Suomi
Gamereactor
artikkelit

Stephen King: Myöhemmin (kirja) on teos, jossa kirjailija jälleen kerran pohtii kuolemaa omalla tavallaan

Tässä on ehkä se Kingin toistaiseksi modernein ja progressiivisin romaani.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Stephen King: Myöhemmin (kirja) on teos, jossa kirjailija jälleen kerran pohtii kuolemaa omalla tavallaan

Olen vuosien varrella arvioinut yhden jos toisenkin amerikkalaisen kirjailija Stephen Kingin (s. 1947) teoksen, ja lukenut niitä vielä useampia. Toistaiseksi vastaan ei ole tullut korostetusti moderneja ja progressiivisia tarinoita, mutta vuonna 2021 julkaistu Later tekee tässä poikkeuksen. Suomeksi nimeä Myöhemmin totteleva teos on jälleen kerran yhdenlainen pohdinta kuolemasta ja mahdollisesta kuolemanjälkeisestä elämästä, mutta nyt moderneilla ja progressiivisilla aineksilla ryyditettynä. Ja Kingin tarinoille niin kovin yleistä huumeidenkäyttöä ei sitäkään ole unohdettu.

Myöhemmin on kirjoitettu melkein pienoisromaanin muotoon sikäli, että luvut ovat epätavallisen lyhyitä, ja noin parikymppinen päähenkilö kirjoittaa minämuodossa lapsuutensa tapahtumista. Jamie Conklin huomasi lapsena pystyvänsä näkemään kuolleita ihmisiä, ja keskustelemaan heidän kanssaan. Tärkeämpi havainto oli kuitenkin se, etteivät kuolleet pysty valehtelemaan. Vain harvat tietävät Jamien kyvystä kommunikoida edesmenneiden kanssa, ja hekin katsovat pian asiakseen käyttää ominaisuutta hyväkseen. Tarinan kertoja noteeraa itsekin, että Myöhemmin tuo mieleen M. Night Shyamalanin ohjaaman elokuvan Kuudes aisti (1999).

Stephen King on pitkän kirjallisen uransa aikana pohtinut kuolemaa eri muodoissaan monen monituisia kertoja, mutta se käsittelytapa on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Nyt yli 70-vuotiaana hän tuntuu miettivän ennen kaikkea sitä kuolemanjälkeistä elämää erilaisin mahdollisuuksin ja kääntein. Tähän lokeroon istuu myös Myöhemmin, mutta onneksi tarina on pidemmän jatkumon ohella oma itsenäinen kokonaisuutensa. Romaani tuntuu jonkinlaiselta välityöltä, sillä mukana ei ole Kingille niin tavallisia viittauksia hänen muihin romaaneihinsa, kuten esimerkiksi kirjasarjaan Musta torni.

Tämä on mainos:
Stephen King: Myöhemmin (kirja) on teos, jossa kirjailija jälleen kerran pohtii kuolemaa omalla tavallaan

Ensimmäistä kertaa Kingin tarinoissa koen, etteivät modernit ja progressiiviset osatekijät istu saumatta kokonaisuuteen, vaan erottuvat jälkeenpäin tehtyinä pakollisina lisäyksinä. En tietenkään ole varma, onko asia todellakin näin. Joka tapauksessa kokonaisuus olisi toiminut aivan yhtä hyvin - ellei jopa paremmin - ilman silmille hyppääviä moderneja huomioita. Juonipaljastusten vuoksi en aio niitä tässä luetella, mutta lukija ne varmasti edetessään havaitsee.

Se, mikä ei ollut Kingin pitkäaikaisena lukijana yllättävää, on huumeidenkäytön keskeinen osuus tarinassa. Narkoottiset aineet eivät onneksi tunnu irralliselta osalta, vaan enemmänkin kirjailijan tuntien tutulta ja turvalliselta tavalta edistää tarinaa, ja toisaalta selittää henkilöhahmojen käyttäytymistä. Kingillä itsellään oli nuorempana ongelmia päihteiden kanssa, joten siinä mielessä hän kyllä tietää mistä puhuu.

Myöhemmin on mukava välipala Kingin laajempien ja syvällisempien teosten välissä. Tarina ei ole sidoksissa mihinkään laajempaan kokonaisuuteen, joten sen voi helposti lukea omana itsenäisenä teoksenaan. Teemojen käsittely ei ehkä ole niin syvällistä kuin on tottunut kirjailijalta odottamaan, mutta toisaalta tällä tavalla lukemaansa miettii vielä pitkään tarinan loppuun pääsemisen jälkeenkin.

Tämä on mainos:

King, Stephen, Myöhemmin, s. 283, Tammi 2022

Stephen King: Myöhemmin (kirja) on teos, jossa kirjailija jälleen kerran pohtii kuolemaa omalla tavallaan

Gamereactorin arviot Stephen Kingin kirjoista pääsee lukemaan seuraavasti:
1. Uinu, uinu, lemmikkini
2. Musta torni
3. Tukikohta
4. Se
5. Laitos
6. Hohto
7. Tohtori Uni
8. Keveys
9. Ruususen uni
10. Buick 8
11. Kolkuttajat
12. Doloreksen tunnustus
13. Kuvun alla
14. Tulisilmä
15. Mitä enemmän verta
16. Christine
17. Billy Summers
18. MyöhemminLadataan seuraavaa sisältöä