Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Tenet

Tenet

Tutuilla Nolanin elkeillä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Christopher Nolan on vuosien varrella herättänyt tunteita puolesta ja vastaan, mutta hänellä on silti ollut merkittävä vaikutus elokuva-alaan. Hän on niitä harvoja ohjaajia, jotka pystyvät keräämään elokuvilleen suuren budjetin, jotka eivät liity toisiinsa, eivätkä hyödynnä esimerkiksi sarjakuvan, videopelin tai supersankarin lisenssiä.

Tenet itsessään on onnistuttu pitämään varsin mysteerisenä, mutta ohjaajan fanit arvaavat kyllä, mitä on tulossa. Värimaailma on minimalistinen, henkilöhahmot ovat osia suuremmassa koneistossa eivätkä niinkään pitkälle kehitettyjä henkilöhahmoja, toimintakohtaukset ovat huolella rakennettuja ja esitettyjä, ja eri lajityyppien perinteet nivoutuvat hyvin yhteen. Kyseessä on siis erittäin merkille pantavalla tavalla Nolanin elokuva.

Paljoakaan tarinasta ei kannata paljastaa. Nimeämätön CIA:n agentti (John David Washington) rekrytoidaan mystiseen organisaatioon nimeltä Tenet, jonka tehtävänä on estää kolmannen maailmansodan puhkeaminen. Tätä varten on opittava tuntemaan "Time Inversion", jolla siis käännetään aika ympäri reaaliajassa.

Tämä on mainos:
TenetTenetTenet

Kysymyksessä on Inception kera toimintaelokuvan ja unenomaisten jaksojen. Tenet siis sekoittaa keskenään kansainvälistä vakoilua ajan kääntämiseen. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Nolan yhdistää jonkin lajityypin perinteitä sci-fin kanssa. Tenet onnistuu tehtävässään, joskin odotetuin konstein. Näyttelijät hoitavat työnsä hyvin, ja varsinkin John David Washington, Robert Pattinson ja Kenneth Branagh erottuvat joukosta. Mutta kuten sanottua, Nolan käyttää henkilöhahmoja edistämään tarinaa eikä päinvastoin. John David Washingtonin henkilöhahmo pysyttelee nimettömänä koko elokuvan ajan, ja se on aika paljon se.

Tenet toimii, koska se on spektaakkeli, ja alusta asti on selvää, että nyt on mestari työssään. Lisäksi mukana on todella mahtavaa toimintaa, joka ei käytä lainkaan hyödyksi erikoistehosteita. Sen sijaan tyydytään autokolareihin ja benjihyppyihin, takaperin.

TenetTenetTenetTenet
Tämä on mainos:

Kysymyksessä on siis kokonaan uusi idea, joka on saanut tarvitsemansa ajan ja rahan ollakseen menestys. Täydellisestä elokuvasta ei kuitenkaan ole kysymys. Tarina katoaa välillä sinne jonnekin, ja ajoittain katsojan odotetaan tuntevan Nolanin ajatuksen ajan taaksepäin menemisestä. Yhdessä kohtauksessa jopa sanotaan, ettei asiaa kannata yrittää ymmärtää täysin. Kommentti tuntuu olevan yleisöä varten tehty. Fanit arvostavat tietenkin sitä kuuluisaa Nolanin tyyliä, mutta vanhat konstit ovat ehkä liiankin paljon käytössä.

Seuraavassa elokuvassaan Nolanin on jo löydettävä keinoja uudistua, tai ainakin kehittää jo omaksuttuja maneereitaan erilaisiksi. Tenet on kuitenkin miellyttävä, jännittävä, hyvin tehty elokuva ammattitaitoisen ohjaajan käsissä.

TenetTenetTenetTenet
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Tenet

Tenet

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Agenttidraama astetta erikoisemmalla kikallaLadataan seuraavaa sisältöä