Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Suicide Squad: Suicide Mission

The Suicide Squad: Suicide Mission

DC:n ryhmärämän riemukas reboot-siunaus

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
The Suicide Squad: Suicide MissionThe Suicide Squad: Suicide MissionThe Suicide Squad: Suicide Mission

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Elokuvavuodesta 2021 on näyttänyt muodostuvan DC-sarjakuviin nojaavan DCEU-leffauniversumin kannalta tärkeä punttientasausvuosi, kun ikonisista DC-sankareista ja tärähtäneistä konnista kertovat leffat ovat saaneet joko toisen tilaisuuden tai kokonaan uuden alun. Maaliskuussa 2021 HBO-suoratoistopalveluun livahti ohjaaja Zack Snyderin alkuperäisen näkemyksen mukainen Zack Snyder's Justice League -elokuvaeepos, joka livautti vuonna 2017 ilmestyneeseen ja fanikunnan mielipiteet jakaneeseen Justice League -kalkkunaan ainakin reilusti lisäpituutta ja vähän kerronallista lisäarvoakin.

Vuonna 2016 julkaistu David Ayerin ohjaama Suicide Squad jätti melkoisesti toivomisen varaa levälleen jääneen tarinoinnin ja yhdentekevän toiminnan takia, vaikka Margot Robbien tulkitsema Harley Quinn heilauttikin itsensä pesäpallomaila edellä populaarikulttuurikuvastoon. Viisi vuotta myöhemmin DCEU-maailmaan on raivattu tilaa Suicide Squadin reboot-käsittelyä varten, ja ohjaaja James Gunn paukauttaa todellisen kunnarin rennon räjähdysmäisellä pieteetillä.

Tämä on mainos:

Aiemmin Marvelille Guardians of the Galaxy -toimintahupailuja vuosina 2014 ja 2017 ohjannut Gunn ehti saada kenkää Disneyltä asiattomien Twitter-tykitysten takia, ja kilpailevan DCEU-leffauniversumin talli alkoi näyttää kutsuvalta. Gunnin mukanaolo on ollut varmasti yksi kiinnostavimmista käänteistä DCEU-leffojen nimekkäässä tekijäluettelossa, sillä galaksin vartijoiden luonteva meininki on osoittanut, että miehellä on sekä korvaa hersyvälle dialogille että silmää näyttävälle toiminnalle. The Suicide Squad yhdistelee Deadpool-elokuvista tuttua räävitöntä vitsinvääntämistä The Boys -televisiosarjasta innoittuneeseen häijyyn väkivaltakuvastoon täysin estottomasti, ja muutamasta ongelmasta huolimatta vuoden 2021 The Suicide Squad pyyhkii edeltäjällään lattiaa oikeastaan jokaisella osa-alueella.

Supervoimainen ase-ekspertti Bloodsport (Idris Elba) lähtee kiristettynä johdattamaan eversti Rick Flagin (Joel Kinnaman) rinnalla DC-konnia kohti todellista itsemurhatehtävää. Corto Maltese -niminen banaanivaltio on kokenut verisen vallankumouksen, ja poliittisesti epävakaan maan uusilla valtaapitävillä on mahdollisesti hallussaan avaruudesta tipahtanutta teknologiaa. Tämähän ei setä Samulille käy, vaan edellä mainitut superroistot lähetetään veriseen ja tuhoisaan tutkimus- ja tuhoamisoperaatioon, jossa on mukana vakiokasvo Harley Quinnin (Robbie) lisäksi muun muassa humanitaarisia kriisejä aseilla ratkovaa Peacemaker-sekopäätä (John Cena), ulottuvuuksienvälisiä pilkkuja viskovaa Polka-Dot Mania (loistava David Dastmalchian) ja isänsä jalanjäljissä rottia komentavaa Ratcatcher 2 -uneksijaa (Daniela Melchior). Sylvester Stallonen ääninäyttelemä King Shark -eväkäs muistuttaa yksittäisiä sanoja koomisella ajoituksella toistellessaan turhan paljon Guardians of the Galaxy -remmin Groot-roolihahmoa, mutta onneksi haikuningasta ei ole jätetty aivan haukkomaan henkeään kuivalle maalle, vaan kaveri saa kyllä omat tuhoisat hetkensä.

The Suicide Squad: Suicide MissionThe Suicide Squad: Suicide MissionThe Suicide Squad: Suicide MissionThe Suicide Squad: Suicide Mission

On tuskin kauhea juonipaljastus todeta, että näin häiriintyneellä pelastajajoukolla suunnitelma ei mene varsinaisesti pelikirjan tai ylipäätään minkään protokollan mukaan - Suicide Squad myllää Corto Maltesen saaren pelastusoperaation aikana uuteen uskoon, mutta viihdyttävät ja nopeat käänteet tekevät kauppansa Gunnin näyttävään kuvakerrontaan käärittyinä. Marvel-sankareita valkokankaalle vyöryttäneet MCU-leffat ovat tarjoilleet disneymäisen näyttävää mutta varsin kirkasotsaista toimintaa, kun taas DCEU-elokuvat ovat uskaltaneet enemmän kokeilla synkempiä teemoja ja astetta railakkaampia kerrontakeinoja, ja Gunn vie The Suicide Squadillaan meiningin täysin omalle tasolleen.

Tämä on mainos:

Harley Quinnin oma soolo-operaatio väkivaltaisine keihäänkäyttelyineen kasvaa vähän yllätyksettömän verisestä huidonnasta hienoksi myllytykseksi vihollisista roiskuvine verisine kukkineen, ja edellä mainittu Polka-Dot Man painiskelee tuhoisten pilkkujensa lisäksi äitisuhteensa kanssa, joka lipuu mukaan toimintakohtauksiin varsin yllättävillä tavoilla. Elban ja Melciorin taidokkaasti ja monisävytteisesti tulkitsemat Bloodsport ja Ratcatcher 2 toimivat sekalaisen seurakunnan sakeutta tasapainottavina tekijöinä hienoisen hahmonkehityksenkin kera, kun taas Kinnanmanin tylsä Flag ja Cenan todella jäykästi esittämä Peacemaker jäävät aika unohdettaviksi hahmoiksi.

Kaiken kaikkiaan The Suicide Squad on parituntisessa mitassaan oikein oivallisen mittainen viihdeannos, vaikka Gunnin taika ei aivan meinaa riittääkään lopputeksteihin saakka viimeisen kolmanneksen komeasta toimintatykityksestä huolimatta. Elokuvan loppuhuipentumaa edeltävä zombieaalto jää aika epäoleelliseksi ja roikkumaan unohtuvaksi teemaksi kahden erinomaisen toimintakohtauksen väliin. Blu-ray-version terävä kuvanlaatu esittää kauniit maisemat ja vauhdikkaat toimintavyörytykset todella komeina kautta linjan, ja sarjakuvamaisen värikäs maailma välittyy katsojan eteen kerrassaan upeana ilmestyksenä.

Laadultaan vähän vaihtelevaa meininkiä tarjonnut DCEU nostaa uudella The Suicide Squadilla osakkeet kerrostalon kokoisen Starro-meritähden säkäkorkeuteen - toivottavasti nämä raikkaan tyylitajuiset tuulet puhaltavat tulevissakin leffatuotannoissa. Blu-ray-julkaisuun on sullottu mukaan kohtuullinen kokoelma lisämateriaaleja avaamaan muun muassa leffan eeppisimpien toimintakohtausten kuvaamista sekä King Sharkin digitaalisen olemuksen toteuttamista.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä