Suomi
Gamereactor
artikkelit

The World of The Witcher (kirja)

Loistava tietopaketti pelien ja kirjojen kylkeen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Yleensä pelien yhteydessä julkaistavat kirjat ovat joko kokoelmia pelinkehityksen kuluessa syntyneestä kuvataiteesta tai vaihtoehtoisesti yhteen peliin keskittyviä strategiaoppaita. The World of The Witcher on aivan toista maata. Alle 200-sivuisessa suurikokoisessa teoksessa on kyllä paljon taidekuvia, mutta painopiste on silti toisaalla.

Sekä Witcher-pelit että Noituri-kirjat kärsivät yhdestä selkeästä ongelmasta. Molemmissa pelaaja tai lukija vain viskataan keskelle valmista maailmaa, joka sitten hiljalleen avautuu tai on avautumatta. Yleensä ymmärrys ympäröivän maailman rakenteesta ja jännitteistä selkiytyy hieman, mutta silti vielä vuosien fanittamisen jälkeenkin haluaisi tietää enemmän. Juuri tässä The World of The Witcher onnistuu. Viiteen kappaleeseen jaetussa opuksessa käydään läpi suurin osa lukiessa tai pelatessa mieleen nousevista kysymyksistä. Lukemansa sisäistettyään sukeltaa paljon levollisemmin niin Noituri-kirjojen kuin Witcher-pelienkin pariin.

Mielenkiintoinen lisäys kirjan tunnelmaan saadaan, kun jokainen kappale on olevinaan eri kirjoittajan kynästä. Trubaduuri Dandelion eli kirjojen Valvatti antaa teatraalisen esipuheensa, jonka jälkeen kyseisen aiheen asiantuntija astuu areenalle. Esimerkiksi hirviöihin keskittyvä kappale kerrotaan noituri Geralt Rivialaisen äänellä ja taikuudesta tekee selkoa velho Yennefer Vengerbergiläinen. Kirjailija itse eläytyy jokaisessa kappaleessa hyvin rooliinsa. Tarkoituksena on varmaan ollut tuoda noiturin fantasiamaailma asteen verran uskottavamman tuntuiseksi ja siinä kyllä onnistutaan.

Kappalejako on pätevä, mutta niiden järjestystä olisi ehkä kannattanut miettiä tarkemmin. Käsittely alkaa maantiedosta, joka on kyllä tärkeä osa mitä tahansa fantasiamaailmaa, mutta samalla se on koko paketin kaikkein tylsin osuus. Maanpiirin ja sen kansojen kuvauksia täplittävät lukuisat maisemalliset taidekuvat. Tämä riittää pitämään mielenkiinnon yllä juuri sen verran, että kappaleen jaksaa kahlata lävitse.

Tämä on mainos:

Teos olisi kannattanut aloittaa maantietoa seuraavalla osuudella, jossa käydään systemaattisesti läpi Noiturien ammattikunta historioineen ja koulutusohjelmineen. Tässäkin runsas kuvitus auttaa asian ymmärtämistä merkittävästi. Kappaleen luettuaan ymmärtää paremmin, miksi peleissä ja kirjoissa noiturit käyttäytyvät tietyllä tavalla ja miksi ihmiset kohtelevat heitä niin epäluuloisesti.

Kolmas osio omistetaan taikuudelle, mikä on kaikista osa-alueista ehkä se vaikeimmin uskottavan mielenkiintoiseksi tehtävä aihe. Ratkaisuna on ollut luoda taikuusoppilaista meidän maailmamme korkeakouluopiskelijoihin verrattavia toimijoita. Näin ollen tulevien maagien bileissä alkoholi virtaa ja välillä kirjaimellisesti räjähtelee ja talot lentävät. Noiturin fantasiamaailmassa velhot ovat oman alansa huippuosaajia, joista parhaimmilla on ahkeran opiskelun ja oikean mielenlaadun lisäksi myös geneettinen herkkyys taikuuden hallitsemiseen.

Hirviöiden encyclopedia on Noitureihin keskittyvän kappaleen jälkeen kirjan tärkein anti, koska tällöin fantasiamaailman ehkä keskeisin teema selkiintyy. Jokainen elukka käydään alkuperää ja käyttäytymistä myöten läpi kuin koulun biologian kirjoissa ikään. Käsittelytapa ei kuitenkaan tunnu tylsältä, vaan päinvastoin ymmärrys jo aiemmin vastaan tulleista asioista sekä kirjoissa että peleissä avautuu uudella tavalla. Suomenkieliselle lukijalle harmillista on tietenkin se, että englanninkieliset nimet on edelleen pakko kääntää päässään omatoimisesti kotoiselle kielelle. Olisi kulttuuriteko saada The World of The Witcher suomeksi Tapani Kärkkäisen kääntämänä. Hänen työnsä Noituri-romaanien parissa on tuonut miehelle useitakin palkintoja.

Viidettä ja samalla viimeistä kappaletta kannattaa lähestyä varoen. Siinä nimittäin esitetään pääpiirteittäin koko Noituri-saaga aloittaen kirjoista edeten ensimmäisen ja toisen Witcher-pelin kautta Witcher 3:n alkutilanteeseen. Saagan romaaneista viimeinen Järven valtiatar on kuitenkin vielä kielimuurin takana kääntämättä. Suosittelen siis jättämään viimeisen kappaleen kokonaan lukematta, mikäli sekä kirjat että pelit ovat entuudestaan tuttuja.

Tämä on mainos:

The World of The Witcher on erittäin suositeltava ostos sarjaan ihastuneille. Se onnistuu syventämään lukijan ymmärrystä fantasiamaailman olemuksesta tavalla, johon sen enempää romaanit kuin pelitkään eivät ole kyenneet.

The World of The Witcher, Marcin Batylda, Dark Horse Books, 182 sivua.

The World of The Witcher (kirja)
Kuva: Dark Horse.


Ladataan seuraavaa sisältöä