Suomi
Gamereactor
arviot
The Magnificent Trufflepigs

The Magnificent Trufflepigs

Joka toiselle kuoppaa kaivaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
The Magnificent TrufflepigsThe Magnificent TrufflepigsThe Magnificent Trufflepigs

Niin sanotut kävelysimulaattorit, joissa pelaajan ohjaama henkilöhahmo tepastelee tiensä ympärillään tapahtuvan juonenkuljetuksen läpi, ovat pitäneet tarinavetoisimmista seikkailuista tykkäävät pelaajat varpaillaan uusien seikkailuiden myötä. Lajityyppi on kuitenkin ottanut selkeitä askeleita yllättäviinkin suuntiin tarjotessaan tarinan seuraamisen rinnalle hyvin kouriintuntuvaakin tekemistä. Esimerkiksi keväällä 2021 ilmestynyt Maquette luotti surrealistissävytteisten pulmien pähkäilyn kannattelevan romanttistraagisen kehyskertomuksen seuraamista, ja loppukesästä ilmestynyt The Magnificent Trufflepigs puolestaan päästää pelaajan iskemään sormet kunnolla kesäiseen multaan jossain Englannin maaseudulla.

Stanning-nimisen pikkukaupungin liepeillä nuoruudessaan kovia tavaralöytöjä tehnyt Beth (äänenä ärsyttävän mainio Luci Fish) haluaa päästä pakkomielteisesti tutkimaan perheelleen kuuluneen farmin maita. Luonteeltaan ailahteleva ja suorituskeskeinen Beth ei saa muita kavereitaan kaivuuseuraksi, mutta nuoruudenihastus Adam (Arthur Darvill) suostuu urakkaan. Viikon aikana kaksikko ehtii päivittää kuulumiset radiopuhelinten kautta käytyjen rupattelujen ja metallinpaljastimen piipityksen taustalla, mutta viikon edetessä tunnelma alkaa hitaasti kääntyä oudolle mutkalle. Beth kun ei ole välttämättä pyytänyt lupaa tontin tonkimiselle, saati ollut Adamille täysin rehellinen nykyisen parisuhteensa tilastakaan.

The Magnificent Trufflepigs on metallinpaljastimen kanssa vainioilla kävelemisestä ja kaivelusta huolimatta varsin tarina- ja dialogivetoinen peli, jossa Bethin ja Adamin juttelut ovat pääosassa. Bethin pakkomielteinen suhtautuminen aarrejahtiin ja omituiset työkuviot aukeavat viikonpäivien vieriessä, ja runsas dialogi pulppuaa ruudulle Adamin radiopuhelimesta sekä puhelimen pikaviestisovelluksen kautta. Samalla laitteiden akusta kertovat grafiikat viestittävät ovelasti pelaajalle siitä, miten paljon aikaa kunakin päivänä on vielä jäljellä maaston kaiveluun ennen ruokatauolle tai yöpuulle siirtymistä. Päivien kulumisen myötä ympäristö reagoi ja muuttuu viikon tapahtumien seurauksena, mutta teknisesti vehmaisen kesäisissä ja autioissa maisemissa ei ole kauheasti mitään ihmeellistä. Kauniin värikäs päivänpaiste ja upeat auringonlaskut maaseudulla ovat tietysti itsessään kivaa katseltavaa varsinkin näin alkutalven harmaina ja lyhyinä päivinä. Adamin käsissä heijastuksineen kiiltelevät älypuhelimet, metallinpaljastimet ja radiopuhelimet ovat nekin yksinkertaisuudestaan huolimatta varsin näyttävän näköisiä.

Tämä on mainos:
The Magnificent TrufflepigsThe Magnificent Trufflepigs

Parinkymmenen minuutin mittaisista päivistä koostuva kokonaisuudessaan parin tunnin mittainen The Magnificent Trufflepigs etenee siis aikamoisella vauhdilla, ja tarinoiden ja juttujen runsautta korostavat entisestään Bethin tapa höpötellä tajunnanvirtamaisesti melkein jokaisen multaisen roinan löytämisen jälkeen. Noina hetkinä pelaaja ei voi mittailla maata metallinpaljastimen kanssa, vaan vehje lojuu maassa, ja dialogin aikana pelaaja voi käännellä kameraa näyttäviä maaseutumaisemia tiiraillakseen. Dialogia on kieltämättä paljon, mutta seurasin jutustelua mielelläni mainioiden näyttelijänsuoritusten ansiosta.

Adamin tulee aarteenetsinnän aikana kulkea Bethin osoittamalla tontinpalalla metallinpaljastin kädessä. Laite pysyy vainumoodissa B-nappia painamalla, ja kun maan alla on jotain metallista, ruudun yläkulmassa oleva asteikko alkaa vonkua näyttäen väripalkeilla, missä suunnassa polttaa. Tarkan kaivuukohdan päälle asettuminen on kuitenkin yllättävän työlästä, sillä The Magnificent Trufflepigs edellyttää pelaajan asettelevan itsensä tarkalleen metallisen aarteen päälle, ja vähänkin sivussa oleminen aiheuttaa sen, että pelaaja kieppuu potentiaalisen kaivuukohdan päällä yrittäen asettua tuurilla pelin hyväksyvän maakaistaleen päälle. Ohjaimen olkanapeilla toteutettu kaivuuminipeli toistuu samanlaisena päivästä toiseen, ja kaiken kaikkiaan aarrejahdin epätarkkuus ja itseään toistavuus kyllä vievät touhulta pontta varsinkin, jos The Magnificent Trufflepigsia erehtyy ahmimaan useamman pelinsisäisen päivän kerrallaan.

The Magnificent Trufflepigs on kiinnostava ja omalaatuinen tarinallinen välipala, joka kuitenkin kärsii itseään toistavasta rakenteesta ja pelattavuuden ongelmista. Bethillä ja Adamilla on kuitenkin omat kiinnostavat hetkensä tarinan aikana, ja niiden myötä kyseessä on suhteellisen varteenotettava suositus pelimuotoisista tarinoista nauttiville.

Tämä on mainos:
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Kiinnostava tarina, mainiot näyttelijäsuoritukset, näyttävät maaseutumaisemat
-
Aarrejahdin epätarkkuus ja itseään toistavuus, samanlaisena pysyttelevä perusrakenne
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä