Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Tales from the Borderlands

Tales from the Borderlands

Rajaseudun rötössaagan paluu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Tales from the BorderlandsTales from the BorderlandsTales from the Borderlands

Vuonna 2018 lapun luukulle asetellut Telltale-pelifirma ehti kehittää koko joukon episodimuotoisia seikkailupelejä, joista kehutuimmat eli Walking Dead ja Wolf Among Us -seikkailut lukeutuvat ansaitusti 2010-luvun kehutuimpien pelieeposten joukkoon. Walking Deadin, Game of Thronesin ja Minecraftin kaltaiset seikkailutulkinnat olivat vielä täysin ymmärrettäviä aihevalintoja, mutta Telltale otti myös kovia riskejä esimerkiksi edellä mainitun Wolf Among Usin muodossa. Bill Willinghamin ja Mark Buckinghamin erinomaiset Fables-sarjakuvat eivät olleet suurelle yleisölle kauhean tuttuja juttuja, mutta niistä sorvatun ja menestyksekkään pelikäännöksen myötä Wolf Among Usin kakkoskautta odotetaan edelleen kuin kuuta nousevaa. Vuosina 2014-2015 julkaistu Tales from the Borderlands oli aikoinaan yhtä ristialtis mutta sittemmin kehuttu ja pidetty pelitapaus, joka teki paluun digitaalisille kauppapaikoille sekä loikan myös Switch-konsolille maaliskuussa 2021.

Loputtoman tuliluikkujen keräilyn ja niiden väkivaltaisen käyttämisen varaan rakentuva Borderlands-räiskintäsarja ei ole varsinaisesti tehnyt tarinallisilla saavutuksillaan kovin suurta vaikutusta, kun poliittisesti epäkorrektilla huumorilla ja pissa-kakka-jutuilla höystetty juoni etenee räiskinnän lomassa lähinnä äänitiedostojen muodossa. Ensimmäisen Borderlandsin (2009) kehno loppuratkaisu on jäänyt kyseenalaisuudessaan monen pelaajan mieleen varsin tympeänä pelimuistona, mutta toisaalta joidenkin pelaajien mielestä Borderlands 2 (2012) - ja Borderlands: The Pre-Sequel! (2014) -räiskinnöissä esiintyvä Handsome Jack -konna lukeutuu kuitenkin videopelipahisten muistettavimpaan joukkoon. Näistä hieman ristiriitaisista tarinallisista lähtökohdista huolimatta (tai kenties juuri niiden takia) Tales from the Borderlands yllätti aikoinaan niin iloisesti, ja Telltalen raikas tulkinta Borderlands-maailmasta puhaltaa myös vuonna 2021 Gearboxin pelisarjaan uutta henkeä ja syvyyttä.

Tales from the BorderlandsTales from the Borderlands
Tämä on mainos:

Tales from the Borderlands vaihtaa pelisarjalle ominaisen räiskintävetoisen holvijahdin lajityypin huijarikomedian puolelle, kun Hyperionilla työskentelevä Rhys ja Pandora-planeetalla päivystävä mestarivaras Fiona kavereineen saavat omilla tahoillaan vihiä astetta eksoottisemmasta holvista. Päähenkilöiden motiivit eivät kuitenkaan ole puhtoisia, saati ollenkaan mustavalkoisia, sillä kumpaakin hahmoa motivoi rikkauksien haltuunoton lisäksi puhdas kosto, jonka toteuttamispuoli holvin löytämisestä puhumattakaan eivät etene tietenkään suunnitelmien mukaan. Kahden epäluotettavan kertojan tarinoinnin varassa etenevät episodit vaativat toisinaan keskittymistä, mutta levoton ja äkkivääriä juonenkäänteitä pursuava juoni sopii Borderlands-meininkiin. Sarjakuvamaisempaa lähestymistapaa harjoittaneen Telltalen ja yhtä lailla tyylitellyn Borderlands-sarjan visuaaliset ilmeet kohtaavat suorastaan upealla tavalla uusien hahmojen livahtaessa luontevasti mukaan meininkiin, vaikka Telltale Tool -pelimoottori osoittaa ammoista antiikkisuuttaan jäykkien animaatioiden ja ruudunpäivitysongelmien muodossa.

Vauhdikas ja monipuolinen tarina sekoittaa varsin mielikuvituksekkaasti niin länkkärihenkistä kuvastoa, lennokkaasti vaihtuvia takaumia, Uncharted 2- henkistä antisankaridraamaa varkaiden keskuudessa unohtamatta näyttäviä toimintakohtauksia. Ennakkoluulottomasti etenevää ja tuttuja Borderlands-hahmoja pursuavaa tarinaa on ilo seurata, ja Telltalen tarinanikkarit tasapainottelevat hienosti sekä uusien tuttavuuksien esittelemisen että Borderlands-universumin kulmakiviin nojailun välillä. Toivottavasti tulevaa Borderlands-elokuvaa ohjaava Eli Roth on tehnyt pohjatyönsä kunnolla Tales from the Borderlandsia myöten - tässä on käytännössä valmis sapluuna siihen, miten räävitön, monipuolinen ja vauhdikas Borderlands-toimintakomedia voitaisiin toteuttaa.

Tales from the BorderlandsTales from the BorderlandsTales from the Borderlands

Valitettavasti alkuperäisen pelin tekniset ongelmat vähän epätasaista ruudunpäivitystä ja välillä näkymättömiin pyyhkiytyviä tekstityksiä myöten ovat edelleen menossa mukana. Jälkimmäinen vikailmiö pyrkii esille juuri pahimmassa mahdollisessa paikassa, kun pelaaja on valinnut dialogivaihtoehdoista replan ja odottaa sen ilmestyvän ruudulle. Tuolloin tekstitykset katoavat kokonaan pois näkyvistä juuri samalla hetkellä, kun Rhys tai Fiona aloittaa puhumisen, ja tämä harmin paikka tuntuu korjaamattomana entistä turhauttavammalta vieden pelaajan valinnalta väkisinkin pontta pois.

Tämä on mainos:

Pelaajaa ei kuitenkaan unohdeta tuijottamaan seikkailua sohvalle, vaan ohjaimellekin kyllä tulee käyttöä juuri noiden dialogivalintojen ja QTE-näppäilyjen muodossa - Telltale on kuitenkin hämmentänyt omaa soppaansa muutamalla mainiolla mekaniikalla. Pelaaja päästetään myös puikkoihin kohdissa, joissa Rhys ohjaa Loader-Bot -peltiheikkiä tämän etukameran lävitse - nämä kohtaukset eivät räjäytä pankkia, mutta toimivat hatunnostona Borderlands-sarjan toiminnalle päästäessään pelaajan sihtailemaan ja ammuskelemaan. Telltale-seikkailupelien ystäville Borderlands-konteksti voi olla räävittömän huumorinsa ja verisen väkivaltansa vuoksi vähän kova pala, mutta toisaalta juuri näistä syistä Rhysin ja Fionan seikkailun luulisi maittavan toiminnannälkäisille Borderlands-paukuttelijoillekin.

Rhysin toinen silmä toimii skannauslaitteena, jonka myötä ympäristöjä päästään skannailemaan ja silmäilemään astetta tarkemmin niin pulmissa kuin vapaampaa tutkimista mahdollistavissa kohtauksissa. Näissä kohdissa pelaaja voi niin halutessaan syventyä tutkimaan peliympäristöjä, jotka ovat täynnä viittauksia alkuperäisiin Borderlands-peleihin. Tales from the Borderlands nivoo vuoteen 2014 asti julkaistujen Borderlandsien tarinaa yhteen ja tarjoaa kronologista kehystä siihen, mitä sarjassa on tapahtunut kakkos-Borderlandsin tapahtumien ja sen Fall of Nakayama -lisäseikkailun jälkimainingeissa - Handsome Jackiakaan ei ole unohdettu, vaan konna pääsee kommentoimaan Rhysin ja Fionan edesottamuksia hologrammiaaveena.

Tales from the BorderlandsTales from the BorderlandsTales from the Borderlands

Kronologisesti Tales from the Borderlandsin ja ennen kaikkea Handsome Jackin merkitys on toki hieman muuttunut vuonna 2019 julkaistun kolmannen Borderlandsin myötä, kun tunnettu pahis on vihdoinkin päästetty haudan lepoon uusien konnien ja tarinoiden tieltä. Handsome Jackin hahmo tuntuu Tales from the Borderlandsissa vähän päälle liimatulta tuttavuudelta, joka vie valokeilaa Rhysiltä ja Fionalta sekä muilta uusilta hahmoilta. Handsome Jackin käyttäminen ja hahmon syventäminen ovat toki varmasti olleet tarpeen pelin ilmestyessä kovimman Borderlands-kuumeen aikana, mutta näin jälkikäteen tarkasteltuna olisin ainakin itse suonut Rhysille ja Fionalle täysin uuden seikkailun vanhojen suosikkien maltillisia cameo-esiintymisiä lukuun ottamatta. Kovaa myyntitulosta takonut Borderlands 3 osoitti, että elämä jatkuu myös Handsome Jackin edesottamusten jälkeen, ja olisikin kiinnostavaa nähdä, jos uusia Borderlands-pelejä luvannut Gearbox tuottaisi Telltale-kehittäjien kanssa tai kynäilisi itse uuden episodimuotoisen pelin pohjustamaan tai syventämään tulevien Borderlands-pelien tarinakaaria.

Kaiken kaikkiaan Tales from the Borderlands toimii muistutuksena siitä, miten hykerryttävää jälkeä voikaan syntyä, kun tunnettua pelisarjaa kierrätetään uudelle kehittäjälle. Seuraavaa holvijahtia odottavien kannattaa ehdottomasti napata iloksemme palannut Tales from the Borderlands kevyeksi kesäviihteeksi, mikäli tämä tarinallinen täysosuma on jäänyt vielä korkkaamatta.

HQ
Tales from the BorderlandsTales from the BorderlandsTales from the Borderlands
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Vauhdikas ja koukuttava tarinankerronta, sisällöltään monipuoliset jaksot onnistuneita rytmityksineen, näyttävä visuaalinen ilme, kiinnostavat uudet hahmot, Borderlands-sarjan aiempien tapahtumien kiinnostava syventäminen ja yhteen nivominen
-
Katoilevat tekstitykset, ruudunpäivitysongelmat, vanhat bugit edelleen menossa mukana
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • ZillionJape
    Pelattu alustalla: Xbox One Sen jälkeen kun harkitsin Metal Gearia suurena pettymyksenä, ja edelleen olemalla sitä mieltä että se on yksi... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä