita vaihtoehtoja kokeilleena olen taipuvainen samaan suositukseen. Tattiohjaus on luontevaa ja jouhevaa, ja perinteinen PC-kikkailu jää tällä kertaa toiseksi. Täysin mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Faradayn seikkailuihin saadaan motivaatiota niin kasvavien tasojen ja kykyjen kuin myös laajenevan asevalikoiman ja tietysti hattujen muodossa. Vaikka avaruudesta löytyykin asekauppoja, paikansin suurimman osan omasta arsenaalistani tehtävien yhteydessä. Hattuihin on myös keksitty hyvin länkkäriuskottava mekaniikka, koska niitä voi taistelun aikana ampua pois vihollisen päästä ja kerätä talteen.

Heistin grafiikka on suurta ja selkeää, epäilemättä kiitos käsikonsolimenneisyyden. Tämä ei silti haittaa laisinkaan, ja persoonalliset robotit pääsevät hyvin esiin ruudulla. Muutenkin pelin sarjakuvamainen ulkoasu on leppoisaa katseltavaa ja sieltä ponnahtaa aika ajoin esiin hauskoja pieniä yksityiskohtia.

Musiikkipuoli on hieman kaksijakoista. Suuri osa ajasta nojataan neutraalihkoihin luuppeihin, jotka on kuultu hyvin nopeasti, ja joilla on potentiaalia käydä hiertämään jossain vaiheessa. Toisaalta mukana on Steam Powered Giraffen soittamia oivia länkkärihenkisiä ralleja, joita kuuntelisi mieluusti vaikka toiminnan taustallakin. Robottien äänet ovat puolestaan mekaanista pörinää, joka ei aina helli kuulijan korvaa.

Tämä on mainos:

Heistin juonellinen tarjonta on kohtalaisen kevyttä. Sitä on juuri tarpeeksi eikä yhtään enempää. Robottikavereille voi halutessaan jutella, ja näille onkin kirjoitettu verrattain hupaisia pikku keskusteluita, joissa itse kunkin mekaanisen matkakumppanin henkiset nyrjähdykset tulevat selviksi.

Steamworld Heist on hauska ja kepeä peli, joka voi ylemmillä vaikeustasoillaan tarjoilla kovaakin vastusta sitä kaipaaville. Tehtäviä voi pelata aina uudestaan kokemuspisteiden ja paremman loppuarvosanan toivossa, ja peliin voi tätä kautta upottaa pitkiäkin aikoja.

En silti päässyt irti siitä fiiliksestä, että Heist on tarkoitettu lyhyempiin rupeamiin. Osittain satunnaisgeneroidut alukset toistavat itseään musiikin tavoin, eikä maisemissa tapahdu huikeaa muutosta edes alueiden vaihtuessa.

Käsikonsolillahan tämmöinen on ihan jees, ja taistelut kestävät aika naftisti sen lyhyemmän bussimatkan verran. PC-puolella, jossa kuitenkin täytyy ensin veivata atomiturbiinit vauhtiin ja asettua komentokeskuksen ohjaimiin, tämä ei aina motivoi kääntymään pelin puoleen, joka on harmi, koska Steamworld Heistia pelaa mielikseen, ainakin sen parisen tehtävää kerrallaan.

Steamworld HeistSteamworld Heist
HQ
HQ
HQ
Steamworld HeistSteamworld Heist
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Persoonalliset hahmot, kivat grafiikat, tähtäysmekaniikka
-
Toistavat musiikit, toistavat alukset, ei sovi pidempiin istuntoihin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä