Suomi
Gamereactor
arviot
The Walking Dead - A New Frontier

The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier

Paluu sen sarjan pariin, joka nosti episodipohjaiset pelit tapetille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Telltale Gamesin lippulaivasarja The Walking Dead aloittaa kolmannen kautensa peräti kahden uuden episodin voimin. Lopputulos on yhtä tarttuva ja tunnereaktioita herättävä kuin aiemmatkin kaudet. Tuunailtu pelimoottori loihtii ruudulle parempaa grafiikkaa kuin koskaan sarjan historiassa. Toki nähdään myös niin uusia kuin vanhojakin henkilöhahmoja, jotka yhdessä muodostavat vahvan aloituksen uudelle kaudelle. Toisaalta tarjolla ei mitään erityisen uuttakaan.

Kolmas kausi ei jatka suoraan siitä, mihin viimeksi jäätiin. Sen sijaan peli siirtyy ajallisesti taaksepäin ennen zombien aiheuttamaa maailmanloppua Javier Garcian saappaisiin. Entinen baseballin pelaaja ei saanut toteuttaa unelmaansa saatuaan potkut sopupelijärjestelyjen takia: mies löi vetoa omien matsiensa puolesta. Myös oman perheen laiminlyöminen aiheutti paljon kitkaa varsinkin Javierin ja hänen sairaan isänsä välille.

Aloituskohtauksessa nähdään Javierin isän kuolema, mutta kuten odottaa sopii: isä ei pysykään kuolleena. Seuranneen härdellin jälkeen siirrytään huomattavasti vanhentuneen ja sisäisesti kovettuneen Javierin seuraan vuosia zombimaailmanlopun jälkeen. Tällainen alkutakautuma on tehokas, sillä aivan liian harvoin tarinat syventyvät aikaan ennen maailmanloppua. Samalla aloitusjakso auttaa pelaajaa ymmärtämään Javierin käyttäytymistä ja motiiveja.

Tarinaa liiaksi paljastamatta voi kertoa, että ennen pitkää Javierin tie risteää aiemmista peleistä tutun Clementinen kanssa. Hän on tällä välin varttunut teiniksi, ja on enää vain varjo ensimmäisen kauden arasta pikkutytöstä. Clementine toimii kolmannella kaudella enemmänkin liittolaisena eikä enää selvänä keskushahmona, kuten toisella kaudella tapahtui. Muutaman kerran paneudutaan silti myös Clementinen menneisyyden kysymyksiin, jotka jäivät aiemmin pelaajaa mietityttämään.

Tämä on mainos:
The Walking Dead - A New Frontier

Ydinpelattavuus on säilynyt lähes muuttumattomana. Ympäristöä tutkitaan tavaroiden toivossa, zombeja piestään ja tietysti tehdään vaikeita päätöksiä. Maisemien tonkiminen ja pulmatehtävät tuntuvat hämmentävän turhilta, koska niissä ei tarvitse tehdä muuta kuin astella ympäriinsä ja painaa nappia ajoittain. Näitä osuuksia olisi voinut elävöittää tarjoamalla useampia ratkaisuja, tai lisäämällä kenttään merkityksellistä kerättävää tavaraa. Oikea-aikaista nappien painelua vaativat niin sanotut quick time eventit ovat niin ikään tuttuja aiemmilta kausilta. Poikkeuksen tekee yksi kohtaus, jossa nappia saa takoa ihan tosissaan tiukassa paikassa.

Parannellun pelimoottorin ansiosta peli näyttää paremmalta kuin mikään Telltalen peli aiemmin. Kasvoanimaatiot ovat vakuuttavan yksityiskohtaisia. Maisemat ovat merkittävästi isokokoisempia kuin ennen, mikä havainnollistaa hienosti zombiepidemian suuruusluokkaa. Toisaalta on mainittava, että ruudunpäivitys tökkii varsin usein ennen kaikkea kiihkeissä kohtauksissa. Lisäksi lataustauot ovat ajoittain liian pitkiä.

Aiemmat kaudet pelanneille on tarjolla työkalu, jolla voi koota aiemmin koetut tapahtumat itselle mieluisaan muotoon. Vanhan tallennustiedoston voi myös kytkeä verkossa Telltalen profiiliinsa. Vaikuttava yksityiskohta on huomata, että ensimmäisellä kaudella tehdyillä päätöksillä on merkitystä kolmannellakin kaudella.

Tämä on mainos:

Ensimmäisen jaksoparin loppuratkaisu onnistui yllättämään, ja jätti odottamaan innokkaana lisää. Toisin sanoen tarina ei etene helposti ennakoitavalla tavalla. Toistaiseksi ainoa huono puoli on uusi pahisjoukko The New Frontier. Porukalta puuttuu persoonallisuutta verrattuna aiemmin sarjakuvissa nähtyihin poppoihin The Saviours ja The Whispers.

Kumpikin jakso on ohi yhteensä puolentoista tunnin jälkeen, mikä tuntuu merkittävästi lyhyemmältä aiempien kausien jaksoihin verrattuna. Mukaan sisällytetty tarina on hyvää, mutta tekijät olisivat saaneet antaa pelaajille hieman lisäaikaa tutustua uusiin henkilöhahmoihin. Kahden jakson paketti tuntui aluksi hienolta, mutta nyt on enää kolme jäljellä. Tämä alleviivaa pelkoa siitä, että kolmas kausi saattaa olla kestoltaan melkoisen lyhyt.

The Walking Deadin kolmas kausi onnistuu esittelemään onnistuneesti joukon uusia henkilöhahmoja, aiempaa paremman visuaalisen näyttävyyden, ja enemmän kuin yhden yllättävän juonenkäänteen. Javier on lyhyestä esittelystään huolimatta hyvä tyyppi uudeksi päähahmoksi. Ajoittaiset tekniset ongelmat iskevät kiilaa nautintoon yhdessä turhalta tuntuvien pulmatehtävien kanssa.

HQ
HQ
HQ
The Walking Dead - A New FrontierThe Walking Dead - A New Frontier
The Walking Dead - A New Frontier
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Uusi suunta sarjassa, henkilöhahmot, graafisesti vaikuttava, onnistuneet juonenkäänteet
-
Jaksot selvästi lyhyempiä kuin on totuttu, pulmatehtävät tuntuvat turhilta, ruudunpäivitys tökkii
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä