Suomi
Gamereactor
arviot
Trek to Yomi

Trek to Yomi

Kiehtovaa samuraitarinaa siivittää autenttisen elokuvamainen ilme.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Trek to YomiTrek to Yomi

Ghost of Tsushima sivalsi samurain mentävän aukon populaarikulttuuriin, ja nostatti feodaaliajan Japania taas kartalle. Ei siis ollut kuin ajan kysymys, kun aihepiirin ympärille alkaa ilmaantua muitakin teoksia. Flying Wild Hogin Trek to Yomi sukeltaa samuraikulttuurin ytimeen ja tekee sen persoonallisesti ja harvinaisen kauniisti.

Rosvojoukon hyökkäys jättää Hirokin kylän sekasorron valtaan. Nuori samurai päättää tehdä lopun älyttömistä hyökkäyksistä ja lähtee hakemaan kostoa. Verinen taival kuitenkin vie Hirokin äärimmäisten valintojen ja menetyksen tielle, josta ei ole paluuta.

Trek to Yomissa pelaaja liikuttaa samuraita alueelta toiselle vihulaisia niittäen. Yhteenotot käsitellään lähinnä miekoin, mutta pelin edetessä taisteluun saa lisäapua heitto- ja ampuma-aseistakin. Kevyen ja raskaan iskun sisältämään taisteluun saa kiitettävästi monipuolisuutta pelaajan oppimien taitojen myötä, joita hyödynnetään yhdistelemällä lyönti- ja liikekomentoja.

Tämä on mainos:
Trek to YomiTrek to YomiTrek to YomiTrek to Yomi

Taistelun ollessa pelin ydintoiminto vihollisten pilkkominen on toki hauskaa, mutta mekaanisesti hieman etäistä. Viholliset pystyvät iskemään vastaan kesken oman huitomisen ja välillä vihollisten toiminnot oudosti hidastuvat, jolloin niiden hyökkäyksiä on hieman vaikea tulkita. Vihollisen liikkeiden tulkinta onkin avain vastahyökkäyksiin ja torjumisiin, mutta kun omaa torjuntaa ei voi kesken lyöntisarjan aloittaa ovat taistelut pientä kompurointia. Onneksi peli tarjoaa lukuisia vaikeustasoja, joista helpoimmalla voi rauhassa seurata juonta, ja vaikeimmalla peli todella haastaa pelaajan taidot ja hermot.

Trek to Yumi yhdistelee onnistuneesti rajoittuneempaa sivuperspektiivipelaamista ja vapaampaa liikkumista kenttiin lukittujen kameroiden alla. Itse asiassa taisteluihin tullessa ottaa kamera aina sivuperspektiivin määritellen yhteenotot klassiseen taistelupelihenkeen. Muulloin alueita kolutessa kamera hakee näyttäviä kuvakulmia tehostaen tyyliteltyjen alueiden tunnelmaa. Näissä tilanteissa hahmolla on mahdollisuus liikkua vapaammin jokaiseen ilmansuuntaan. Putkijuoksumainen tasorakenne ottaa juuri sopivasti vapauksia kätkiessään muun muassa vaihtoehtoreittejä ja salaisia alueita, jotta meno tuntuu tavanomaisen suoraviivaista menoa vapaammalta. Tasojen salaisuudet sisältävät pienimuotoista hahmonkehitystä, uusia aseita ja ammuksien täyttämistä sekä makeita tapoja muokata ympäristöä vihollisten pään menoksi ilman tappelua. Peli myös tarjoilee monivalintaa hahmoa eteenpäin motivoivien aiheiden parissa. Samurain tielle tärkeistä aiheista kasatut valinnat muokkaavat hahmon etenemistä ja tarjoilevat erilaisia loppuratkaisuja tarinalle. Toisistaan mielenkiintoisesti eroavat ratkaisut tarjoavat vahvaa uudelleenpeluuarvoa.

Trek to YomiTrek to Yomi
Tämä on mainos:

Peli kuvaa samuraiajan Japania itselleni ennennäkemättömän kauniilla tavalla. Autenttisen 1950-luvun elokuvamaiseen ilmeeseen on todella panostettu suunnittelua, valaisua, efektejä ja mallinnusta myöten. Kontrastisessa mustavalkeassa kuvassa maailman ja esineiden yksityiskohdat tulevat upeasti ja selkeästi esiin. Eläväinen ympäristö pääsee täyteen loistoonsa dynaamisten efektien kuten hiekkapölyn ja auringonsäteiden kanssa. Harkiten suunniteltujen kamerakulmien avulla jokainen vaihtuva kuva pelistä on kuin postikortti, ja pelaaminen on kuin Akira Kurosawan arkistoihin kadonneessa elokuvaklassikossa mukana olemista filmihäiriöineen kaikkineen. Jopa opastusosiot uusista liikesarjoista on toteutettu klassisella japanilaisella piirrostyylillä. Täyden kympin visuaalisen ilmeen tunnelmassa pysymistä avittaa Xbox Series X:n sujuva pelin pyöritys, kun lataustauotkin on piilotettu kauniisiin kuviin ja mielenkiintoisiin tietolauseisiin pelistä.

Äänipuoli mukailee onnistuneesti pelin elokuvamaista tunnelmaa. Japanilaisessa puheessa on kiehtovaa tunnetta ja uhrien valittelut ovat aihepiirin mukaisesti lievästi ärsyttävän yliampuvia. Taustaäänet kuulostavat kuin suoraan elokuvista otetuilta sateen ropinaa ja tulen rätinää myöten. Tunnelman sinetöi patarumpuja ja surullisia huilun uilutuksia yhdistelevä musiikkiraita, josta melkein voi kuulla kelan venymisefektiä aika ajoin.

Trek to Yomi pyörähtää ukemilla vuoden parhaiden pelien joukkoon. Vaikka taistelujärjestelmä jättää vähän arvailun varaan, on vihollisten viipalointi silti erittäin hauskaa puuhaa. Pelin selkeänä valttikorttina on kuitenkin sen ennennäkemättömän huoliteltu ja kaunis audiovisuaalinen anti, joka autenttisella klassikkoelokuvailmeellään luo todella vahvaa tunnelmaa menoon, ja tekee pelistä varsin erityislaatuisen.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Ennennäkemättömän kaunis ulkoasu, loistava tunnelma, mielenkiintoinen tarina
-
Hieman epäselvä taistelumekaniikka
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Trek to YomiScore

Trek to Yomi

ARVIO. Kirjoittaja Rauno Lehtinen

Lyhyt, suoraviivainen ja kaunis kaksiulotteinen samuraiseikkailu.

0
Näin pyörii samurainen Trek to Yomi

Näin pyörii samurainen Trek to Yomi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Flying Wild Hogin tulossa oleva Trek to Yomi on härskisti ja selvästi innoittunut ohjaaja Akira Kurosawan elokuvista. Julkaisun pitäisi tapahtua 5. toukokuuta 2022, joten...Ladataan seuraavaa sisältöä