Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption

Telkien takana kuhisee

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Frank Darabontin ohjaama The Shawshank Redemption -klassikko seisoo edelleen vaikuttavasti jaloillaan - Stephen Kingin novellista inspiroitunut leffa on kahden ja puolen tunnin mitassaan melkoinen järkäle, joka ei jätä nykykatsojaa kylmäksi kiintoisine teemoineen ja mainioine hahmoineen.

HQ

Suomessa aikoinaan "Rita Hayworth - avain pakoon" -nimellä tunnettu elokuva alkaa, kun ilmeisen syyttömänä murhasta tuomittu pankkiiri Andy Dufresne (Tim Robbins) pääsee viettämään tuplaelinkautistaan mainelaiseen Shawshankin vankilaan. Tiilenpäiden lukeminen jää kuitenkin vähälle, kun Dufresne tutustuu niin ikään elinkautistaan lusivaan Ellis Boyd "Red" Reddingiin (Morgan Freeman), joka pyörittää omaa salakuljetusbisnestään telkien takana.

Vuosikymmenten varrella Dufresne kipuaa aina vain korkeammalle Shawshankin nokkimajärjestyksessä, eivätkä liero vankilanjohtaja Norton (Bob Gunton) ja julma ylivartija Hadley (Clancy Brown) epäröi palauttaa Dufresnea maan pinnalle nyhdettyään miesparasta hyödyn irti omiin sivubisneksiinsä. Ajan mittaan tunnelmat Shawshankissa alkavat käydä tukaliksi Dufresnen kannalta, ja ritoloiden ottaminen Rita Hayworthin avulla alkaa houkutella.

The Shawshank RedemptionThe Shawshank RedemptionThe Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption käsittelee vapaudenkaipuun, vankilan seinien sisällä kukoistavan väkivallan ja telkien takaiseen elämään laitostumisen kaltaisia teemoja mielenkiintoisesti ja monipuolisesti ennen kaikkea ensimmäisellä puolikkaallaan - leffan jälkipuolisko on pyhitetty pääosin Dufresnen hahmolle. Ensimmäinen Shawshank-tunti vierähtää luontevan ja tehokkaasti etenevän kerronnan turvin leffan pureutuessa vankilan rutiineihin ja Dufresnen vankitovereihin, joita riittää joka lähtöön. Surullisemmat kohtalot kyllä vetävät sohvan puolella hiljaiseksi: esimerkiksi vankilan kirjastoa pyörittävän Brooks Hatlenin (James Whitmore) tarina jää taatusti mieleen. Sitä vastoin olin hieman yllättynyt siitä, miten pieneen rooliin Freemanin esittämä Red lopulta jääkään Dufresnen noustessa leffan varsinaiseksi keskushenkilöksi.

Tämä on mainos:

On mielenkiintoista seurata, miten syyttömänä vankilaan passitettu mutta liikeasioiden päälle ymmärtävä Dufresne korruptoituu ja kyynistyy vuosien varrella, ja lopulta päätyy vankilan kehittämistyöhön osallistumisen kautta hämärähommiin johtoportaan kanssa. Jännitteet alkavat kasvaa tasaisen varmaan tahtiin Dufresnen ja konnien välillä, ja tilanne eskaloituu näyttävällä ja upealla tavalla. Darabont osaa annostella leffan lopulla purkautuvan jännitysnäytelmän kutkuttavan verkkaisesti aukeavaksi kokonaisuudeksi ja pitää katsojan koukussa lopputeksteihin asti.

The Shawshank Redemption osoittaa kantavansa klassikkostatustaan itsevarmoin ottein. Suhteellisen runsas lisämateriaalikattaus sisältää leffan kulttimainetta avaavien dokumenttien lisäksi trailerin, tekijöiden kommenttiraidan ja The SharkTank Redemption -hupailun. Blu-ray-version korjailtu kuvanlaatukaan ei ole ollenkaan hullumman näköinen kaikessa värikylläisyydessään ja terävyydessään.

The Shawshank Redemption
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä