Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Great War

The Great War

Tämähän on harrastelijoiden tekemä elokuva.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Käsiteltyjen teemojensa puolesta ensimmäisen maailmansodan loppuun sijoittuva The Great War on varsin ajankohtainen. Toteutus on kuitenkin melkein jokaisella osa-alueella niin silmiinpistävän harrastelijamainen, ettei katsomaansa voi millään vakavalla tavalla eläytyä.

HQ

Muutama päivä ennen ensimmäisen maailmansodan loppua pieni joukko amerikkalaisia saa länsirintamalla tehtäväkseen pelastaa saksalaisten puolelle mottiin jääneet maanmiehensä. Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että motissa olevat sotilaat ovat kaikki mustaihoisia. Elokuvan keskeinen teema on siis loppuun saakka taistelemisen ohella rasismi, jota harjoittavat ennen kaikkea omat aseveljet. Tämän enempää ei tarinasta tarvitse tietää, eikä sille muutenkaan ajatustyötä uhrata.

Ensimmäinen häiritsevä piirre on DVD-julkaisun rakeinen ja suttuinen kuva niin itse elokuvassa kuin valikoissakin. Äänet on onneksi tehty hyvin, mutta se onkin elokuvaelämyksen ainoa valopilkku. Taistelukohtauksia myöten käytetään ahkerasti lähikuvia peittämään sitä tosiasiaa, ettei tekijöillä ole ollut tarpeeksi rahaa tarinan vaatimien suurten kohtausten toteuttamiseen. Kuvaaja ei ole hänkään osannut työtään kunnolla, sillä myös rauhallisten keskustelujen aikana kamera heiluu puolelta toiselle ikään kuin kuvaaja ei olisi jaksanut kannatella sitä kameraa olallaan kunnolla. Kaiken muun hyvän lisäksi on selvää, että osalle päälle puettu univormu on väärän kokoinen. Jos kyse olisi oikeasti vuosia sotineesta joukosta, olisivat kaikki varmasti ehtineet hankkia itselleen hyvin istuvat varusteet ja vaatteet.

Kaikki näyttelijät ovat huomattavan vanhoja, ja usein lisäksi ylipainoisia. Esimerkiksi pääosassa nähtävä Bates Wilder on melkein 60-vuotias, ja hänen alaisensa sotilaat suunnilleen nelikymppisiä tai hieman vanhempia. Toisin sanoen uskottavuuden kannalta rooleihin olisi pitänyt pestata 20-30 vuotta nuorempia näyttelijöitä.

The Great WarThe Great War
Tämä on mainos:

Sotilaallinen käyttäytyminen luo mielikuvan, ettei kenelläkään ole ollut hajuakaan siitä, miten sotilaana toimitaan. Liikkuminen muistuttaa jopa kovimmissa hyökkäyksissä enemmän paikallisessa puistossa astelua kuin adrenaliinintäyteistä sotimista. Lopputuloksena saadaan tilanne, jossa ainutkaan taistelukohtaus ei tunnu uskottavalta. Tällainen suoritus ei toimisi edes paikallisessa kesäteatterissa harrastelijoiden näyttelemänä, saati sitten elokuvassa.

Ainoa valopilkku on, että se varsinainen kuvallinen tarinankerronta on tehty hyvin. Samoin leikkaus toimii, ja katsoja pysyy kaiken aikaa selvillä siitä, missä ollaan ja mitä on tapahtumassa. Toisin sanoen ohjaajalla on kyllä ollut riittävästi osaamista, mutta kaikki muut osa-alueet kielivät rahan (ja siten ammattilaisten) puutteesta.

Minkäänlaisia lisämateriaaleja ei ole. Ratkaisu on ymmärrettävä, mutta olisin silti halunnut katsoa esimerkiksi ohjaajan haastattelun, jossa hän olisi itse kertonut, miksi ihmeessä projekti meni näin pieleen. Jos tekijöille olisi annettu riittävästi rahaa, olisi The Great Warissa saattanut olla ainesta ihan kohtuulliseksi sotaelokuvaksi. Yritän parhaani mukaan unohtaa, että rainaa koskaan näinkään.

The Great WarThe Great War
Tämä on mainos:
03 Gamereactor Suomi
3 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä