Suomi
Gamereactor
arviot
Subnautica: Below Zero

Subnautica: Below Zero

Jäätyneitä järviä ja laserpingviinejä... tämä on Below Zero.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensi kertaa kohdatessani Subnautican seisoin aluksellani katsellen maisemaa haaksirikkoutuneesta avaruusaluksestani. Meri ylettyi horisonttiin saakka joka suuntaan, ja kiilteli auringossa. Oli selviydyttävä hengissä, ja se tehtiin sukeltamalla pinnan alle katsomaan, mitä sieltä löytyy. Vuonna 2018 julkaistu peli tarjosi värikkään ja kutsuvan maailman mahtavalla äänisuunnittelulla.

HQ

Nyt on aika jatko-osan Subnautica: Below Zero, eikä se jää huonommaksi edeltäjästään. Pelaaja ottaa tällä kertaa ksenobiologi Robin Ayoun roolin, joka etsii kadonnutta siskoaan.

Peli alkaa varsin dramaattisesti tavalla, joka pitää kokea itse. Jäiselle planeetalle saapumisen jälkeen se varsinainen matka alkaa, ja varsin iso osa ajasta vietetään maalla. Alkuperäisessä pelissä maa-alueet olivat pieniä, ja niitä oli vähän. Nyt maalla kulkemista ajatellen mukana on ajokkeja, esineitä pitämään eläimet kauempana ja tietenkin vakoilupingviinejä. Mukana on myös kauhuelementtejä. Sitä paitsi jotkut maalla elävät lihansyöjät ovat melkoisen isoja.

Tämä on mainos:
Subnautica: Below ZeroSubnautica: Below Zero

Vakoilupingviinien käyttäminen on hauskaa, ja joitakin elikoita ei voi lähestyä joutumatta niiden ruoaksi. Esimerkiksi kylmältä suojaavan asun nikkaroiminen vaatii turkkia suden kaltaiselta eläimeltä. Tehtävän pystyy suorittamaan ainoastaan robotilla. Tämän maailman pingviineillä on sitä paitsi suu täynnä teräviä hampaita, ja ne näyttävät muutenkin erilaisilta kuin mihin yleensä on totuttu.

Selviytymisen puolesta mukana on joitakin uusia elementtejä. Enää tärkeätä eivät ole ainoastaan vesi, happi ja ruoka. Myös kylmyys on otettava huomioon. Veden pinnan alla kylmyys ei ole iso tekijä, mutta toisin on rannalla. Pelaaja voi tehdä kuumia juomia, ruokia ja lämpimiä varusteita säätä vastaan. Joka voikin vaihdella suuresti raekuurosta meteorisateeseen. Kokemukseni mukaan kylmyyttä ei hyödynnetä tarpeeksi veden alla, eikä ominaisuus siksi ole mukana ajokkien päivityksissä. Nyt tuntuu siltä, että kyseessä on kaksi erillistä peliä, jotka eivät toimi yhdessä.

Subnautica: Below ZeroSubnautica: Below Zero
Tämä on mainos:

Uudet ominaisuudet tuovat kokonaisuuteen jotain erilaista ja jännittävää. Tarina on lisäksi hyvä, ja mahdollistaa myös omaehtoisen paikkojen tutkimisen. Tarina vie pelaajan maailman joka puolelle, ja sitä varten tarvitaan paikka esineiden säilömiseen. Tämä tehdään edellisen pelin malliin mukana kulkevalla läppäritietokoneella. Järjestelmä toimii hyvin.

Pelinä Below Zero on edeltäjäänsä lyhyempi. Sen oli tarkoitus olla laajennus, mutta julkaistiin omana pelinään. Jos on koskaan pelannut aiemmin lajityypin pelejä, tietää mitä on tulossa. Erona on se, että tutkiminen on isossa roolissa, ja eteenpäin ajaa selkeä tarina. Pinta-alan puolesta peli ei ole yhtä suuri kuin edeltäjänsä, mutta toisaalta vaakatason sijaan pystysuunnassa on enemmän liikkumavaraa. Pidän tästä ratkaisusta enemmän. Merirekka toimii pelissä liikkuvana päämajana, jossa on mukana kaikki tarvittava.

Subnautica: Below ZeroSubnautica: Below Zero

Omasta pelitavasta riippuen loppuun pääsee 12-40 tunnissa. Tutkittavaa on paljon, tukikohtaa rakennettavissa ja muutakin puuhaa pitämässä pelaajan kiireisenä. Jatko-osa tuntuu tutulta, ja on hieman tiiviimpi. Mukana on maalla tutkimista ja tietenkin paljon uimista. Tarina ei tee suurta vaikutusta, mutta ajaa kuitenkin pelaajaa eteenpäin.

Subnautica: Below Zero
Subnautica: Below ZeroSubnautica: Below ZeroSubnautica: Below Zero
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kaunis maailma, hyvä suunnittelu, mahtava tunnelma, mahtava musiikki, paljon vaihtelua
-
Turhan lyhyt, unohdettava tarina
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä