Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Last Gentleman

The Last Gentleman

Redford loistaa viimeisessä roolissaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Forrest Tucker on vanhan koulukunnan pankkiryöstäjä, jolla on nimissään erinäisten pankkikeikkojen lisäksi myös tusinakunta vankilapakoa. Mutta mahtaako se paljon puhuttu yhden hyvän naisen rakkaus riittää pysäyttämään kuusikymppisen ammattirikollisen?

HQ

The Last Gentleman, joka on tietysti nokkela suomennos muun maailman tuntemasta nimestä The Old Man & the Gun, on "enimmäkseen tosi tarina" vannoutuneen pankkiryöstäjän myöhemmistä vaiheista. Se on verkkainen rikosdraama, jossa takaa-ajot ovat lyhyitä ja liki-eläkeläisten herkät hetket pitkiä.

Romanttisen kuvion keskiötä hoitavat vuosikymmenten kokemuksella Robert Redford ja Sissy Spacek. The Last Gentleman on itseasiassa Redfordin viimeinen "kunnollinen" rooli, vaikka tämän viimeinen krediitti löytyy kieltämättä Avengers: Endgamesta. Yhtäläisyydet uransa loppua lähestyvän pankkiryöstäjän kanssa eivät ole täysin kaukaa haettuja, eikä Tuckerin rooli varmasti tuottanut vaikeuksia charmikkaita pahoja poikia usein esittäneelle Redfordille.

Kokemus kieltämättä näkyy, koska Redford ja Spacek ovat molemmat varsin luontevia omissa rooleissaan, ja pelaavat yhteen oivallisesti. Seniorisektorilla kaksikkoa tukemassa ovat Danny Glover sekä yllättävänä vetona Tom Waits, jonka panos jää hieman "stunttiroolituksen" puolelle.

Hieman nuoremmista näyttelijöistä mainittakoon Casey (Benin veli) Affleck, jonka esittämä lakoninen etsivä ei nyt varsinaisesti metsästä Tuckeria, mutta pitäisi sitä ihan hauskana käänteenä, jos tämä nyt sattuisi jäämään kiinni.

Tämä on mainos:

Tästä päästäänkin viimeisen herrasmiehen keskeiseen ongelmaan, joka on panosten mataluus. Seniorivaras hoitaa keikkansa minimalistisen saumattomasti, ja jättää apureidensa hommaksi lähinnä juttuseurana toimimisen. Tämän "vastepelurilla" on sen verran kiireitä perheen kanssa, että vaikka pappajengiin voi upottaakin muutaman ylityötunnin, ei se lopulta ole niin kamalaa, jos homma menetetäänkin FBI:lle. Ja kieltämättä Tuckerista saa sen verran itseriittoisen vaikutelman, että mahtaako elämän ehtoopuolen romanssi lopulta olla tälle niin tärkeä juttu?

The Last Gentleman tuntuu ajoittain olevan erittäin läheistä sukua sunnuntaipäivän imelille jenkkileffoille, joissa tarkastellaan pehmeän linssin lävitse kypsien aikuisten "tunteiden renessanssia" uuden partnerin kanssa. Myönnettäköön, että tässä elokuvassa ihmiset sentään näyttävät ikäisiltään, mutta lopulta kyseessä on enemmänkin kevyehkö romanttinen draama kuin rikoselokuva.

Leffan ansaitsee muutaman lisäpisteen ulkoasustaan, koska se näyttää erehdyttävästi varhaisella 1980-luvulla kuvatulta. 16-millinen filmi tarjoaa omanlaistaan autenttisuutta jota ei filttereillä saa, ja ajankuvaan on selvästi nähty vaivaa. Täytyy silti mainita, että elokuvan loppupuolella tehdään joitakin arveluttavan moderneja tyylillisiä vetoja, jotka rikkovat tätä illuusiota.

The Last Gentleman on silti ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva, ainakin hieman aikuisemmalle tai leppoisammasta meiningistä pitävälle yleisölle.

Tämä on mainos:
The Last GentlemanThe Last Gentleman
The Last GentlemanThe Last Gentleman
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä