Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Abyss

The Abyss Director's Cut (4K) on parasta ikinä

Upea julkaisu on vihdoin saanut kiinni edellä aikaansa olleen ja uraauurtavaan tekniseen saavutukseen päässeen mestarielokuvan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Täyden kympin elokuvia on useita. Mutta aina kun minulta kysytään, mikä on paras näkemäni elokuva, vastaus on aina James Cameronin ohjaama The Abyss vuodelta 1989. Elokuvan kiehtova tarina, huippuunsa hiottu kerronta ja lyömätön tekninen toteutus ei jätä kylmäksi ja jaksaa ihastuttaa vuosikymmenestä toiseen. Sen takia onkin suoranainen synti, että elokuvan paras kotijulkaisu on tähän asti ollut ei-anamorfinen laajakuva DVD letterbox -kuvalla. Onneksi tähän on vihdoin tullut muutos ja vuosien toiveikkaisiin odotuksiin vastataan, kun The Abyss saa samoissa kansissa 4K UHD ja Blu-ray-julkaisun elokuvan molemmista versioista.

HQ

Amerikkalainen ydinsukellusvene on mystisesti uponnut merenpohjaan. Bud Brigmanin (Ed Harris) luotsaama syvänmeren öljynporaustiimi saa salaisen tehtävän auttaa joukkoa erikoissotilaita asian selvittelyssä ennen maailmanlaajuista selkkausta. Arkaluontoinen tehtävä vaarantuu, kun meren syvyydessä vainoharhat kasvavat.

The Abyssin tarina rullaa sujuvasti eteenpäin monipuolisen sisällön ansiosta. Kerrontaa vauhditetaan lukuisten ympäristöjen, jännittävien tapahtumien ja yllättävien käänteiden avulla hyödyntäen nokkelia istutuksia ja palkitsevia lunastuksia osana tarinankulkua. Elokuva sulauttaa tyylilajeja luontevasti yhteen jännityksestä draaman kautta aina toimintaan saakka kokonaisuuden pysyessä ehyenä ja loogisena vuoristorata-ajeluna. Elokuvasta erittäin nautittavan tekee yksityiskohtiin keskittyminen, mikä lisää realismin tuntua yliluonnollistenkin elementtien parissa. The Abyssin ohjaajan versio on tavallista elokuvateatteriversiota noin puoli tuntia pidempi. Vaikkei tavallinenkaan versio ole missään mielessä huono, ohjaajan versio syventää onnistuneesti tarinaa ja sen henkilöhahmoja mielenkiintoisilla lisäkohtauksilla, joiden ansiosta myös loppupuolen tapahtumat antavat elokuvalle selkeyttä ja parempaa merkitystä.

Isosta hahmomäärästä huolimatta The Abyss onnistuu antamaan tarpeeksi ruutuaikaa jokaiselle henkilöhahmolle, jotta katsoja pystyy samaistumaan näiden kohtaloon ja ymmärtämään heidän toimintaansa osana tarinaa. Pääosissa loistaa elämänsä roolissa oleva aina yhtä mainio Ed Harris, jonka tunteikas heittäytyminen Budin rooliin koskettaa syvältä. Harrisin Bud-hahmon ja Mary Elizabeth Mastrantonion näyttelemän Lindseyn välinen ristiriitainen kemia ja syvä välittäminen tuntuvat aidolta, joka elokuvan kliimaksissa kulminoituu voimakkaaseen kohtaukseen, joka saa kyyneleet silmiin jokaisella katselukerralla. James Cameronin luottonäyttelijä Michael Biehn vetää jälleen kerran unohtumattoman roolisuorituksen. Tyypillisistä hyvisrooleistaan poiketen Biehn piiloutuu kalapuikkoviiksien taakse ylimielisenä ja vainoharhaa vastaan taistelevana Navy Seals -komentajana. Biehnin suorasukainen, kylmäkiskoinen ja vahva suoritus sotilaana toimiikin mainiona vastapainona muiden pääosien luontevalle siviilitoiminnalle. Nerokkaasti kirjoitetut henkilöhahmot ja näiden nokkela dialogi tuovat elokuvan hahmot upeasti eloon ja luovat käsinkosketeltavan autenttista vuorovaikutusta ja kuolemattomia lausahduksia.

Yhdistelmä taidokasta ja rohkeaa kuvausta, upeaa valaisua, hulppeita lavasteita, yksityiskohtaisia pienoismalleja, nokkelia käytännön efektejä ja uraauurtavia tietokone-efektejä sai aikaiseksi teknisesti aikaansa edellä olevan elokuvan. The Abyssia varten kehitettiin uutta teknologiaa muun muassa sukelluskypäriin ja kuvauskalustoon. Vedenalaiset kohtaukset kuvattiin oikeasti, minkä seurauksena osa näyttelijöistä ja itse ohjaaja olivat lähellä hukkua. Käytännön efekteistä vastaavat ihmiset joutuivat muun muassa miettimään, kuinka saada monimutkaiset ja näyttävät valo-efektit toimimaan sulavasti vedessä värejä vaihdellen ilman, ettei kukaan kuole sähköiskuihin. Industrial Light & Magic oli vastuussa upeasti kuvaan sulautuvista tietokone-efekteistä, jotka toimivat testialustana muutamaa vuotta myöhemmin tulevaa James Cameronin Terminator 2 -elokuvaa varten ja saivat Photoshop-ohjelman alulle. Kylmän kirkas valaisu tekee elokuvan ilmeestä viileän ja tarkan, mikä istuu uskottavasti jäätävän meren pohjaan. Lopputulos on teknisesti yksi näyttävimmistä elokuvista, jonka tekemisen jokainen osa-alue tukee tehokkaasti tarinaa ja vahvistaa autenttista tunnelmaa ja napakkaa jännitettä kohtauksesta toiseen.

Tämä on mainos:

Natiivissa 4K-tarkkuudessa tuleva The Abyss näyttää huikeammalta kuin koskaan. Kuvan terävyys nostaa esiin upeasti kuvatun elokuvan lukuisia yksityiskohtia aina iholla valuvia vesipisaroita myöten. Rakeisuuden poisto on tehty huolella saaden kuva näyttämään puhtaalta, mutta kuitenkin jättäen filmille kuvaamisen sopivan pehmeyden ja luonnollisen kohinan, jotta kuva tuntuu orgaaniselta ja tunnelmalliselta. HDR-efektin avulla meren kolkko sinisyys ja lämmin violetti hohka nousevat hyvin esiin tehden kuvaan tyylikästä vastakkainasettelua. Tarkkuuden myötä osan pienoismallikuvista voi huomata selvemmin, mutta tämä nostaa arvostusta upeaa kuvasommittelua ja efektityötä kohtaan.

The Abyss -julkaisussa tulee 4K- ja Blu-ray-levyjen lisäksi erillinen lisämateriaalilevy. Tällä levyllä on noin tunnin verran uusia tekijöiden haastatteluja elokuvan teosta jo elokuvan DVD-julkaisussa nähtyjen lisämateriaalien lisäksi. Harmillisesti ja hieman yllättävästi aikaisemmin DVD-julkaisussa ollut tekstipohjainen kommenttiraita on jätetty kokonaan pois tästä julkaisusta. Kyseessä on siis todella kattava ja yksityiskohtainen paketti huikean elokuvan monivaiheisesta tekemisestä ja sen tuomista ongelmista. Dokumentit sukeltavat osuvasti pintaa syvemmälle antaen hyvän kattauksen kaikesta, mitä elokuvan valmiiksi saamiseksi vaadittiin. Nämä tarinat huvittavat älyttömyydellään mutta samalla näyttävät, mihin kaikkeen pystytään, kun oikeasti halutaan. Ohjaaja James Cameron saa paljon kiitosta toiminnastaan, eikä suotta, sillä selvästikin mies tietää mitä tekee.

The Abyssin kuvauksista liikkuu paljon painajaismaisia huhuja mutta ei käy kieltäminen, etteikö ohjaaja James Cameron olisi ruoskinut elokuvan tekijöistä irti heidän kaikista parasta osaamistaan. Elokuva onnistuu jokaisella osa-alueellaan suorastaan loistavasti tuoden katsojille unohtumattoman elokuvakokemuksen, josta ei tunnetta, jännitystä, toimintaa tai syvyyttä puutu. Tähän elokuvaan kulminoituu visuaalisen tarinankerronnan syvin olemus, minkä vuoksi onkin mainiota, että The Abyss saa vihdoinkin ansaitsemansa laadukkaan kotijulkaisun. Itseeni elokuva teki lähtemättömän vaikutuksen jo vuosikymmeniä sitten, minkä takia muun muassa vihkisormukseni on sama kuin elokuvan Bud-hahmolla, jonka tilasin elokuvan DVD-julkaisun tekstikommenttiraidalla mainitusta liikkeestä. Olipa elokuva entuudestaan tuttu tai ei, nyt on paras aika katsoa se.

The Abyss
Tämä on mainos:
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä