Istut kahvilassa ja nautiskelet kahvista kavereiden kanssa. Yhtäkkiä kännykkäsi piippaa, ja päätät lukea saapuneen tekstiviestin. Pyydät kavereilta anteeksi ja poistut jättäen jälkeesi kahvikupposen ja puoliksi syödyn korvapuustin. Nyt on nimittäin hätä. Mutta pysyt tyynenä. Agenttitoimisto tarvitsee apuasi.
Edellisiltana nimittäin pelasit The Agencyä, Sony Online Entertainmentin tulevaa verkkoroolipeliä, joka nyt otti sinuun yhteyttä pelin ulkopuolella. Edellinen tehtäväsi oli pyydystää ruman puoleinen vonkale, joka teki kaikkensa vältelläkseen uistintasi. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että pyynnin tiimellyksessä eräs agenttikollegasi on jäänyt vangiksi. Voit maksaa lunnaat lähettämällä tekstiviestin tai voit antaa vihulaisten tehdä kollegastasi hakkelusta toisella tekstiviestillä. Tai sitten voit unohtaa koko jutun ja hörppiä kahvia.
Tämä omaperäinen kommunikointi on yksi niistä keinoista, joilla The Agency yrittää erottua aiemmista verkkoroolipeleistä. Toinen keino on pelin realistinen, tai ainakin nykyaikainen ympäristö. Tällä kertaa ei juoksennella peikkojen täyttämässä metsässä kahden käden miekka viuhuen, vaan ajellaan pitkin Prahan katuja Aston Martinilla. Tässä maailmassa ei myöskään ole Hordea tai Alliancea, vaan kaksi aivan yhtä karvasta taistelukumppania, Unite ja Paragon.
Unite koostuu klassisista James Bond -hahmoista, jotka naukkailevat oliiveilla koristeltuja drinkkejä ja ovat varustautuneet huipputeknologisin agenttivälinein. Vähemmän hienostuneita, mutta yhtä tehokkaita ovat Paragonin kirveellä veistetyt palkkasoturit. Paragon-agentit juovat Jack Danielsia suoraan pullosta ja potkivat ovet sisään kulkukorttien keräämisen sijaan. Toisin sanoen Unite on hyville agenteille ja Paragon pahoille. Molemmissa joukkueissa on oma viehätyksensä.
Gamereactor sai ihailla hetken aikaa Sony Online Entertainmentin esitellessä tyypillistä The Agencyn pelisessiota. Yhden drinkin ja lyhykäisen Qbert-pelaamisen (peli löytyy päämajasta kolikkopelinä) jälkeen oma Unite-agenttimme lähti muutaman kaverinsa kanssa varjostamaan erästä kohdetta. Porukka joutui lopulta tulitaisteluun maan alla, jossa vihulaiset yrittivät räjäyttää koko rakennuksen maan tasalle asettamalla räjähteitä betoniperustuksiin. Tehtävänämme oli estää tuhotyö esimerkiksi ampumalla räjähteiden asettajia selkään ennen kuin he ehtivät betonipylväiden luo. Kentän toisella puolella oli käynnissä sivutehtävä, jossa oli tarkoitus estää kuorma-autoa poistumasta paikalta. Intensiivistä, mielenkiintoista ja ehdottomasti pelaamisen arvoista.
The Agencyssä pelaaja palkitaan tehtävien suorittamisesta miekkojen ja eläintennahkojen sijaan "kenttämiehillä". Nämä agenttikollegat ovat uskomattoman käytännöllisiä apureita. He voivat esimerkiksi hämätä vihollista, toimia tarkka-ampujina tai osoittaa vihollisten sijainnin kartalla. Kenttämiehet kehittyvät ajan myötä aivan kuin pelaaja itsekin.
The Agency sisältää paljon tulitaisteluita, ja pelissä on mahdollisuus vaihdella ensimmäisen ja kolmannen persoonan kuvakulmien välillä. Mitä enemmän tiettyä asetta käyttää, sitä paremmaksi sitä voi kehittää. Tällöin aseen ominaisuudet, kuten tulinopeus, kohenevat. Toimintakeskeisyys antaa hieman etumatkaa pääosumien ampumiseen tottuneille fps-veteraaneille, mutta toisaalta se myös osoittaa parhaiten, kuinka The Agency poikkeaa verkkopelien harmaasta massasta. Salaisena agenttina pelaaja ei kuitenkaan voi luottaa pelkkään tulivoimaan. Monet tehtävät vaativat tahdikkuutta. Pelaaja voi esimerkiksi helposti sipsutella mitään aavistamattomien vihulaisten ohi. Tämä vaatii alias-mittarin seuraamista, joka toimii aivan samoin kuin elinvoimamittari. Jos vihulaisten huomio herää, vähenee energia mittarissa. Jos pelaaja hätääntyy ja alkaa juosta tai muuten herättää huomiota, on lopputuloksena hyvin nopeasti game over.
Voi tietysti kysyä, kuinka hyvin unelmat salaisena agenttina toimimisesta toteutuvat verkkopelissä, joka kuitenkin nojautuu yhteistyöhön. Bondina pelaavat haluavat tietysti olla yksinäisiä susia. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Sony Online Entertainment on ottanut tämän huomioon, ja lupaakin että kaikki pelin tehtävät on mahdollista suorittaa yksin. Tehtäviä yksin suorittavat palkitaan toki vaivannäöstään, mutta arvosanana on luultavasti korkeintaan pronssimitali. Koska yksin pelatessa ei myöskään voi suorittaa kaikkia sivutehtäviä, eivät palkkiot ole yhtä hyviä kuin ryhmänä toimiessa.
The Agency on mielenkiintoinen ja omaperäinen peli-idea, joka luultavasti tulee muuttamaan verkkoroolipelaamisen tapoja. Kaksi hampaisiin asti aseistettua agenttiryhmittymää verisessä kamppailussa kuulostaa houkuttelevalta avaukselta, mutta tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia jatkokehittelyyn. Kunhan palvelimet avataan joskus syksyllä, pääsemme heittäytymään pelin tiimellykseen toden teolla ja näemme idean toimivuuden käytännössä. Nähdään United-baarissa. Ravistettuna vai sekoitettuna?