Suomi
Gamereactor
arviot
The Quarry

The Quarry

Teinien monet kohtalot kesäleirillä ovat pelaajan valintojen armoilla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
The QuarryThe QuarryThe QuarryThe Quarry

Odotellessa The Dark Pictures -sarjan seuraavan osan julkaisua, on Super Massive Games yllättäen tehnyt samalla tyylillä itsenäisen monivalintakauhuilun nimeltä The Quarry. En henkilökohtaisesti välitä pelottelupeleistä, mutta nämä Super Massive Gamesin tekeleet ovat kiehtoneet moninpelin ja monivalintarakenteensa ansiosta.

Kesäleiri on saatu päätökseen ja lapset on laitettu kotimatkalle. Leirin nuoret vetäjät tekevät myös lähtöä, kunnes yllättävien tapahtumien varjossa he joutuvat jäämään leirialueelle vielä yhdeksi yöksi. Huoleton poppoo ottaa tilanteen rennosti tietämättä, mitä kaikkia kauheuksia yö tuo tullessaan.

Kesäleiri ja teinit antavat The Quarryn tarinalle herkulliset raamit klassiseen pelotteluun. Kuitenkin tekijöiden intoilu aihetta kohtaan on tuntunut vievän voiton hillitystä hallinnasta, ja pelaaja saa vastaansa niin haamuja kuin hirviöitä ja jopa pahoja ihmisiäkin. Monen aineksen soppa tuppaa kadottamaan painopisteen, ja jättämään punaisen langan hieman epäselväksi. Tarina myös uppoutuu pohjustamaan alussa lähinnä hahmojaan useaksi tunniksi ennen kuin tilanne oikeasti pääsee vauhtiin. Säikyttely on kuitenkin hallittu hyvin, eikä peli juuri hatkahda halpaan hyppysäikyttelyyn.

Tämä on mainos:

Elokuvamaisen The Quarryn voimavarat piilevätkin erityisesti sen vapaassa kerrontamuodossa, johon pelaaja pääsee vaikuttamaan laajalti. Pelaaja tai pelaajat, riippuen kuinka monen kaverin voimin The Quarryn säikyttelyt haluaa kokea, pääsevät ohjaamaan moninaista nuorisojoukkoa aina ihmissuhdesotkujen selvittelystä paniikinomaiseen eloonjäämiseen. Peli muodostuu enemmän tai vähemmän kolmesta erillisestä pelimekaniikasta, jotka liittyvät hahmojen väliseen keskusteluun, paikkojen tutkimiseen ja toiminnalliseen reagointiin. Keskusteluissa pelaaja voi valita annetuista vaihtoehdoista suunnan, johon hahmoa haluaa viedä. Alueiden tutkimisessa pelihahmoja ohjaillaan kolmannen persoonan perspektiivistä, ja tavoite on käydä aluetta läpi mahdollisten lisätietojen ja apukeinojen havaitsemiseksi. Toiminnalliset osuudet taas laittavat pelaajan reagoimaan oikea-aikaista nappien painelua vaativiin Quick time event -tapahtumiin. Jokaista pelitilaa muunnellaan sopivassa määrin keskenään pitkin pelin keston. Pelaajan valinnat, löydöt ja onnistumiset reagoinneissa muokkaavat kyseisen hahmon sekä hänen vaikutuspiirissä olevien polkua tiettyyn suuntaan. Valintojen ja ratkaisujen määrästä kielii se, että pelissä luvataan olevan pitkälti yli toista sataa loppuratkaisua, joka on suoraan sanoen huikeaa antaen paljon intoa useille uusintapelikierroksille.

HQ

Mukana ei ole valittavaa vaikeustasoa, joten on hyvä, että pelaajalle annetaan hyvin aikaa tehdä valintoja. Aikaisemmin vastaavissa peleissä peruskeskustelun yhteydessäkin olevat vaihtoehdot tarjoillaan sen verran nopealla tahdilla, ettei omia ajatuksia ennätä kasata tehdäkseen haluamansa valinnan. The Quarry poistaa suurimmasta osasta keskusteluvalintoja ajastimen kokonaan, ja kriittisissäkin valinnoissa aika juoksee sen verran pitkään, että pelaaja ennättää punnita vaihtoehtoja ennen ratkaisun tekemistä. Nappien paineluissa tosin reagoimiseen annetaan hieman liiaksikin aikaa, jolloin paniikin tunne ja jännitys karisevat.

Näin monien henkilöhahmojen ja tehtyjen persoonallisten valintojen edessä on lähes mahdotonta pitää kaikkia lankoja käsissä. The Quarryssa onkin muutamia hetkiä, jolloin tapahtumat eivät aivan istu keskenään yhteen. Huomasin ihmetteleväni muutamia kertoja, miksi joku hahmo ei ole mukana tilanteessa tai miksi hän päätyi sinne minne päätyi. Myös valintojen painoarvo ei aina tunnu kovin suurelta, sillä vaikka valitsisi aivan päinvastaisen ratkaisun johonkin toimintaan, löytää peli keinon käännyttää henkilöhahmo lopulta juuri siihen toiseen ratkaisuun. Tällaiset tilanteet tietysti hieman töksäyttävät tarinankerrontaa ja nakertavat hallinnan tunnetta, mutta päätöksiä tehdään niin paljon, että kokonaisuus on silti vaikuttava ja kiehtova.

Tämä on mainos:

Jos pelaaja ei jaksa itse tehdä valintoja tai murehtia epäloogisesta jatkuvuudesta tarinankerronnassa, The Quarry sisältää myös mielenkiintoisen elokuvatilan. Tässä tilassa pelaajan tarvitsee ainoastaan antaa hahmoille tietyt luonteenpiirteet ja antaa pelin pyörittää tarina läpi normaaliin elokuvatyyliin. Ideasta erityisen herkullisen tekee luonteenpiirteiden muokkailu, jonka avulla lopputulos muuttuu jokaisella kerralla. Tällä tavoin tarinaa voi katsoa läpi useitakin kertoja, ja aina saada yllättäviä tuloksia.

The QuarryThe QuarryThe QuarryThe Quarry

The Quarry hyödyntää oivasti visuaalisia tehosteita luomaan tunnelmaa. Tyylikkäiden valoefektien, varjojen ja partikkelien yhdistely luo erittäin näyttävää ilmapiiriä pelottelulle. Pelimaailmassa on uskottavaa realismia, joskin veden kanssa on ongelmia. Sen sijaan, että veden loiske näyttäisi vain huonosti tehdyltä, näyttää vesi The Quarryssa selvästi bugiselta. Hahmojen kasvojen liikkeisiin on erityisesti panostettu, jotta nämä voivat ilmehtiä mahdollisimman eläväisesti mikroeleineen kaikkineen. Paikoittain hahmot näyttävätkin todella luonnolliselta, mutta ilmeiden animointi viedään usein liian pitkälle, mikä saa hahmot näyttämään nukkemaisilta. Peli rullaa moitteetta Xbox Series X:llä, eivätkä latausvälitkään anna tarpeeksi hengähdystaukoa jännityksen keskellä.

Ääninäyttely on mukavan luontevaa. Selkeästi huomaa, että peliin on palkattu useampikin Hollywoodin tähti, sillä sen verran uskottavalta keskustelut kuulostavat. Tämä siis, jos ei huomioi varsin kornia ja paikoittain jopa kummallista dialogia. Näyttelijät kuitenkin vetävät uskottavasti roolinsa tästä huolimatta. Musiikki on pelissä jätetty taka-alalle. Orkesterimusiikin tarkoitus on selkeästi tukea jännittäviä tilanteita eikä nousta pääosaan missään vaiheessa.

The Quarry jatkaa Super Massive Gamesin The Dark Pictures -sarjasta totuttua laadukasta pelottelulinjaa. Vaikka herkullinen aihepiiri kesäleiristä vesittyykin hieman liian monen erillisen osan sekoittamisesta, on omien valintojen tekeminen hahmojen hengen kustannuksella silti erittäin hauskaa puuhaa. Teknisen puolen ollessa kunnossa nousee kutkuttava tunnelma helposti korkealle. Erityisesti kavereiden kanssa koettuna The Quarry on mainiota peli-iltojen viihdettä.

The QuarryThe QuarryThe QuarryThe Quarry
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hurja määrä valintoja ja niiden aikaansaamia erilaisia tapahtumia, kutkuttava tunnelma, tekninen toteutus
-
Hieman hitaasti käynnistyvä, liian monta erilaista uhkaa yhteen tarinaan, buginen vesi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
The QuarryScore

The Quarry

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Teinien monet kohtalot kesäleirillä ovat pelaajan valintojen armoilla.Ladataan seuraavaa sisältöä