Suomi
Gamereactor
arviot
Super Smash Bros for Wii U

Super Smash Bros for Wii U

Nintendon uusin Super Smash Bros on odotetun loistelias jatko-osa pelisarjalle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jos käynnistät nyt ensimmäistä kertaa Super Smash Bros. -sarjan pelin, saatat tuntea melkoista hämmennystä. Super Smash Bros for Wii U:ta ei ole suunniteltu kevyeksi iltaviihteeksi, ja se tulee selväksi jo ensi metreillä. Peli on pakattu niin täyteen hahmoja, ominaisuuksia ja ekstroja, että pää voi veteraanillakin mennä pyörälle. Lisäksi ohjauksessa on niin paljon nyansseja, ettei pelkällä nappien hakkaamisella pääse pitkälle. Tutut Nintendo-hahmot vetoavat varmasti isoon yleisöön, mutta lopputuloksena on silti monimutkainen taistelupeli. Sen opettelu vaatii aikaa ja omistautumista, mutta vastapainoksi saa runsaasti hienoa pelattavaa.

Taistelijoiden ohjaamiseen on useita erilaisia ohjausvaihtoehtoja. Jos Wii U:n ohjain hyytyy, voi vaihtaa kätevästi vaikka tyystin toisenlaiseen kapulaan. Esimerkiksi Wiin perusohjaimet toimivat, mutta kannattaa mieluummin käyttää konsolille suunniteltua Pro- tai Classic Controller -ohjainta. 3DS:ää voi myös käyttää, mutta parhaan kokemuksen saa vanhalla kunnon Gamecube-ohjaimella. Se tosin onnistuu ainoastaan erillisen adapterin avulla.

Super Smash Bros for Wii USuper Smash Bros for Wii U

Koska peli hyödyntää näin montaa erilaista ohjainta, se mahdollistaa myös useiden hahmojen väliset ottelut. Jopa kahdeksan pelaajaa voi ottaa toisistaan mittaa kerralla, mikä saattaa näyttää ulkopuolisesta kaoottiselta sekamelskalta. Kunnon joukkotappelut ovat kuitenkin hauskoja, etenkin jos kaikki ovat sisäistäneet hahmojen liikkeet ja osaavat hyödyntää niitä tehokkaasti. Nämä kärhämät pakottavat jopa vakiintuneen pelisarjan fanin olemaan jatkuvasti varpaillaan ja taistelutaidot viedään äärirajoille.

Tämä on mainos:

Wii U:n version ja aikaisemmin syksyllä saapuneen 3DS-version välillä on runsaasti yhtäläisyyksiä, mutta myös muutamia eroavaisuuksia. Ne eivät ole suoraan keskenään yhteensopivia, mutta niiden välillä voi siirtää esimerkiksi hahmoja. Ohjaus toimii molemmissa versioissa identtisesti ja pystejä kerätään kummassakin samalla tavalla. Mukana on turnausta simuloiva klassinen pelimuoto, jonka lopussa täytyy vielä voittaa vanha tuttu Master Hand. Pelistä löytyy myös historiallinen All-Star-taistelu, jossa vastaan asettuu tunnettuja hahmoja. Järjestys määräytyy sen mukaan, milloin kyseinen pelihahmo nähtiin ensimmäistä kertaa videopelien maailmassa. Paikallisissa moninpeleissä on kaikin puolin runsaasti vaihtelua, ja tätä ryydittää myös pari täysin uutta pelimuotoa.

Super Smash Bros for Wii U

Ensimmäinen uutuus koostuu tehtävistä, joissa täytyy suorittaa tiettyjä erikoisia tavoitteita. Esimerkiksi Pac-Manillä täytyy syödä kuusi vastustajaa peräkkäin ja Jigglypuffilla pitäisi nukuttaa kaikki muut. Haasteita suorittamalla on puolestaan mahdollista kerätä monia palkintoja pokaaleista, minipeleihin ja uusiin hahmoihin saakka. Haastetehtävät ovat hyvä tapa harjoitella hahmojen kykyjä ja ominaisuuksia. Tätä kautta voi myös kätevästi löytää uusia lempihahmoja. Idea on yksinkertainen ja toimiva. Harmi, ettei sitä ei ollut mukana jo 3DS:n versiossa. Yksi hulvattomammista uusista pelimuodoista on vedonlyönti, jossa voi pistää kultaa likoon lihavampien voittopottien toivossa. Tosin yksikin häviö tarkoittaa lorun loppua ja kaiken vedonlyöntiin panostetun kullan menettämistä. Lisäksi lopussa täytyy edelleen kukistaa Master Hand, joten haastetta on riittämiin.

Näpertelystä pitäville mukana on myös Stage Studio, jonka avulla voi luoda omia taisteluareenoita. Tässä kannattaa ehdottomasti hyödyntää Wii U:n tablettiohjainta, sillä sen avulla lattioiden piirtäminen ja esineiden sijoitteleminen käy näppärästi. Tosin mitään todella mielikuvituksellista ei pysty luomaan, mutta ominaisuus on silti mukava lisä pelin muutoinkin kattavaan sisältöön. Pelistä löytyy lisäksi valokuvaustila, eikä mikään taistelupeli olisi täydellinen ilman mahdollisuutta otella verkossa muita pelaajia vastaan. Tätä tosin ei ollut testattavissa ennen pelin julkaisua.

Tämä on mainos:

Taistelijoita voi muokata monenlaisilla tavoilla ja peliin voi jopa tuoda oman Mii-hahmonsa. Tämä on yksi pelin ehdottomasti parhaista puolista ja se todella palkitsee peliin paljon aikaa uhraavat. Pelkästään perushahmojen katseleminen tuntuu jo puhtaasti fanien mielistelyltä. Ensisilmäyksellä kaikkien ikonisten taistelijoiden tähdittämä hahmovalikoima tuntuu rahastukselta, mutta tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Pinnan alla piileskelee nerokas taistelumekaniikka, joka ei paljastu heti kättelyssä. Nyanssien sisäistäminen vie aikaa ja kärsivällisyys palkitaan. Super Smash Bros for Wii U on ehdottomasti sellainen loistoteos kuin mitä siitä odotettiinkin.

Super Smash Bros for Wii USuper Smash Bros for Wii USuper Smash Bros for Wii U
HQ
Super Smash Bros for Wii U
Super Smash Bros for Wii U
Super Smash Bros for Wii U
Super Smash Bros for Wii U
Super Smash Bros for Wii U
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Massiivisesti sisältöä, loistava ulkoasu, runsaasti vanhoille faneille suunnattuja asioita, syvällinen taistelujärjestelmä
-
3DS-versio olisi voitu integroida paremmin osaksi kokonaisuutta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Tero Kerttula

Martinin arvosanaan on helppo yhtyä. Wii U -versio potkuveljeksistä on kertakaikkisen erinomainen kokonaisuus ja melkeinpä pakkolisäys jokaiseen Wii U -kokoelmaan. Avattavaa ja löydettävää tuntuu olevan loputtomasti, erilaisia tapoja pelata niin ikään älyttömästi ja moninpelinä touhu on juuri niin riemukasta kuin aiemminkin.

Aiempien osien yläpuolelle uusi Smash Bros nousee erinomaisten kontrollien, laajojen kenttien ja virheettömän ulkoasunsa voimalla. Kahdeksan pelaajaa suurella areenalla pelin milloinkaan nikottelematta on juuri sitä, mitä pelisarjalta olen toivonut jo kauan. Kiitos monipuolisen ohjainarsenaalin, myös kotisohvalle kahdeksan pelaajaa on mahdollista kerätä, sillä lähes kaikki mahdolliset ohjausmetodit löytyvät tuettujen joukosta.

Yksi Nintendon isoon ääneen rummuttamista uutuuksista ovat Amiibot. Arviokappaleen mukana nättejä figuureja saapui kolme kappaletta: Mario, Link ja Pikachu. Vaikka en itse alkuun figuureista innostunutkaan, nyt harkitsen itse asiassa parin uuden Amiibon ostamista edellisten lisäksi. Figuurit ovat hienoja ja kohtuuhintaisia, joten ne menisivät jo ilman NFC-ominaisuuksiakin videopeliharrastajan sisustusvälineistä.

Hahmojen NFC-ominaisuudet jäävät melkeinpä kuriositeetin tasolle, ainakin toistaiseksi. Super Smash Bros antaa mahdollisuuden kasvattaa omaa Amiiboaan taistelemalla sitä vastaan ja varustelemalla hahmoa. Pelata omalla Amiibollaan ei voi, mutta jos samalla sohvalla istuu esimerkiksi kolme pelaajaa, Amiiboista saa mukavasti lisävipinää taistelukentälle. Mario Kart 8:aan Amiibot antavat vain uusia pukuja, kun taas esimerkiksi Hyrule Warriorsiin Link-Amiibo aukaisee kokonaan uuden aseen käytettäväksi. Muutkin Amiibot avaavat peliin lähinnä satunnaista roinaa, mutta jotain kuitenkin.

Nintendon nettipelisysteemi on edelleen hieman keskeneräinen, mutta potentiaalia Super Smash Brosin verkkopelissä on roimasti. Oma reitittimeni ei Wii U:n kanssa tahdo päästä yhteisymmärrykseen, joten peliin liittyminen oli useimmiten lähinnä tuurista kiinni. Kun peliin pääsi, mätkintä sujui kyllä mukavan kitkattomasti ja lagittomasti. Peliin liittyminen on periaatteessa todella helppoa ja sujuvaa. Onpa mukana myös hauska Spectate-ominaisuus, jossa muiden online-taisteluita voi seurata sivusta, samalla virtuaalikolikoilla tappelijoiden puolesta vetoa lyöden. Mukavampaa ajanvietettä miltä kuulostaa.

Omimmillaan Super Smash Bros on kuitenkin edelleen yhden ruudun edessä moninpelaten. Yhdellä sohvalla istuksien moninpeli on verisiä kamppailuita, hervotonta hihitystä ja vertaansa vailla olevaa pelaamisen riemua. Pelasi sitten perustaisteluita, minipelejä tai yhteistyötehtäviä, tunnit sujahtavat moninpelatessa ohi kuin kiitäen ja lisää tekee koko ajan mieli.

Super Smash Bros For Wii U on paras näkemys pelisarjasta tähän asti ja ehdottomasti vakavasti harkittava kandidaatti pukinkonttiin. Mitä enemmän pelaajia mukaan saa, sen hauskempaa pelaaminen on - tämän Nintendo osaa paremmin kuin kukaan muu.

9/10

Käyttäjäarviot

  • Luka
    On tällä hetkellä minun pelatuin pelini. Olen käyttänyt siihen satojs tunteja. Pidän todella paljon ssb-sarjasta. Nyt vain odotellaan super... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä