Suomi
Gamereactor
arviot
Top Spin 4

Top Spin 4

Top Spin 4 on klassinen tapaus faneille. Se on jatkoa vakiintuneelle pelisarjalle, jolla on jo kolme iskevää osaa plakkarissa. Kykeneekö neljäs osa enää tuomaan mitään uutta virtuaalitennikseen?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelistä vastaa tällä kertaa 2K Czech, joka ei ole ainakaan vienyt sarjaa väärään suuntaan. Se on jo itsessään suuri voitto, sillä monet pelintekijät saattaisivat alkaa liikaa myllätä ohjausta ja tyyliä tärvellen samalla sarjan juuret. Näin ei onneksi ole käynyt Top Spin 4:ssä, vaan pelin ohjaus on erinomainen. Jokainen pääsee peliin nopeasti mukaan, ja ammattilaiset ovat saaneet uusia yksityiskohtia ja edustavat uskollisesti omaa pelityyliään. Ohjaimen liipaisimia hyödynnetään edistyneempiin lyönteihin, mutta muutoin peli tottelee tuttuja päänäppäimiä. Näppäimen painallustapa määrää, millaisen lyönnin oma virtuaalitennaaja vastustajalle passaa. Lyhyellä näpäytyksellä pallolle annetaan vain kevyt näpy, kun taas pitempään nappia pohjassa pitämällä pelaaja valmistautuu voimalyöntiin. Ratkaisevassa asemassa on lyöntien ajoitus - niin kuin tennissimulaattoreissa on tapana.

Perustiedot ja taktiikat tenniksestä hankitaan Top Spin Academyssa, joka valottaa muun muassa puolustavan ja hyökkäävän pelityylin eroja. Tarjolla on yhteensä 26 oppituntia, mutta akademian iloa syö hieman se, ettei sitä voi pelata muiden pelimuotojen tavoin omalla hahmolla. Hahmon luontiin pelissä on varsin kattava editori, joka toimii kolmella tasolla. Syvimmällä tasolla pelaaja voi säätää yksityiskohtaisesti jopa hahmon kasvonpiirteitä. Editori mahdollistaa myös itsensä valokuvaamisen, mikä tuottaa hieman todenmukaisemman virtuaaliminän kuin pelin valmiiksi antamat vaihtoehdot.

Yksinpelin ydin on uramuoto. Peli ei rajoita uran pituutta, mutta kaudet rakentuvat aina 12 kuukauden sykleiksi. Joka kuussa tarjolla on valmistautumistapahtuma ja vähintään yksi turnaus. Pelaajan on aloitettava maailmanrankingin pohjapäästä, sijalta 80, ja matka kohti kärkeä vaatii lukemattomien tuntien uurastusta. Yksi uran funktioista on kehittää omaa hahmoaan, sillä aivan keltanokkana ei nettipeleissä ole mitään jakoa. Arviota tehdessä netissä tuli vastaan yllättävänkin kovatasoisia pelaajia, ja pelinhakusysteemistä huolimatta mielessä kummitteli jatkuvasti tunne siitä, että vastassa oli kovemmilla attribuuteilla varustettu veteraani.

Kokemuspisteitä kerätään kaikissa pelimuodoissa, myös nettipelissä, ja pisteet mahdollistavat pelaajan kehittämisen kolmella eri osa-alueella: hyökkäyspelissä, puolustuksessa sekä syötöissä ja volley-pelissä. Taitoja voi venyttää aina tasolle 20 asti, mutta pelaajan on päätettävä tietty perussuunta hahmonkehitykselle, sillä täysin tasapaksu jokapaikanhöylä jää auttamattomasti altavastaajaksi netissä. Pelissä kannattaakin keskittyä omaa pelityyliä tukevaan hahmonkehitykseen esimerkiksi panostamalla takalinjan tykkeihin tai nopeisiin katkaisuihin verkolta.

Tämä on mainos:

Uramuoto tarjoaa kokemuksen kartuttamiseen paitsi mestaruusturnauksia myös 49 erikoistapahtumaa. Mukana on esimerkiksi sponsorihaasteita, unelmaotteluita ja muita aktiviteetteja. Näissä kokemuspisteitä ropisee jo yksinkertaisista napinpainalluksista, mikä on ehkä vähän liioiteltua. Lisäksi uran aikana on mahdollista palkata valmentaja, joka avaa erikoiskykyjä teettämällä pelaajalla pieniä tehtäviä. Pelaajan täytyy esimerkiksi tehdä 30 pitkää lyöntiä tai 20 täydellistä syöttöä. Kun kaikki on yhden valmentajan kanssa saavutettu, tämän voi heivata pihalle ja palkata tilalle uuden. Kukin valmentaja tuo kuitenkin pelaajalle omat bonusattribuuttinsa, jotka ovat voimassa vain työsuhteen ajan.

Visuaalisesti Top Spin 4 näyttää hyvältä ja tarjoaa peräti seitsemän kamerakulmaa valittavaksi. Osa on kiinteämpiä, osa dynaamisempia; osa kuvaa kentän kaukaa, osa lähempää. Hieno yksityiskohta on se, että pitemmissä palloralleissa pelaajat menettävät voimiaan, mitä kuvataan pienellä kestävyysmittarilla. Samalla pelaajamallit kentällä näyttävät aidosti rasituksen merkkejä: posket saavat väriä ja hiki alkaa valua niin kuin urheilussa pitääkin. Eikä pelin visuaalista arvoa vähennä sekään, että pelaajat liikkuvat kentällä varsin uskottavan näköisesti.

Useimmille Top Spin 4:n tärkein ominaisuus on kuitenkin kattava moninpeli, joka toimii neljän pelaajan kesken sekä samalla koneella että netissä. Nettipeli tukee tavallisten pikaotteluiden ohella tuttua, mutta uudistunutta World Tour -uraa, jossa käytetään itse luotua pelaajaa. World Tourissa pelataan nyt viikoittain vaihtuvia turnauksia, joita jauhetaan kaksinpelinä ihmisvastustajia vastaan. Ottelun häviäjä putoaa turnauksen ulkopuolelle. Mitä korkeammalle tuloksissa kohoaa, sitä enemmän kokemuspisteitä peli tarjoaa. Mukava idea on myös 2K Open, jossa pelataan pelkästään oikeilla tennisammattilaisilla ja pelaajien yhteensä kartuttama voittojen määrä ratkaisee tietyn ammattilaisen rankingin. Mukana on 25 ammattilaista, joihin lukeutuu seitsemän naista ja myös vanhoja mestareita, kuten Boris Becker, Ivan, Lendl ja Björn Borg.

Peli tukee stereoskooppista 3D:tä PlayStation 3:lla ja Xbox 360:lla. Lisäksi PS3-pelaajat voivat halutessaan käyttää myös Move-liikeohjainta. Liikeohjaus toimii riittävän tarkasti, jotta peli tarjoaisi kivan tenniskokemuksen ja tunnistaisi erilaiset lyönnit oikein. Tästä huolimatta perinteinen peliohjain tarjoaa intuitiivisemman ja luonnollisemman ohjausmallin. Erityisesti nettipeliä ajatellen se on ainoa oikea vaihtoehto. Kinect-tuen 2K Czech jätti pois ja ehkä syystäkin. Move sopii parhaiten King of the Court -pelitilaan, eräänlaiseen tennispelin bilemuotoon, mutta pohjimmiltaan Top Spin 4 on pädille tarkoitettu.

Tämä on mainos:

Sydämeltään 2K:n tennisuutuus onkin vakavahenkinen simulaattori. Se kallistuu selkeästi vankkumattomien tenniksen ystävien puoleen, ja vaatii malttia viilata hahmonsa kykyjä, ennen kuin hyppää haastamaan muita verkossa. Sama resepti on tuttu jo edellisistä osista. Tällä kertaa kaikki on vain piirun verran kauniimpaa ja parempaa, ja lopputulos on yksinkertaisesti upea.

Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
Top Spin 4
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Mainio ohjattavuus, kattava nettipeli, pätevä grafiikka
-
Haparoiva pelinhaku, nettipeli vaikeaa aloittelijoille
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Top Spin 4Score

Top Spin 4

ARVIO. Kirjoittaja Christian Gaca

Top Spin 4 on klassinen tapaus faneille. Kykeneekö vakiintuneen tennissarjan neljäs osa enää tuomaan mitään uutta virtuaalikentille?

0
Top Spin 4

Top Spin 4

ENNAKKO. Kirjoittaja Kim Kristiansen

Kim lensi Lontooseen pelaamaan maaliskuussa julkaistavaa Top Spin 4:ää. Miltä 2K Sportsin virtuaalitennis tuntuu neljännessä osassaan?Ladataan seuraavaa sisältöä