Suomi
Gamereactor
arviot
Tetris Effect

Tetris Effect

Kuvan ja äänen harmonia klassisen palikkapelin kantavana voimana

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tetris on ehkä maailman kuuluisin palikkapeli. Tämä käy ilmi niistä giljardeista eri variaatioista, joita pelistä on vuosien varrella tehty. En siis odottanut näkeväni mitään mullistavaa Resonairin Tetris Effectissä, ja ensisijaisesti VR-tekniikan lisäys peliin oli syynä kiinnostukseeni.

Tetris Effect ei lähde muuttamaan tyypillistä Tetriksen peli-ideaa. Erimuotoiset palikat tipahtavat ylhäältä alaspäin kaksiulotteisessa tasossa, ja pelaajan tarkoitus on kääntää ja asetella palikat mahdollisimman hyvin, jotta palikoista muodostuu koko tason mittaisia suoria rivejä. Rivien muodostuessa ne häviävät tehden tilaa tasoon seuraaville palikoille. Jokaiselle tasolle on annettu tietty määrä rivejä, jotka pelaajan pitää saada hoidetuksi tason suorittamiseksi. Tasoja selvittäessä peli kiristää vaikeuttaan jatkuvasti, joka ilmenee palikkojen tippumisnopeuden kiihtyvyytenä.

Tetris Effectissä on kyhäilty muutama strateginen lisäys tavallisen Tetris-idean päälle. Pelaajalla on nähtävissä sillä hetkellä tippuvan palikan jälkeen tuleva palikka ja halutessaan näiden palikoiden paikkaa voi vaihtaa. Tavoitellessa optimaalista palikkojen järjestelyä tästä voi olla hyötyä, mutta itse koin palikkojen tippuvan sen verran kovalla tahdilla, etten ehtinyt enää kiinnittämään huomiota palikan vaihtamiseen. Toinen uudistus on energiamittari, joka täyttyy onnistuneiden rivien saamisesta. Kun mittari on täysi, voi palikoiden tippumisen pysäyttää ja asetella palikoita paikoilleen hetken aikaa omassa rauhassaan. Tämä toiminta tulee enemmän kuin tarpeeseen erityisesti silloin, kun palikoiden tippumisvauhti lähentelee moninkertaista mahdottomuutta.

Tetris EffectTetris EffectTetris Effect
Tämä on mainos:

Vaikkei Tetris Effectissä oikeastaan ole pelillisesti mitään uutta, ei peli kuitenkaan mikään täysin turha kopio ole. Tetris Effect kirjaimellisesti loistaa audiovisuaalisella puolellaan. Pelin graafinen ilme on huikean värikäs ja erittäin miellyttävä kulminoituen todella tyydyttävään efektiin onnistuneen rivin saamisessa. Kaiken maailman partikkeliefektejä lentelee ilmaan jatkuvasti, ja täyden rivin saaminen saa aikaan myös sopivan vaimean tärinän ohjaimessa myymään onnistumisen tunteen. VR-kakkuloiden läpi koettuna peli visualisoi tyylikkäitä taustoja pelialueen ympärille saaden aikaiseksi tyylikästä kolmiulotteisuutta. Jokainen taso sisältää täysin oman graafisen ilmeen ja teeman, joten pelin läpäisy vie pelaajan todella väririkkaalle matkalle. Välillä silmille lentää hörpäkettä ihan haitaksi asti, mutta yleisesti graafinen loisto on ennen kaikkea todella huoliteltu ja tyylikäs. Harmi, ettei VR-puolella ole muuta merkitystä kuin tehostaa taustaefektejä, joten pelillinen hyöty jää laitteella oikeastaan nollaan.

Äänimaailma Tetris Effectissä on vähintään yhtä vaikuttava kuin graafinen ilmekin. Itseasiassa nämä kaksi kulkevat harvinaisen harmonisesti yhdessä luoden todella kivan kokonaisuuden. Pelin toiminnot synnyttävät lukuisia ääniefektejä, ja esimerkiksi palikoiden tiputtelu lisää sointuja kauniiseen taustamusiikkiin luoden todella miellyttävää tunnelmaa. Samoin kuin graafisen ilmeen kanssa, myös äänimaailma on jokaisessa tasossa erilainen. Yllättäen joukkoon ei ole mahtunut heikkoja esityksiä vaan musiikki ja yleistunnelma tuntuvat vain paranevan tasoissa edetessä.

Kaikesta silmä- ja korvakarkista huolimatta Tetris Effect on kuitenkin vain Tetris. Se, onko se hyvä vai huono asia, saa jokainen itse päättää. Mutta jos klassiseen Tetrikseen haluaa tutustua, ei sitä tätä miellyttävämmin ole aikaisemmin tehty. Kuvan ja äänen harmonia on vertaansa vailla, ja haastetta riittää kovemmallekin Tetris-taitajalle lukuisten kenttien verran. Harmillisesti VR-laitteelle ei ole keksitty mitään pelillistä käyttöä. Puolustukseksi voin toki mainita, että VR vahvistaa Tetris Effectin parhaita puolia televisiopelaamista huomattavasti paremmin. VR olisi kuitenkin omiaan esimerkiksi kolmiulotteisen Tetriksen kanssa, jollaista muistan pelanneeni jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Ehkäpä sitä sitten joskus tulevaisuudessa.

Tetris EffectTetris EffectTetris Effect
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Audiovisuaalinen loisto, klassinen Tetris, strateginen energiamittariuudistus
-
VR:n pelillinen turhuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Tetris EffectScore

Tetris Effect

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Kuvan ja äänen harmonia klassisen palikkapelin kantavana voimana

Torstain arviossa Tetris Effect

Torstain arviossa Tetris Effect

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Torstain aamussa arvioidaan peli, jossa laitetaan perinteiseen kaavaan uutta. Gamereactorin avustaja Ossi Mykkänen katsastaa Tetris Effectin. Lue arvio täältä. ...Ladataan seuraavaa sisältöä