Suomi
Gamereactor
arviot
Tabletop Simulator

Tabletop Simulator

Jotakuinkin kaikki maailman lautapelit etäpelinä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Tabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop Simulator

Tabletop Simulator ei ole aivan viimeaikainen julkaisu, sillä se on ollut tarjolla jo vuodesta 2015 lähtien. Kuitenkin viimeaikaisten tapahtumien johdosta tarve etälautapelailuun on noussut uusiin sfääreihin.

Kyseessä ei ole perinteinen porttausratkaisu, jossa lautapelit on muutettu tietokoneen pyörittämäksi ohjelmaksi. Sen sijaan kyseessä on täysiverinen fysiikkasimulaattori, jossa kaikki toimenpiteet pitää tehdä käsin. Pelilautojen digitointi ei vaadi pelimekaniikan ohjelmointia sisään, vaan lähtökohtaisesti vain materiaalien skannaamista.

Tabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop Simulator
Tämä on mainos:

Tekijänoikeuksien kannalta järjestely on hieman kaksinaismoraalinen. Oletuksena tarjolla on vain tekijänoikeuksista vapaita pelejä, kuten shakki, go tai domino. Tarjolla on runsaasti maksullisia lisäosia, joilla uusimpia lautapelejä voi ostaa käyttöön. Homman pihvinä on kuitenkin Steam Workshop, jonne on ladattu kymmeniä tuhansia pelejä ilmaiseksi. En edes viitsi ajatella tämän järjestelyn juridisia ulottuvuuksia, mutta pelaajalle järjestely on varsin oivallinen. Tarjolla on myös aikaa sitten loppuunmyytyjä klassikoita.

Miten homma sitten käytännössä toimii? Alkujäykkyyden jälkeen yllättävän hyvin! Liikkuminen ja ympäriinsä pälyily pelihuoneessa tapahtuu WSAD:lla ja hiiren oikealla painikkeella. Zoomaus tapahtuu hiiren rullalla, ja objekteihin tartutaan vasemmalla hiiren painikkeella. Käden sijainti näkyy kaikille pelaajille. Pelilaudan yksityiskohdat riippuvat pelistä, mutta useimmiten laudalla on alue, jossa sijaitsevat kortit ovat muille näkymättömiä käsikortteja.

HQ
Tabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop Simulator
Tämä on mainos:

Käytössä on muutamia avustavia painikkeita, kuten objektin kääntäminen ympäri F-painikkeella. Erityisesti korttipakan hallinnointiin on runsaasti avustavia toimintoja, kuten pakan sekoittaminen, jakaminen pelaajien käteen tai pilkkominen useampaan osaan. Lähtökohtaisesti kaikkia objekteja voi siirrellä tai heitellä ympäriinsä. Joillain laudoilla osa nappuloista saattaa napsahtaa avustettuna paikoilleen, esimerkiksi shakkinappulat keskelle ruutua. Useampia objekteja voi valita ja siirtää yhdellä kertaa, jolloin noppien silmälukujen summa näytetään näppärästi summana. Mukana on paljon tällaisia pieniä käytettävyysominaisuuksia.

Kommunikaatiota varten on helpointa perustaa vaikkapa erillinen Discord-huone, vaikka tarjolla on myös chattailumahdollisuus. Simulaattorilla ei ole keskitettyä palvelinta, vaan jonkun pelaajista tulee toimia isäntänä ysärityyliin. Käytännössä järkevintä on antaa palvelin parhaimmilla yhteyksillä varustetulle kaverille, sillä immersio kärsii valtavasti pienestäkin pätkimisestä.

Tabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop Simulator

Mutta kunhan yhteydet ovat kunnossa, on homma varsin hauskaa! Lyhyen totuttelun jälkeen nappuloiden ja korttien liikuttaminen luonnistuu vallan mainiosti. Aivan yhtä sujuvaa pelistä ei saa kuin livenä, mutta lähes yhtä hyvän kuitenkin. Peliseuraa saattaa löytyä satunnaisesti globaalista chatista, tosin varsin vaihtelevalla menestyksellä.

Mielenkiintoisena pikkubonuksena myös virtuaalilaseja tuetaan, vaikka tätä en päässytkään laitteistojen puutteessa testaamaan. Pelitunteja suhteessa hintaan on kuitenkin tarjolla niin paljon, ettei ostokseen voi olla muuta kuin tyytyväinen. Sitä paitsi kyseessä on maailman ainoa lautapelisimulaattori, jossa pöydän voi viskata ympäri - ja sille on varattu oma painike.

HQ
Tabletop SimulatorTabletop SimulatorTabletop Simulator
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Todella laaja valikoima lautapelejä, systeemi on saatu oikeasti toimimaan
-
Objektien siirtely on välillä hieman kömpelöä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä