Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
True Detective, 3. tuotantokausi

True Detective, 3. tuotantokausi

Kolmas kausi palauttaa True Detective -sarjan television varteenotettavaksi laatuviihteeksi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Nic Pizzolatton kynäilemä True Detective -sarja on siitä omalaatuinen, että jokainen kausi kertoo eri henkilöistä, tapahtumista, ajasta ja paikasta. Matthew McConaugheyn ja Woody Harrelsonin tähdittämä ensimmäinen kausi teki lähtemättömän vaikutuksen synkällä sisällöllä, uskottavilla roolisuorituksilla sekä mukaansatempaavalla tarinalla. Vince Vaughnin ja Colin Farrellin tähdittämä toinen kausi oli taas yllättäen niin järkyttävää kassien leipomista, että kyllästymisen takia kausi jäi kesken jo muutaman osan jälkeen. Kolmatta kautta odottaa siis vähintään pienellä mielenkiinnolla höystettynä mutta ensisijaisesti varauksella. Ehkä tekijät ovat oppineet jotain edellisen kauden ongelmista?

HQ

Pienessä amerikkalaiskaupungissa leikkimään lähteneet sisarukset eivät palaakaan enää kotiin. Kadonneiden lasten tapauksen saa tutkittavaksi etsivä Wayne Hayes (Mahershala Ali) parinsa Roland Westin (Stephen Dorff) kanssa. Hankalaksi tapaukseksi muodostuva rikos nitoo ihmisiä yhteen muokaten heidän elämiään yllättävin tavoin. Vietnamin veteraani Hayesille tapaus on erityisen raskas, ja sen seuraukset painavat miestä vielä vuosikymmeniä myöhemminkin.

True Detectiven kolmannen kauden tarina levittäytyy useiden vuosikymmenten ajalle. Vaikka ajassa edes takaisin hyppivä kerronta vesittääkin muutaman yllätyskäänteen, on se silti erittäin onnistunut tehokeino pohjustamaan monisäikeistä rikosta ja sen vaikutuspiirissä olevia syvällisiä hahmoja. Tarina kerrotaan selkeästi rauhalliseen tahtiin ja katsojille annetaan hyvä mahdollisuus sisäistää hahmojen elämät ja tapahtumat, jotka muokkaavat niitä. Missään vaiheessa kerronta ei käänny tylsäksi vaan tarinassa riittää kutkuttavia käänteitä ja tunnepohjaisia tilanteita, jotka pitävät vahvasti katsojan otteessaan. Synkästä aiheesta huolimatta sarja pysyy miellyttävän helposti lähestyttävänä aina positiivisesti yllättävään loppuun saakka. Epämiellyttävyyksillä ei mässäillä eikä epätoivon suossa kahlailla tunnelmoinnin vuoksi. Kahdeksasta jaksosta koostuva kokonaisuus on hyvässä tasapainossa käyden läpi rikoksen ohella aikakausien rotusyrjintää, sodan aiheuttamia psyykkisiä ongelmia ja köyhyyden lietsomaa kansaa pitäen jalat tiukasti kiinni realismissa.

Keskimäärin jokaista elokuvaa ja tv-sarjaa tällä hetkellä tähdittävä Mahershala Ali antaa näyttöä suosiostaan. Ali sisäistää sodan muokkaaman nuoren etsivän yhtä kovalla palolla kuin temppuilevan muistinsa kanssa painivan rauhattoman eläkeläisetsivän sielun. Miehen voimavaroihin lukeutuvat uskottava vähäeleisyys ja vahva läsnäolo. Vaikka kausi pitkälti tukeutuukin Alin harteille, ovat muutkin näyttelijät täysillä mukana. Erityismaininta tulee Alin paria näyttelevälle Stephen Dorffille, jonka murahteleva mutta sielultaan sympaattinen olemus on mitä mainiointa seurattavaa varsinkin hahmon vanhuuspäivillä. Miesten välinen kemia on todella luontevaa, jonka seuraaminen kiteyttää hienosti aseveljeyden ja ystävien välisen kunnioituksen ihonvärin välisistä eroista huolimatta.

Jo sarjan hienosti tyylitelty tunnari näyttää, että visuaaliseen ilmeeseen on panostettu kunnolla. Toinen toistaan upeampi ja tarkasti mietitty kuva piirtää karua, mutta sitäkin näyttävämpää, kuvaa Amerikan sydänmailta saaden synkän rikoksenkin näyttämään kuin kaihotunnelmaiselta taideteokselta. Visuaalista ilmettä vahvistaa todella tarkka ja valovoimainen kuvanlaatu, jota voisi helposti luulla parhaimmillaan 4K-resoluutioiseksi. Erityismaininnan sarjan tehostepuolesta saavat hahmojen ikämeikit, jotka ovat ällistyttävän luonnollisia ja viimeisen päälle työstettyjä huomioiden jokaisen iän tuoman yksityiskohdan ryppyisestä kaulaheltasta maksaläiskäisiin käsiin.

Tämä on mainos:

Kolmas kausi nostaa kuin nostaakin True Detective -sarjan epätoivon suosta, jonne kakkoskausi sen tylsyydellään hukutti. Hienosti tunnelmoitu ja todella yksityiskohtaisesti kirjoitettu monisäikeinen tarina vahvoine roolisuorituksineen on kaikin puolin hienoa seurattavaa. Laadukkaiden tv-sarjojen aikakautena True Detectiven kolmas kausi lataa film noir -tunnelmaisen laatudekkareiden joukkoon, jota ei kannata ohittaa.

True Detective, 3. tuotantokausiTrue Detective, 3. tuotantokausiTrue Detective, 3. tuotantokausi
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä