Suomi
Gamereactor
arviot
The Wolf Among Us

The Wolf Among Us - Episode 5: Cry Wolf

Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti...vai elivätkö?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

The Wolf Among Us on nyt tässä. Viides jakso, Cry Wolf, päättää ensimmäisen kauden tarinakaaren vallan mukiinmenevällä tapaa.

Alla oleva teksti sisältää keveää spoilausta.

The Wolf Among Us

Bigby Wolfin tutkimustyö Fabletownin varjoisilla kujilla on tuonut hänet rikollisten verkon keskipisteeseen, mutta mitä yksi mies (tai susi) voi tehdä, kun vastassa on valikoima koko satumaan ikävintä pohjasakkaa?

Tämä on mainos:

Vastaus on tietenkin Telltalen tapaan yhdistelmä dialogivalintoja sekä reaktiopelejä sanojen loppuessa kesken.

Etenkin toimintakohtaukset saavat sydämen hakkaamaan Bigbyn ottaessa mittaa joukosta vastustajia, jotka ovat aiemmin pistäneet hänelle pahasti kampoihin jo yksinäänkin. Joukkotappelu ei ole kuitenkaan mitään verrattuna siihen eeppiseen hetkeen, kun Bigby joutuu kaksintaisteluun vaarallisimman vihollisensa kanssa. Tämä kohtaus tuntuu hakeneen vaikutteita niin Alienista kuin Nightmare on Elm Streetistäkin, ja käyttää niitä erittäin tehokkaasti hyväkseen. On hykerryttävää katsella, kun hahmot riisuvat viimeisetkin naamiot kasvoiltaan ja päästävät todellisen minänsä valloilleen.

The Wolf Among Us

Tällaisen huipun jälkeen onkin melkoinen antikliimaksi, kun pelin finaali keskittyy politikointiin ja tunne-elämältään hieman keskenkasvuistan faabeleiden keskinäiseen torailuun. Suuri rikollisnerokin tarjoilee kovin latteita repliikkejä, joiden ei pitäisi muuttaa kenenkään täyspäisen hahmon mieltä.

Tämä on mainos:

Tämän joukkokohtauksen hahmovalikoimassa ei ole muutenkaan kauheasti maailmansisäistä järkeä, vaan siihen on yksinkertaisesti niputettu se porukka, jotka voivat muistuttaa pelaajaa tämän aiemmin tekemistä valinnoista, usein tarpeettoman alleviivaavaan sävyyn. Tällä tavoin kyseessä on samanlainen summaaminen kuin The Walking Deadin ensimmäisen kauden lopussa, joskin hieman monimutkaisemmin esitettynä. Tässä tapauksessa pieni suoraviivaistaminen olisi ollut paikallaan.

The Wolf Among Us tosin eroaa The Walking Deadistä siinä, että kauden lopetus jättää enemmän ilmeisiä ja avoimia kysymyksiä pelaajan mieleen. Kaikkia tämä ei tietenkään miellytä, mutta se synnyttää tietysti spekulaatiota ja keskustelua, joka pitää pelin nimen tapetilla pidempään.

Kaikenkaikkiaan Cry Wolf on puutteistaan huolimatta ansiokas lopetus tälle ensimmäiselle kaudelle, mutta pohditaanpa tätä vielä kokonaisuutena.

The Wolf Among Usissa nähdään, kuinka Telltale määrittelee mitä "peli" heille tarkoittaa. Kauden alussa tavattiin vielä poimittavia esineitä, joilla saattoi jopa välillä tehdäkin jotain. Nämä kuitenkin katosivat loppua kohden kokonaan kuvioista, ja dialogivalinnat nousivat hallitsevaksi pelimekaniikaksi. Näiden rinnalla säilyivät toki quick time eventeillä käytävät toimintakohtaukset, joiden tahditusta ja määrää tasapainotettiin kauden kuluessa.

The Wolf Among Us

Uuden ajan seikkailupeli on siis enemmän interaktiivinen tarina, jossa keskeistä on pelata päähenkilöä haluamaansa suuntaan ihmisenä (tai sutena). Täytyykin myöntää, että Bigby Wolfista saattoi todella tehdä omansa tarinan kuluessa. Samoihin kehyksiin pystyi sovittamaan lakiin tarrautuvan kuuliaisen sheriffin, nihilistisen ja tylyn etsivän tai verenhimoisen tappelupukarin.

Tällaisesta saavutuksesta on tietysti vaikeampi saada otetta, kuin yksinkertaisesta pisteluvusta tai prosentista. The Wolf Among Usista ei voi jakaa ennätystään Facebookissa tai Twitterissä, mutta se ei tarkoita etteikö omaa pelikokemustaan voisi vertailla muiden kanssa. Olen itsekin käynyt erittäin viihdyttäviä keskusteluita pelissä tehtyjen, toisistaan eroavien valintojen sekä näiden perusteluiden pohjalta, ja pidän sitä paljon antoisampana kuin piste-ennätyksistä kilpailemista.

Pelin määritelmään siis mahtuu kaikenlaista, ja itse pidän tästä tarinapainotteisemmasta suuntauksesta aika tavalla. Telltalen pelit pysyvät siis varmasti omalla ostoslistallani.

The Wolf Among Us

Myös The Wolf Among Usin mahdollinen seuraava kausi menee varmasti hankintaan. Ensimmäisen kauden tarinassa oli toki omat ongelmansa, kenties siksi, ettei sitä oltu vielä kirjoitettu loppuun asti, kun ensimmäinen jakso julkaistiin. Loppuratkaisu jäi hieman liian näppäräksi, ja osaltaan tuntui jopa siltä, että syyllisetkin keksittiin vasta loppusuoralla. Näin kokonaisuus on kuin pirstaloitu taikapeili, josta näkee fantastisia asioita, mutta joka jää kuitenkin hieman säröille.

Eipä silti, The Wolf Among Us on Telltalen paras peli tähän mennessä, joten studio on menossa oikeaan suuntaan. Sitä napakymppiä jäädään vielä odottamaan, mutta tarinapelien kuningasta ei tarvitse etsiä tätä kauempaa. Luulisi kuitenkin, että näillä paukuilla saataisiin aikaan pidempiäkin jaksoja, koska tässä kaudessa ne jäivät kovin lyhyenlaisiksi.

Ohessa vielä linkit aiempien jaksojen arvioihin:

Episode 1: Faith
Episode 2: Smoke & Mirrors
Episode 3: A Crooked Mile
Episode 4: In Sheep's Clothing

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tarina, eeppinen taistelukohtaus.
-
Epätasainen finaali, lyhyys.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • ZillionJape
    Kehittäjä(t): TellTale Games Julkaisija(t): TellTale Games Pelattu konsolilla: PlayStation 3 Alunperin suunnittelin arvostella viimeisimmän... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

The Wolf Among Usin neljäs jakso ilmestyi

The Wolf Among Usin neljäs jakso ilmestyi

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Telltale Gamesin The Wolf Among Usin neljäs jakso In Sheep's Clothing tipahti eilen PC:lle ja PS3:lle. Tänään se ilmestyy Xbox 360:lle ja loppuviikosta iOS-laitteille.Ladataan seuraavaa sisältöä