Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick (4K) on hehkutuksensa ansainnut

Legendaarisen kasarirainan kauan odotettu jatko-osa on kaiken odotuksen arvoinen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Top Gun: Maverick

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Top Gun (1986) sai amerikkalaisnuoret hakemaan sankoin joukoin ilmavoimiin, nosti pilottilasit kaikkien silmille ja sinkautti Tom Cruisen tähtitaivaalle kertaheitolla. Siitä lähtien on elokuvalle haluttu jatko-osaa, mutta Cruise ei siihen ole suostunut ilman kunnollista tarinaa. Yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen tarina vihdoin saatiin, ja Top Gun: Maverick rikkoi kaikenlaisia ennätyksiä. Nyt kun elokuva on liidellyt voitokkaana teattereissa ja suoratoistopalveluissa puolisen vuotta laskeutuu se vihdoin myös kotisohvalle näyttävänä 4K-julkaisuna.

Kapteeni Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) ei ole edennyt urallaan enää vuosikymmeniin. Säännöistä piittaamaton oman tiensä kulkija on kuitenkin siellä missä haluaakin eli lentämässä koneita. Törttöily ja niskurointi on kuitenkin viimein viemässä Maverickilta siivet, kunnes viimeinen oljenkorsi tulee uusien lentäjien opettamisesta. Miehen tietotaitoa ja kokemusta ei käy kiistäminen edes ilmavoimissa, joten Maverick saa tehtäväkseen kouluttaa ilmailun parhaimmistoa tehtävään, josta selviäminen ei tunnu olevan mahdollista.

Tämä on mainos:
Top Gun: MaverickTop Gun: Maverick

Top Gun: Maverick on tarinankerronnallisesti piristävän klassista Hollywoodia hyvien elokuvien aikakaudelta. Katsojaa kuljetetaan sulavasti läpi tunteiden vuoristorataa aina koskettavasta ihmissuhdedraamasta hermoja kutkuttavan jännityksen kautta elämää suurempaan hyvän olon tunteeseen. Kerronta ei sisällä turhaa suvantoa vaan jokaisen kohtauksen merkitys ja napakka rytmitys pitää laatuviihteen korkealla ilmassa alusta loppuun. Tässä auttaa myös pitkälle mietitty dialogi. Hahmojen keskustelut ovat luonnollisen sulavia ja luovat lukuisia hauskoja ja ikimuistoja sanontoja elokuvan aikana. Nokkela tapa esitellä tarinan loppuhuipennus harjoitteluna pitkin elokuvaa antaa vapauden katsojalle jännittää hahmojen onnistumista lopussa, kun itse toiminta on jo entuudestaan tuttua. Elokuva myös hyödyntää onnistuneesti ensimmäisen Top Gun -elokuvan käsikirjoittajan ohjetta olla antamatta todellisuuden pilata hyvää elokuvaa. Maverickin muutamat realistisuuden rajoja rikkovat tilanteet ovat hienovaraisesti sulautettu osaksi uskottavaa tapahtumaa ja ainoastaan korostavat viihdearvoa sekä luovat sitä paljon tarvittavaa ja nykyään liian usein puuttuvaa elokuvataikaa kokonaisuuteen.

Vaikka elokuvan alussa nähtävä lentotukialuskohtaus on lähes identtinen alkuperäisen Top Gunin kanssa, ei Maverick tee tämän enempää suoria lainauksia edeltäjäänsä. Elokuva kunnioittaa ensimmäistä elokuvaa ja sen ohjaajaa hienovaraisilla viittauksilla ja yleisellä tyylittelyllä, jotka yhdistettynä moderniin elokuvantekoon tuntuvat yhtä aikaa tutuilta mutta samalla niin freesiltä. Ensimmäisen elokuvan ystävien iloksi nostalginen tunnelmointi on vahvana ilmassa.

Top Gun: MaverickTop Gun: Maverick
Tämä on mainos:

Toiminnallisesta sisällöstä huolimatta Top Gun: Maverickin keskiössä ovat sen henkilöhahmot. Tom Cruise ottaa oikeutetun vetovastuun vuosikymmenten kokemuksella, josta kumpuaa itsevarmuuden kautta rentoa olemusta. Paluu ikoniseen rooliin tapahtuu kuin luonnostaan ja Cruise tulkitsee hahmoaan uskottavasti ja tunteella. Hyvästä roolisuorituksesta huolimatta Cruise jättää myös muille tilaa loistaa. Miles Teller on oiva valinta ensimmäisessä elokuvassa olleen Goosen pojaksi. Yhdennäköisyyden lisäksi Teller onnistuu luomaan vahvaa kemiaa hahmonsa ja Maverickin välille ja välittämään tyypillistä kiiltokuvapoikaa syvällisemmän tulkinnan. Myös Val Kilmerin mukaan tuominen ja hänen oikean terveydentilansa yhdistäminen näyttelemäänsä Icemanin hahmoon on tehty arvokkaasti. Icemanin ja Maverickin kohtaaminen elokuvassa on tunteikas ja onnistuu koskettamaan aidosti.

Luonnollista olemista näyttelijöiden parissa on helpottanut ammattitaidon lisäksi myös oikeasti tehdyt lentokohtaukset. Näyttelijät pääsivät kokemaan elokuvassa mainittuja G-voimia suoraan hävittäjien kyydissä. Jännitys kieltämättä tiivistyy kotikatsomossakin, kun näyttelijät puhisevat ohjaamossa ja taistelevat oikeasti pyörtymistä vastaan. Elokuvassa vallitsevasta hyvästä tunnelmasta on aistittavissa ja suoraan nähtävissä, että kaikilla tekijöillä on oikeasti ollut hauskaa kuvauksissa. Tämä positiivinen energia välittyy hyvin katsojalle tehden kokemuksesta entistä miellyttävämmän.

Käytännön tehosteiden hyödyntäminen elokuvissa tunnetusti lisää uskottavuutta, tunnelmaa ja käsinkosketeltavaa orgaanisuutta, mikä selittää paljolti Top Gun: Maverickin viehätystä. Elokuvassa nähtävät hävittäjälennot ja temput ovat suurimmaksi osaksi oikeasti tehtyjä. Parhaimmillaan jopa kuusi IMAX-kameraa taltioi ilmojen tapahtumia per hävittäjä. Natiivi 4K-resoluutio piirtää kristallinkirkasta kuvaa huimista tapahtumista, ja HDR-tehosteet puskevat eloa niin toimintaan kuin draamaan. Maverickin todella tyylikäs kuvaus hyötyy ensiluokkaisesta masteroinnista, sillä elokuva on pullollaan mieleenpainuvia kohtauksia, jotka näyttävät suorastaan upeilta. Esimerkiksi alun testikoneen lentokuvat oikein herkistävät tunnelmallisuudellaan, kun Maverick luo yhteyttä edesmenneeseen ystäväänsä paineen alaisena ja kauniin musiikin tehostamana. Elokuvan rauhallisen leikkausrytmin ansiosta katsoja pysyy tilanteen tasalla hektisemmässäkin toiminnallisessa tilanteessa, vaikka samanaikaisesti seurataan jopa kuutta lentäjää samannäköisissä hävittäjissä.

Kaiken muun ohella alkuperäisestä elokuvasta tuli kestosuosikki sen eeppisen musiikin ansiosta ja Top Gun: Maverickin tekijät tiedostavat tämän voiman. Elokuva nimittäin käynnistyy Harold Faltermeyerin ikonisella Top Gun -teemalla, josta siirrytään toiminnan alkaessa suoraan Kenny Logginsin Danger Zoneen. Hans Zimmer hyödyntää alkuperäisen elokuvan teemoja ja lisää siihen omaa taikaansa luodessaan Maverickille mahtipontisen ja tunteikkaan musiikin. Lady Gaga sinetöi paketin voimaballadillaan, joka kiteyttää elokuvassa esitetyn rakkauden lentämiseen ja jää mielen sopukoihin liitelemään päiväkausiksi elokuvan näyttävien lentokonekohtausten siivittämänä.

Top Gun: Maverick

Tom Cruisen tinkimättömyyden ja täydellisyyteen pyrkivän työn ruumiillistuma yhdistettynä ohjaaja Joseph Kosinskin vahvaan visioon ja legendaarisen tuottaja Jerry Bruckheimerin vuosikymmenten kokemukseen luo viihde-elokuvan, joka yllättäen oli kaiken sen hypen ja odotuksen arvoinen ja lopulta vielä enemmän. Top Gun: Maverick liitää elokuvahistoriaan ei pelkästään vallankumouksellisen kuvausteniikkansa, oikeiden hävittäjien käytön tai lähes ennennäkemättömän lipputuloksen takia vaan myös siksi, että se pitää uskoa yllä siitä, että nykypäivänäkin osataan vielä tehdä kunnon elokuvia (jos vain halutaan). Ja mikä parasta, elokuva ei pelkästään kestä uusintakatselukertoja, vaan jopa paranee.

Top Gun: Maverickin 4K-julkaisun mukana tulee Blu-ray-versio, mutta sille ei juuri tarvetta ole. 4K-levy nimittäin sisältää kerrankin samat lisämateriaalit kuin Blu-raykin. Ekstrat keskittyvät paljolti elokuvan tekemiseen ja pelkän hypepuheen ja korulauseiden sijaan tarjoavat mielenkiintoisia yksityiskohtia tapahtumista. Elokuvantekodokumenttien lisäksi levylle on pakattu Tom Cruisen pitkä haastattelu ja muutama musiikkivideo täydentämään ehdottomasti suositeltavaa elokuvajulkaisua.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä