Nioh-peleissään Team Ninja sijoittaa todellisia historiallisia henkilöitä myyttisten olioiden kanssa yhteen ja samaan fantastiseen tarinaan. Juoni sijoittuu löyhästi Japanin omaan historiaan. Korruptoituneet ihmiset pyrkivät valtaan mystisen Amrita-voiman kanssa yokai-hirviöiden avustuksella. Henkilöiden motiivit ovat varsin ennalta arvattavat, mutta tuotantoarvot ja tapa kertoa tarinaa pitävät otteessaan.
Niohissa hyväksi havaittuun kevyiden ja raskaiden hyökkäyksien yhdistelemiseen saadaan mukaan kolme erilaista taisteluasentoa, jotka pelaavat liikkuvuuden ja toisaalta iskuvoiman kesken. Lisäksi stamina-mittari määrittelee ketjutettavien hyökkäyksien kestoa, ja oikeanlainen rytmittäminen palkitsee pelaajan onnistuneilla hyökkäyssarjoilla. Lisäksi loitsut ja ninjakeinojen käyttö avaa lisää uusia mahdollisuuksia. Pisteenä iin päällä pelaajalla on Guardian Spirit, jolla pääsee käyttämään yokai-olioiden kykyjä pahoista paikoista pois pääsemiseksi.
Nioh ja Nioh 2 on nyt julkaistu Playstation 5:lle nimellä The Nioh Collection. Taaksepäin yhteensopivuuden turvin pelaaminen onnistuu myös PS4:llä. Remasteroidut Nioh ja Nioh 2 ovat harkitsemisen arvoisia kahdesta syystä. Latausajat ovat lyhentyneet merkittävästi, ja ovat nyt pitkälti alle kymmenen sekunnin luokassa. Alkuperäisissä peleissä oli kuoleman korjattua odotettava noin 20-30 sekuntia ennen uutta yritystä. Nyt paluu tapahtuu lähes välittömästi, mikä vähentää turhautumista.
Toinen parannus on 120 fps -tila, mikä vähentää kummankin pelin visuaalista näyttävyyttä, mutta samalla lisää korkean ruudunpäivityksen tuen sitä tukeville monitoreille. Ensimmäisessä Niohissa 120 fps -tila on vakuuttava, mutta ei yhtä hyvä kuin Quality Modella pelaaminen. Nioh 2:ssa on sitten uhrattava piirtoetäisyydessä, resoluutiossa ja varjojen yksityiskohdissa. Sitä paitsi ruudunpäivitys takkuaa, joten on suositeltavaa valita toinen kahdesta muusta vaihtoehdosta (4K tai Performance). Itse pidin molemmissa peleissä eniten niin sanotusta Quality Modesta.
Teknologisten parannuksien ohella The Nioh Collection tarjoaa paljon pelattavaa 79,99 euron hintaan. Ensimmäisen Niohin läpipeluu ottaa aikaa noin 50 tuntia, ja jatko-osa Nioh 2 sitten vähän kauemmin. Kumpikin peli sai aikanaan kolme tarinallista laajennusta, joista jokainen on noin 6-10 tuntia pitkä. Läpipeluuaika riippuu tietenkin omista pelitaidoista, ja oman luodun hahmon varusteista ja kokemustasosta. Luvassa on haastavaa pelattavaa riittävästi, jos sellaista on etsimässä.
Souls-like-pelit ovat maineeltaan vaikeita, mutta niiden suosio osoittaa, ettei niissä menestyminen mahdotonta ole. Siksi uusille tulokkaille The Nioh Collection on mitä parhain aloituspiste, koska mukana tulee runsaasti laadukasta sisältöä. On kuitenkin muistettava, että pelin tempo on korkea, ja kaikista virheistä rangaistaan armotta. Tämä vaikeus koskee paitsi itse taisteluita, myös hahmonkehitystä ja ympäristön asettamia esteitä.
Nioh-sarjassa jo kokemusta kerryttäneet voivat siirtää Playstation 4:n tallennustiedostonsa tähän Remastered Collectioniin. Tämä tapahtuu menemällä Main Menussa System-valikkoon, ja valitsemalla siellä Cross-Save Managementin molemmissa alkuperäisissä peleissä. Sitten tallennustiedosto siirretään Cloud Savella Koei Tecmon verkkopalveluun. Sitten vaihdetaan remasteroituun uuteen versioon, ja ladataan tiedosto pilvestä. Samalla aukeavat monet aiemmalla versiolla auotuista pokaalipalkinnoista. Jostain syystä Playstation 5 -konsolini haluaa aina oletusarvoisesti asentaa ensimmäisen Niohin PS4-version. Kyseessä on onneksi vain pieni ongelma, jonka Sony varmasti korjaa ajan kanssa.
Uuden Dualsense-ohjaimen haptinen värinä on saatu mukaan hyvin, mutta lajityyppi huomioiden siitä ei ole sen ihmeempää iloa. Kun pelissä maa järisee alla, ohjain värisee. Liipaisimissa on erilainen vastus jousella ammuttaessa. Team Ninja on ottanut mukaan Playstation 5:n Activity-toiminnon remasteroituihin versioihin. On silti syytä muistaa, että paljon olennaista tietoa puuttuu, joten ominaisuus on oikeastaan hyödytön. Noin käytännössä tarjolla on mahdollisuus käynnistää kourallinen tehtäviä Playstation 5:n alavalikosta.
Muutamia pieniä ääni- ja pelibugeja huomasin, mutta muuten pelit rullaavat oikein sujuvasti Playstation 5:llä. The Nioh Collection onkin vaikuttava "porttaus", ja kyseessä on se paras aloituspiste, mikäli Nioh-pelit ovat jääneet kokematta. Sisällön osalta ähky saattaa koittaa jo ennen loppuun pääsemistä, mutta eipä ainakaan kesken lopu.
Gamereactorin aiemmat arviot Nioh-sarjan peleistä ja lisäsosista voi lukea täällä:
Nioh
Niohin moninpeli
Nioh: Dragon of the North DLC
Nioh: Defiant Honour DLC
Nioh: Bloodshed's End DLC
Nioh 2
Nioh 2: The Tengu's Disciple DLC
Nioh 2: Darkness in the Capital DLC
Nioh 2: The First Samurai DLC