Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
They Shall Not Grow Old

They Shall Not Grow Old

Merkittävä dokumentti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Taru Sormusten Herrasta -filmatisoinneista paremmin tutun Peter Jacksonin ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva dokumenttielokuva on mielenkiintoinen kokemus. Tämän hirvittävän, lukemattomia ihmishenkiä vaatineen sodan näkökulmaksi on valittu tavallisen rivisotilaan kokemus värväytymisestä kotiutumiseen asti. Nuoret ja kokemattomat britit marssivat kammottavaan lihamyllyyn propagandan ja kunnian sokaisemina. Moni heistä ei palannut koskaan ja tuskin kukaan entisellään.

Kertojaääninä kuullaan vain ja ainoastaan sodassa oikeasti taistelleita veteraaneja, joiden kertomuksia BBC tallensi 60- ja 70-luvulla. Taktiikoista, aselajeista ja varustepornosta ei kuulla montaakaan sanaa dokumentin keskittyessä tiukasti tavanomaisen "tommyn" elämään mutaisissa juoksuhaudoissa. Elokuva ei ole siis kokonaisvaltainen kuvaus koko sodasta, sen syistä, oheisilmiöistä ja osapuolista.

Paljon huomiota saanut vanhojen arkistofilmien värittäminen ja nykyaikaistaminen ei jää pelkän markkinointitempun tasolle. Materiaalia on käyty läpi tuhansia tunteja, ja sitä on siivottu tuhansia tunteja lisää. Värityksen lisäksi sille on tehty paljon sellaisia toimenpiteitä, joiden ei uskoisi vaikuttavan näin paljoa. Ruudunpäivitys on nostettu käsin kammettavien kameroiden epätasaisista 10-14 ruudusta 24:ään. Filmin tarkkuuden salliessa kuvia on rajattu uudelleen nykyaikaisemman kerronnan tyyliseksi lähikuvineen ja kameranliikkeineen.

Audiopuolella mukaan on ympätty sotilaiden puheita, ääniefektejä ja taustamelua. Lopputulos tuo katsojan paljon lähemmäs niitä oikeita sotilaita ja heidän koettelemuksiaan kuin "arkistomaiseksi" jäävät rätisevät mustavalkokuvat. Kameralle hymyilevät alokkaat ja korpraalit muuttuvat aidoiksi ihmisiksi. Samalla kuvat kuoliosta, kranaatin runtelemista ruumiista ja sateen täyttämistä juoksuhaudoista iskevät kotisohvalla astetta kovempaa. Taistelukuvaa on luonnollisesti hyvin vähän, sillä kömpelö laatikkokamera ei kulkenut uhkarohkeimmankaan taistelukuvaajan mukana ei-kenenkään-maalle.

Tämä on mainos:

Dokumentin katsomisen jälkeen kannattaa vielä vilkaista extramateriaaleista löytyvä lyhyt video, jossa Jackson itse kertoo teoksen syntymisen syistä ja teknisistä haasteista tarkemmin. Paketti on ehdottomasti suositeltava kaikille, jotka ovat kiinnostuneet ensimmäisestä maailmansodasta, tavallisten ihmisten tarinoista ja historian elävöittämisestä nykyaikaisin tekniikoin.

They Shall Not Grow OldThey Shall Not Grow OldThey Shall Not Grow OldThey Shall Not Grow Old
HQ
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä