Suomi
Gamereactor
artikkelit

Tässä kaikki konsolista Xbox Series X

Paljonko se maksaa? Millä tavalla vanhat pelit paranevat? Tarvitaanko HDMI 2.1 pelien pelaamiseen?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Microsoft julkaisee kaksi uutta konsoliaan 10. marraskuuta. Toisin kuin Sonylla, Microsoftin uudet konsolit eroavat merkittävästi tehoiltaan toisistaan. Nyt paneudutaan siihen tehokkaampaan Xbox Series X -konsoliin.

HQ

Tekniset tiedot

CPU: 8 ydintä 3,8 GHz (3,66 GHz kera SMT) oma AMD Zen 7nm
GPU: 52 CU:ta 1,825 GHz Custom RDNA 2, joten noin 12 teraflopsia
RAM: 16 GB GDDR6 (10GB lukemassa 560 GB/s, 6 GB lukemassa 336 GB/s)
Tallennustila: 1 TB NVMe SSD, jossa 802 GB pelaajan käytössä
Optinen levyasema: Kyllä
HDMI: 1x HDMI 2.1 -paikat
USB: 3x USB 3.1 Gen 1 -paikat
Wireless: 802.11ac dual band
Ethernet: 802.3 10/100/1000

Paperilla Xbox Series X on ainakin kaksi kertaa niin tehokas kuin Xbox One X, ja noin 8,5 kertaa niin tehokas kuin Xbox One. Microsoftin mukaan uusi konsoli pystyy tekemään peleistä 4K-tasolla pyöriviä (3840 x 2160) ja enimmillään 120 ruutua sekunnissa säntäileviä. Luvassa ei kuitenkaan ole 4K- ja 120 Hz -pelejä. Monet pelinkehittäjät ovat luvanneet tasoa 4K ja 60 ruutua sekunnissa. Toiset taas tarjoavat mahdollisuuden alentaa resoluutiota, mutta nostaa ruudunpäivityksen lukemaan 120 ruutua sekunnissa. Suurin osa 120 Hz -tilaa tukevista näytöistä sisältävät myös uuden HDMI 2.1:n, kun taas harva HDMI 2.0 -näytöistä pääsee samaan. Jos siis oma televisio on ostettu ennen vuotta 2019, kannattaa asia tarkistaa.

Tämä on mainos:

Mukana on SSD tavallisen kovalevyn sijasta, mikä mahdollistaa merkittävästi nopeammat latausajat. Esimerkiksi Red Dead Redemption 2:n yli kahden minuutin latausaika on mahdollista lyhentää 40 sekuntiin Xbox Series X:llä.

Quick Resume

SSD parantaa muutakin kuin pelien latausaikoja. Huomiota saanut toiminto on nimeltään Quick Resume. Se mahdollistaa nopean vaihtamisen pelistä toiseen. Kaikkiaan viisi eri peliä voi laittaa valmiiksi, ja tämä toimii myös silloin, jos konsoli on ollut sammutettuna. Quick Resume toimii myös ulkoisen kovalevyn kanssa. Enää ei siis tarvitse käynnistää peliä, ja valmistaa odottaessa itselleen voileipiä keittiössä.

Ulkoinen levytila

Käyttöjärjestelmä ja muut tarpeelliset ohjelmat ottavat oman tilansa, joten yhden teratavun NVMe SSD:stä vain 802 gigaa jää pelaajan omaan käyttöön. Monet ovatkin ajatelleet ottavansa käyttöön ulkoisen kovalevyn. Minulla on hyviä ja huonoja uutisia. Hyvä uutinen on, että edellisten sukupolvien pelit voi tallentaa ulkoiselle kovalevylle, ja pelata niitä sieltä sitten. Rajoituksia on silti useita. Ensinnäkin ulkoiselta kovalevyltä alkuperäisen Xboxin, Xbox 360:n ja Xbox Onen pelaaminen tarkoittaa, ettei peleissä ole visuaalisia parannuksia, lyhyempiä latausaikoja tai sen sellaisia parannuksia. Niin ikään Xbox Series X -pelejä ei voi pelata ulkoiselta kovalevyltä. Ne vaativat Microsoftin omat lisämuistikortit.

Tämä on mainos:

Xbox Series X tukee ainoastaan Microsoftin omia yhden teran Storage Expansion Cardseja, jotka Microsoft on tehnyt yhteistyössä Seagaten kanssa. Ja ne eivät ole halpoja, sillä hintaa on tätä kirjoittaessa 239,99 euroa. Pelit eivät ole muuttumassa pienemmiksi alkavassa uudessa konsolisukupolvessa, ja monet pelinkehittäjät antavat mahdollisuuden asentaa peleistä vain halutut osat levytilan säästämiseksi. Tallennustilan hinta kuitenkin yleensä putoaa varsin nopeasti. Voikin olla viisaampaa käyttää ensin mukana tuleva levytila loppuun, ja sijoittaa vasta sitten rahaa lisälevytilaan.

Hinta

Xbox Series X maksaa ohjeellisesti 499 euroa. Monet jälleenmyyjät antavatkin mahdollisuuden ostaa laite osamaksulla. Suomessa tällaista Microsoftin omaa Xbox All Accessia tarjoaa Gigantti. 33,99 euron kuukausihinnalla kaupasta saa mukaansa Xbox Series X:n ja 24 kk Xbox Game Pass Ultimaten tilausta. Tämä Xbox Game Pass Ultimate sisältää Xbox Live Goldin lisäksi pääsyn Microsoftin pelipalveluun Xbox Game Pass.

Julkaisupelit

Halo Infinitea ei saada vuonna 2020, mutta muuta kuitenkin. Seuraavat pelit on tehty erityisesti uusi konsolipolvi ajatellen.


 • Assassin's Creed Valhalla (Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Borderlands 3 (Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Bright Memory 1.0

 • Cuisine Royale (Smart Delivery)

 • Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Devil May Cry 5: Special Edition, joko 4K ja 120fps ilman ray tracingia, tai 4K ja 30fps ray tracingin kanssa

 • Dirt 5 (Smart Delivery) kolmella eri vaihtoehdolla (4K + lukitsematon 60fps, dynaaminen 4K + 60fps ja tuntematon resoluutio lukemilla 120fps

 • Enlisted, 4K + 60fps

 • Evergate, 4K + 60fps

 • The Falconeer (Smart Delivery), 4K + 60fps tai 1800p + 120fps

 • Fortnite, 4K + 60fps

 • Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps/120fps Versuksessa

 • Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • King Oddball (Smart Delivery), 4K + 60fps tai alhaisemmalla resoluutiolla 120fps

 • Maneater (Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Manifold Garden (Smart Delivery), 4K + 60fps

 • NBA 2K21

 • No Man's Sky (Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Observer: System Redux, 4K + 60fps ja ray tracing

 • Ori and the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Planet Coaster (Smart Delivery)

 • Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery), 4K + 60fps

 • War Thunder (Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Warhammer: Chaosbane Slayer Edition, 4K + 60fps

 • Watch Dogs: Legion (Smart Delivery), 4K + 30fps ja ray tracing

 • WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery), 4K + 60fps

 • Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery), 4K + 30fps tai 1440p ja 60fps

 • Yes, Your Grace (Smart Delivery)

 • Rogue Company, 4K + 120fps

Smart Delivery

Uudesta nimestä huolimatta Smart Delivery on hyvin samanlainen kuin Xbox Play Anywhere. Jos siis omistaa jo pelistä Xbox One -version, päivittyy peli ilmaiseksi Xbox Series X -konsolille. Tuloksena on parempi grafiikka, lyhyemmät latausajat ja muut sen sellaiset uuden sukupolven parannukset.

Yllä mainittujen 32 pelin ohella Xbox Series X tukee kaikkia menneiden Xboxien pelejä, jotka toimivat Xbox One -konsolissa. Ainakin siis, jos peli ei vaadi Kinectiä toimiakseen.

Taaksepäin yhteensopivuus

Smasrt Delivery -pelien asentaminen SSD:lle pyörittää pelejä suoraan uudella laitteella. Toisin sanoen luvassa on parempaa resoluutiota, tasaisempaa ja joskus jopa tuplasti nopeampaa ruudunpäivitystä, paranneltua kuvanlaatua, lyhyempiä latausaikoja, paremmat värit ja valaistus HDR-teknologian ansiosta (high dynamic range). Ja kaikki tämä ilman, että pelinkehittäjien tarvitsee tehdä mitään ylimääräistä.

Myös menneet lisälaitteet toimivat uudella Xbox Series X -konsolilla. Virallisesti lisensioidut Xbox One -vehkeet pelaavat myös uudella konsolilla, kunhan se kiinnitetään Xbox Series X -konsoliin joko USB:llä tai 3,5 mm -pistokkeella. Optinen kaapeli on toinen juttu, sillä sille ei ole omaa paikkaansa uudessa konsolissa. Kuitenkin ainakin Astro, Steelseries, Turtle Beach ja useat muut laitevalmistajat ovat ilmoittaneet työstävänsä ohjelmistopäivityksiä ja muita ratkaisuja optisia kaapeleita käyttäville kuulokemikrofoneille.

Uusi ohjain

Xbox Series X -ohjain on hieman erilainen edellisen sukupolven ohjaimeen verrattuna. Kaksi näistä huomaa ihan vain katsomalla ohjainta. Keskellä on uusi nappi, joka ottaa mallia Sonyn Dualshock 4:stä. Mukana on Share-nappi, jonka avulla on helppoa jakaa kuvia ja videota muille. Oletusarvoisesti napin painaminen ottaa kuvan, ja pohjassa pitäminen videota.

Vasemmalla on muutos, eli uusittu ristiohjain (D-pad). Kyseessä on varsinaisen ristin sijasta Elite-ohjaimessa nähty kuppimainen ratkaisu. Tämä helpottaa sellaisten pelien pelaamista, joka vaatii kahdeksaa eri ilmansuuntaa neljän sijasta.

Uusi ohjain on hieman pienempi kuin aiempi versio, ja niin sanotut bumperit (RB ja LB) ovat pienemmät ja pyöreämmät. Liipaisimet ovat nekin aiempaa pyöreämmät. Uusi ohjain vaatii edelleen kaksi AA-paristoa, ja uusi ohjain toimii myös Xbox Onessa.

HQ

Fyysinen koko

Pystyssä Xbox Series X on 30,1 cm korkea, 15,1 cm pitkä ja 15,1 cm leveä. Toisin sanoen laite vie vähemmän tilaa kuin alkuperäinen Xbox One. Uuden masiinan voi laittaa myös sivuttain. Näitä asioita on helpompi hahmottaa näkemällä, joten katso video alta.

HQ


Ladataan seuraavaa sisältöä