Suomi
Gamereactor
artikkelit

Stephen King: Laitos (kirja)

Ainoa Kingin teos, joka on tullut uniin iltalukemisen jälkeen. Uinu, uinu, lemmikin lisäksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alun perin vuonna 2019 englanniksi nimellä The Institute julkaistu Laitos kuuluu Stephen Kingin uudempaan tuotantoon, ja on nyt julkaistu myös suomeksi. Kirjailijalle ominaiseen tyyliin painopiste on erilaisissa henkilöhahmoissa. Kysymyksessä ei ole kauhukirja, vaan enemmänkin futuristinen trilleri. Lukemista voi suositella lämpimästi, jos kestää sen ajatuksen, että illalla luettu saattaa kulkeutua uniin.

Usein Kingin kirjoissa pysytellään vain yhdessä pienessä pitäjässä, mutta Laitos tekee tässä poikkeuksen. Siinä liikutaan pitkin poikin Yhdysvaltain itärannikkoa, vaikka lähtökohta antaakin muuta olettaa. Mainen osavaltion metsien perukoilla sijaitsee erikoinen rakennuskompleksi, joka sieppaa lapsia kummallisiin tutkimustarkoituksiin. Laitos on toiminut salassa vuosikymmeniä, eikä kukaan ole koskaan onnistunut pakenemaan. Meno alkaa muuttua, kun Laitokseen tuodaan huippuälykäs 12-vuotias Luke Ellis. Samaan aikaan yli tuhannen kilometrin päässä etelässä paikallisena poliisina toimii hieman yli nelikymppinen Tim Jamieson, joka ei arvaakaan, miten hänen rutiininomainen elämänsä tulee muuttumaan lähiaikoina peruuttamattomasti.

Stephen King: Laitos (kirja)

Stephen King on tunnetusti loistava luomaan uskottavan ja elävän tuntuisia henkilöhahmoja, eikä Laitos petä tässä suhteessa. Suosittelen kuitenkin olemaan pohtimatta sitä, kuka onkaan keskeinen hahmo tarinan kannalta, ja kenellä on vain lyhyen aikaa statistin rooli. Kannattaa siis vain antaa tarinan viedä liikoja miettimättä. Teoksen rakenne on tutusti selkeä ja varsin yksinkertainen, joten mieltä sekoittavaa hyppimistä kerronnassa ei ole.

Tämä on mainos:

Tarina alkaa hyvin rajoitetussa tilassa eli juurikin Laitoksessa, mikä tuo mieleen toisen Kingin teoksen Piina eli Misery. Noin puolessa välissä aletaan kuitenkin liikkua, jolloin ajatuksiin nousee Juokse tai kuole eli The Running Man. Kirjailijalla on lisäksi tapana sijoittaa kaikki tarinansa samaan maailmaan, ja näin tekee myös Laitos. Mukana on nimittäin viittaus Kingin vampyyriromaaniin 'Salem's Lot, joka on suomennettu nimellä Painajainen.

Itselleni Laitos saavutti annaaleissani omanlaisensa aseman lukukokemuksena. Kyseessä on nimittäin Uinu, uinu, lemmikkini -teoksen eli Pet Semataryn ohella ainoa kirja, joka on tullut yöllä uniin iltalukemisen jälkeen. Ja tämä tapahtui useita kertoja sen viikon aikana, mikä Laitoksen lukemiseen meni.

Laitos sijoittuu tiiviisti nykyaikaan. Sen vuoksi mukana on runsaasti viittauksia moderniin populaarikulttuuriin ja ajan hengen muihin virtauksiin. Tämä auttaa ankkuroimaan tarinan selvästi aikaan ja paikkaan. Lisäksi se havainnollistaa sen, että Stephen King seuraa omaa aikaansa varsin tiiviisti. Laitoksen ehkä yllättävin piirre on, että samalla lukija oppii kuin huomaamattaan Yhdysvaltain itärannikon maantiedettä ja tavarajunaliikenteen verkostoa.

Stephen King: Laitos (kirja)
Tämä on mainos:

Stephen Kingin teosten ehkä se paras piirre on, että yleensä kaikki lukijalle esitetyt kysymykset ja mysteerit selviävät. Selitys ei ehkä aina ole täysin tyydyttävä, mutta ainakin se on olemassa. Lukijaa ei siis jätetä inhottavalla tavalla roikkumaan, mikä on varsinkin monien kauhuelokuvien kalvava ongelma. Lisäksi Laitos ei millään tavalla petaa jatko-osaa, vaan kun viimeinen piste on paperille lyöty, on tarina todellakin kerrottu.

Tammin kustantama teos on hyvän kokoinen ja kovakantinen. Fontti ja riviväli on onnistunut, ja lukeminen on miellyttävää, vaikka pitäisi kirjaa vähän kauempanakin sylissä. Lisäksi on huomioitava kirjailijalle ominainen kielen yksinkertaisuus, joten lukukokemus muodostuu kaikkiaan erittäin leppoisaksi.

Käännöksen on tehnyt jälleen kerran Ilkka Rekiaro, ja työ on totutusti laadukasta. Muutamia kirjoitusvirheitä mahtuu matkan varrelle, mutta niitä on silti yhden käden sormiin mahtuva määrä. Laitoksen voisi varmasti lukea hyvin myös englanniksi, mutta koskapa tarjolla on laadukas suomeksi tehty käännös niin miksi ei silloin suosisi kotimaista?

Kaiken kaikkiaan Stephen Kingin uutuuskirja Laitos on nautittava lukukokemus, ja sitä voi suositella lämpimästi. Tässä on mitä mainioin tapa aloittaa vuoden 2020 lukemiset.

King, Stephen, Laitos, s. 574, Tammi 2020

Gamereactorin arviot Stephen Kingin kirjoista pääsee lukemaan seuraavasti: Uinu, uinu, lemmikkini, Musta torni, Tukikohta ja Se.

Stephen King: Laitos (kirja)


Ladataan seuraavaa sisältöä