Suomi
Gamereactor
arviot
The Surge 2

The Surge 2

Jericho Cityssä jyrätään

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ensimmäisen The Surgen Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Parin vuoden takainen The Surge esitteli Soulsborne-skenestä innoittuneen painajaismaisen tulevaisuusnäkymän, jossa koneistetut tehdastyöläiset ovat riehaantuneet oikosulun seurauksena - Soulsbornen jalanjäljissä jokainen yksittäinenkin peltiheikkivihollinen oli pelaajan pahin vihollinen, ja haastetta sitten piisasikin. Lähinnä äänileikkeiden muodossa kerrottu juoni jäi kummittelemaan jännittävän ja väkivaltaisen toiminnan taustalle, ja saksalainen Deck 13 on selvästi pyrkinyt jatko-osassa tunkemaan nimenomaan tarinankerrontaan lisäpaukkuja. Lopputuloksena on hyvin vähäisillä pelillisillä muutoksilla siunattu annos The Surge -toimintaa, joka kyllä maittaa tuttuun tapaan.

The Surge 2:n pääosassa nähdään pelaajan itsensä luoma sankari edellisosan Warren-paran sijaan. Yllättävän kattavilla hahmonluontityökaluilla muotoiltu päähenkilö joutuu Jericho City -kaupunkikompleksin keskelle rämähtävän lentokoneen kyytiin. Ennen maahansyöksyä päähenkilö näkee, kuinka koneessa oleva salaperäinen nuori nainen aiheuttaa tuhoisan onnettomuuden supervoimillaan.

Sankari heräilee koomasta tuhon partaalla olevassa sairaalassa keskellä pahinta maailmanloppua. Tuttu oikosulku on sekoittanut sekä parantolan että Jericho Cityn järjestelmät, ja aggressiivisiksi muuttuneet koneihmiset muodostavat huomattavan suuren uhkan. Päähenkilö lähtee seuraamaan edellä mainitun nuoren naisen jälkiä suoraan kaupungin vaarallisimpiin osiin, ja pian paljastuu, että myös muut tahot ovat kiinnostuneita salaperäisestä nuorikosta.

Tämä on mainos:

Edellä mainittu alkuasetelma toimii hyvänä täkynä kakkos-Surgen vähän ennalta-arvattavien alkuseremonioiden kestämiseksi. Parantolasta pakenemisen aikana pelaaja oppii olkanäppäinpainotteisen taistelemisen alkeet, eikä mättämisessä olekaan varsinaisesti mitään uusia innovaatioita. Kilpien kanssa heiluvat viholliset saa herpaantumaan pitämällä perushyökkäysnappia pohjassa voimakkaamman huitaisun aikaansaamiseksi, ja päähenkilön selässä vuoroaan odottava lennokki tarjoaa vähäistä tulitukea.

Pelihahmon ulkoisen tukirangan akku hupenee tuttuun tapaan jatkuvasti, ja siihen saa lisäpotkua vihollisten heikkojen kohtien hakkaamisesta - niinpä vihulaisen kohdatessaan pelaaja joutuu tuttuun tapaan skannailemaan oikealla tatilla sinisenä hehkuvia heikompia ruumiinosia. Tiukoissa taisteluissa ominaisuus osoittautuu vähintäänkin kullanarvoiseksi, sillä kylliksi virtaa kerännyt sankari voi nauttia virran avulla tujauksen lisäenergiaa.

The Surge 2The Surge 2The Surge 2The Surge 2

Valotehosteet ovat varsin komeita hämyisillä käytävillä, mutta The Surge 2:n graafinen ilme tuntuu ottaneen hahmojen osalta jopa vähän takapakkia - yksinkertaiset hahmomallit näyttävät aika karuilta, ja esimerkiksi varusteiden pintamateriaalit ovat ruokkoamattoman paljaan näköisiä. Viimeksi säväyttäneet, varsin brutaalit kuolinanimaatiot ovat jääneet tällä kertaa vähän vaisuiksi tanssahteluiksi hämmentävän verettömyytensä takia. Pelissä oli mukana myös ärsyttävä bugi, jonka myötä pelaajan teurastamat vihollisraadot jäävät pelihahmoon kiinni, ja jaloissa kirjaimellisesti pyörivät kalmot ovat vähän luokattoman näköisiä.

Tämä on mainos:

Vihollissuunnittelu ei tarjoile juurikaan yllätyksiä tai muutoksia edellisosan vastustajiin nähden, mutta vihut ovat aivan yhtä voimakkaita ja vaarallisia kuin ennenkin; pelin ensimmäinen, liikerepertuaariltaan varsin monilahjakas sivupomo pyyhkii varomattoman pelaajan hahmolla lattiaa alta aikayksikön. Vastustajien liikkeiden opetteleminen ja ennakointi ovat jälleen tärkeässä roolissa. Valuuttana ja kokemuspisteinä toimivaa Tech Scrap -massia voi hassata niin hahmonkehitykseen kuin uusien varusteiden nikkarointiin tallennuspaikkoina toimivissa MedBay-terminaaleissa. Kaiken kaikkiaan The Surge 2 pelittää hyvin samanlaisilla mekaniikoilla ja ehdoilla kuin edeltäjänsäkin.

Jericho City on tyypillinen tieteissepitteiden moderni kaupunki, jonka katutasolla päähahmo seikkailee - etsintähommien ohella päähenkilö ajautuu mukaan kaupungissa keskenään nahistelevien tahojen keskinäisiin vääntöihin. Maailmanlopun kuvioista omia tulkintojaan esittävä kultti ja huumebisneksiään virittelevät pikkunilkit ovat kuitenkin varsin ennalta-arvattavia ilmestyksiä, joille pelaaja voi suorittaa tehtäviä tarinan edistämiseksi sekä palkintojen toiveesta. Paikallisen ostarin tiloihin perustettu turvapaikka toimii pelaajan tukikohtana, jossa tämä voi myös ostaa itselleen uusia releitä ja kuunnella huhupuheita. Mainiosti ääninäytellyt hahmot eivät kuitenkaan päästele ilmoille mitenkään erityisen omaperäistä, saati oikeasti kiinnostavaa settiä, ja uskonnollisista teemoista juttua kasaan raapiva juoni ei nouse missään vaiheessa kunnolla jaloilleen. Tämä ei ole toki pääasia näissä haastavissa toimintapeleissä, mutta alkutalvesta ilmestyneen Sekiro: Shadow Die Twicen tarinallisten ansioiden jälkeen The Surge 2:n uninen kerronta tuntuu pettymykseltä.

The Surge 2The Surge 2The Surge 2The Surge 2

Kaupunkiympäristöt eivät tuo myöskään kenttäsuunnitteluun mitään uutta esimerkiksi aiempaa avoimempien miljöiden muodossa - tämä on sääli, sillä Jericho City tuntuu ahtaine kujineen ja katuineen välillä jopa vähän nukkavierulta ympäristöltä, joka ei pohjimmiltaan eroa edellisosan teollisuusalueen putkimaisuudesta. Toisaalta taas kentät paljastuvat kunnolla pelaajalle avautuessaan varsin luonteviksi kokonaisuuksiksi, kun seikkailun edetessä valkenevat oikoreitit ja salakäytävät sujuvoittavat liikkumista ja tutkimista entisestään - niin monimutkaiseksi touhu ei kuitenkaan villiinny, että erilliselle kartalle olisi edelleenkään tarvetta. Erilaisista kaupunginosista koostuva Jericho City on myös kuvasuunnittelullisesti monipuolisempi ja persoonallisempi ilmestys edellisosan tehdasaluepainotteiseen maisemakattaukseen nähden. Ahtailla ja pimeillä kujilla hiipparointi on kiitettävän jännää puuhaa erinomaisen äänimaailman ansiosta, jonka kolinat ja mittareiden piipitykset saavat tallennuspaikkaa etsivän pelaajan säpsähtämään kerran toisensa jälkeen.

Surge 2:n sosiaaliset pelielementit jättävät ristiriitaisen maun suuhun. Pelaajien on mahdollista jättää maahan omia viestejään ja tägejään, joita on mahdollista tutkia pelin yleisnäppäintä eli neliötä painamalla. Tämän seurauksena olin aina vihollisilta pudonnutta kamaa kerätessäni yhtäkkiä avaamassa vahingossa tuntemattomien pelaajien profiileita. Pelaaminen onnistuu myös niin sanotussa "offline"-moodissa, joka vie viestittömyydessään ponnen Soulsborne-skenestä ammennetusta ideasta - viestien ja tägien avulla kun voi varoittaa muita pelaajia nurkan takana vaanivasta terminaattorista.

The Surge 2 tarjoaa edellisosan ystäville hyvin samanlaista veristä ja väkivaltaista tieteistoimintaa, jonka uudet tarinalliset elementit eivät innostavuudestaan huolimatta löydä paikkaansa kokonaisuudesta. Kiinnostavasti alkanut tarina haihtuu hitaasti maailman tutkimisen ja toiminnan taakse, mutta raastavan haastavaa roolipelimätkintää kaipaavat saavat kyllä rahoilleen vastinetta.

The Surge 2The Surge 2
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Mielenkiintoinen ja haastava toiminta, tarinapainotteisuus edellisosaan nähden, näyttävät ja omaleimaisen näköiset pelialueet, mainiot ääninäyttelijät, toimiva ja pelottava äänimaailma
-
Bugit ja tekniset ongelmat, juonen mielikuvituksettomuus, kaupunkiympäristöissä hassulta tuntuva putkimainen kenttäsuunnittelu, nukkavierut hahmomallit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä