Suurimmalla osalla Internetin kotikäyttäjistä on käytössään operaattorilta saatu yhdistelmälaite, joka yhdistää käyttäjän sisäverkon laitteet operaattorilta saadun julkisen IP-osoitteen avulla ulkoverkkoon eli nettiin. Tyypillinen esimerkki tällaisesta laitteesta on ADSL/VDSL-reititin tai kaapelimodeemi, josta löytyvät myös langattoman verkon ominaisuudet sisäänrakennettuna. Kun Helsingissä sijaitsevan rivitaloasuntomme WLAN oli pätkinyt jo pidemmän aikaa, eikä ongelma ratkennut operaattorilta saaduilla vaihtolaitteilla (saati konfiguraatiomuutoksilla), hypin tasajalkaa riemusta kun tp-link oli valmis lähettämään Archer C2300 -reitittimen testattavaksi.
Ulkoisesti laatikko on perinteisen kotireitittimen näköinen, mutta painoa sillä on merkittävästi enemmän kuin operaattorin laitteilla. Purkin ytimenä on 1,8 GHz taajuudella surraava tuplaytiminen 64-bittinen prosessori, jonka avulla valmistaja lupaa laitelähtöisen tahmailun jäävän historiaan. Neljällä 1 GB portilla varustettu verkkolaite tukee myös 2 Gbit sisäverkkoa kahden portin linkkiaggregaation kautta, mistä saattaa olla marginaalista nopeushyötyä niille onnekkaille, joille operaattorit myyvät jo nyt 1 Gb -verkkoyhteyksiä. Tällöin omasta verkkokortista tulee löytyä myös kykyä käsitellä 2 Gbit -datavirtaa.
Laitteen konfigurointi ja käyttöönotto on uskomattoman helppoa. Aloitin vaihtamalla operaattorin modeemin reitittävästä siltaavaan tilaan, jolloin modeemi toimii "tyhmänä putkena" sisäverkon seuraavalle laitteelle eli verkkokaapelilla modeemiin yhdistettyyn Archer C2300:seen. Kytkin samalla Elisan laitteesta WLAN-ominaisuudet pois päältä. Sen jälkeen ei tarvinnut kuin klikata verkkoselain auki, ja yhteys tp-linkin reitittimeen oli saatu syöttämällä tp-linkin oletus-IP-osoite osoitekenttään.
Konfiguraatiovelho kyselee selkeän käyttöliittymän kautta muutaman yksinkertaisen kysymyksen verkkoyhteydestä ja tahtotilasta, minkä jälkeen yhteys Internetiin toimi Elisan kanssa automaattisesti. Syötin niin 2,4 GHz kuin 5 GHz taajuuskaistoilla toimivien WLANien verkkojen asetukset samoilla nimillä (SSID) sekä salausavaimilla kuin ne olivat Elisan laitteessa, ja ilokseni sisäverkon langattomat laitteet toimivat samantien ilman minkäänlaista käsikopelointia.
Langattoman verkon MU-MIMO-tekniikan avulla luvataan useiden langattomien verkkolaitteiden toimivan nopeammin yhtäaikaisesti. Airtime Fairnessin avulla vanhemmat laitteet eivät jää uudempien jalkoihin ja Range Boost -ominaisuudella luvataan entistä pidempää kantamaa WLAN-pilvelle. Kahden ensimmäisen hyöty jäi tabletin, muutaman puhelimen, läppärin, TV:n ja Xboxin langattomana käyttäjänä huomaamattomaksi, mutta WLAN kantaa nyt selkeästi aikaisempaa pidemmälle, vaikka reititin on sijoitettu fyysisesti samaan paikkaan entisen kanssa. Asunnosta ei enää löydy katvealueita, missä langaton verkko pätkii tai toimii hyvin hitaasti. Siirtonopeudet siis kasvoivat, erityisesti kauempana reitittimestä, vaikka 4K-materiaali Netflixistä toistui jo operaattorin laitteilla ongelmitta. Operaattorilta ostettu 100/10 Mbit verkkoyhteys näkyy nyt langattomille laitteille kerrosta alemmas käytännössä yhtä nopeana.
Ainoat pienet kauneusvirheet ovat WLAN kanavaskannerin puute, mitä hyvin toimivan WLANin kanssa en kaivannut kuin mielenkiinnosta, sekä muuntajan virtajohdon lyhyys, joka voisi olla pidempi kuin 1,5 metriä niin reitittimen saisi ilman jatkojohtoa sijoitettua kauemmas seinäpistokkeesta. Toinen, lähes turhamaisuuksiin asti menevä vinkuvonku, on laitteen sisäänrakennettu firmware-päivitysagentti. Se ilmoitti käyttöönoton jälkeen, että päivityksiä firmwareen ei ole saatavilla. Samaan aikaan tp-linkin verkkosivuilta löytyy laitteelle muutamaa versionumeroa uudempi firmware. Se asentui laitteeseen onnistuneesti, mutta laite ei silti vaihtanut firmwaren versionumeroa suuremmaksi. Onko kyse vain kirjoitusvirheestä versionumeron kanssa vai jostain muusta - sitä en tiedä. Kaikki toimii edelleen hyvin, joten se upposiko uudempi firmware laitteeseen vai ei, on todella yhdentekevää.
Neljän viikon testijakson perusteella reititin tuntuu kuin taivaan lahjalta. Nyt langaton verkko toimii ongelmitta, käyttöönotto sekä konfigurointi oli uskomattoman helppoa, ja huomaamattoman näkymättömästi toimivat sisäänrakennetut tietoturvaominaisuudet (antivirus, DDOS ja haavoittuvuussuojat) tuntuvat hyvältä pikkulisältä. Laitteesta löytyy myös sisäänrakennettuna Open VPN ja PPTP VPN -palvelinominaisuudet, jos sisäverkon laitteille on tarve päästä Internetin yli tietoturvallisesti.
Tp-link Archer C2300 on saatavilla monista kotimaisista IT-alan liikkeistä noin 160-180 euron hintaan. Gamereactor suosittelee!