Suomi
Gamereactor
arviot
Twin Mirror

Twin Mirror

Hyvä yritys psykologiseksi seikkailupeliksi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Seikkailupelejä tekevät enää harvat, mutta onneksi Dontnod ylläpitää tämän lajityypin perinnettä. Firma muistetaan etenkin mainiosta Life is Strange -pelisarjasta, tosin on heidän repertuaarissaan myös Vampyr-roolipeli. Nyt käsillä on kuitenkin vahvasti tarinavetoinen seikkailupeli, jossa on lähtökohtaisesti kaikki hittipelin ainekset käsillä aina alkuasetelmasta Sherlock Holmesin päättelyä mallintavaan pelimekaniikkaan.

Peli lähtee liikkeelle siitä, kun päähenkilö Samuel palaa takaisin kotikaupunkiinsa Basswoodiin parhaan ystävänsä Nickin hautajaisiin, joka kuoli hiljattain auto-onnettomuudessa. Samuel, tai tuttavallisemmin Sam, joutui lähtemään aikanaan kaupungista kiireen vilkkaa henkilökohtaisista syistä ja paluu parin vuoden jälkeen ei tunnu helpolta. Lisäksi Nickin kuolemasta liikkuu erilaisia huhuja. Oliko se sittenkään onnettomuus? Onneksi Sam on eräänlainen Sherlock Holmes, joka pystyy parsimaan kasaan tapahtumien kulun ympäristön vihjeiden avulla.

Tämä on mainos:
Twin MirrorTwin MirrorTwin Mirror

Twin Mirrorin pelimekaniikat ovat kaksijakoiset. Suurin osa ajasta vietetään Basswoodissa tallustellen, ihmisille jutellen sekä erilaisia johtolankoja jahdaten. Välillä keskusteluissa joutuu tekemään suurempia valintoja, joilla on vaikutusta tarinan muodostumiseen. Apua näihin ja muihin kiperimpiin tilanteisiin tarjoaa ainoastaan Samin näkemä henkilö, joka tarjoaa usein mielipiteensä asiaan kuin asiaan. Mutta kuka tämä mielikuvitushahmo oikein on? Asia kyllä selviää juonen myötä, joten en paljasta siitä enempää.

Toinen puoli pelistä on sitten Sherlock Holmesin tyyliin mysteerien ratkaisemista johtolankojen avulla. Nämä on aina rajattu tiettyyn alueeseen, ja koko homma alkaa aina erilaisten vihjeiden keräämisellä, joita löytää ympäristöä tutkimalla. Kun kaikki vihjeet on saatu kasaan, on aika muodostaa mielikuva siitä, miten tapahtumat oikein etenivät. Periaatteessa tämä on mielenkiintoinen mekaniikka, mutta jää selvästi jälkeen vaikkapa niistä Sherlock Holmes -peleissä nähtävistä päättelyistä.

Twin MirrorTwin Mirror
Tämä on mainos:

Twin Mirrorin lähtökohdat ovat siis hyvät, sillä se yrittää kertoa tarinan seikkailupelien pelimekaniikoilla, ja yhdistää siihen hieman päättelyä vaativia osuuksia. Valitettavasti peli kompuroi molemmilla osa-alueilla hieman liian pahasti. Ensinnäkin pelin mielenkiintoisesti alkava juoni on lopulta todella lyhyt ja yksinkertainen. Suuria ja yllättäviä juonenkäänteitä ei juurikaan nähdä, ja jälkikäteen ajatellen juoni on pettymys. Lisäksi pelin hahmoista puuttuu syvyys. Tätä koetetaan paikata sirottelemalla ympäristöön esineitä, joita keräämällä voi lukea henkilöiden taustoista jonkin suuremman tarinan. Mutta tällaisessa elokuvamaiseen ilmaisuun pyrkivässä pelissä henkilöiden pitäisi tuoda taustansa ja motivaationsa ilmi toimintansa ja dialoginsa kautta ilman, että pelaajan täytyy mennä lukemaan erikseen kuvauksia pelin valikoista.

Toinen suurempi pettymys on sitten se vihjeiden keräämiseen rakentuva mekaniikka, sillä se ei saavuta täyttä potentiaaliaan. Ensinnäkin vihjeiden kerääminen ei ole kovinkaan kiinnostavaa, ja toisekseen Samin täytyy löytää kaikki mahdolliset vihjeet ennen kuin hän voi yrittää parsia kasaan tapahtumien kulun. Kuulostaa kyllä paperilla järkevältä, mutta käytännössä tämä johtaa usein sen yhden puuttuvan vihjeen metsästykseen, jonka olinpaikasta ei välttämättä ole mitään tietoa. Tähän tuhrautuu liikaa aikaa, eikä se tunnu mielekkäältä peliajan käytöltä.

Twin MirrorTwin MirrorTwin Mirror

Positiivisia asioita on toteutuksen puolella, sillä peli on suurimmaksi osaksi oikein miellyttävän näköinen. Tosin pelimoottori ei aivan taivu hahmojen kasvoista otettuihin lähiotoksiin, jonka myötä ilmeet ja etenkin suun liikkeet jäävät hieman kankeiksi. Tähän kiinnittää väkisinkin huomiota, sillä peli pyrkii ilmaisussaan hyvin elokuvamaisiin otoksiin. Äänipuolella kiitosta ansaitsevat ääninäyttelijät, jotka hoitavat homman kotiin ammattitaidolla. Hahmojen jutustelua on ilo kuunnella, sillä repliikit kuulostavat luontevilta.

Twin Mirror on hyvä yritys luoda tummia sävyjä sisältävä trilleritarina aikuiseen makuun. Tämä kuitenkin vaatii laadukkaan käsikirjoituksen, ja nykyisellään tarina jää valitettavasti aika vaisuksi. Lisäksi harmaita aivonystyröitä vaivaavat kohtaukset olisi pitänyt toteuttaa eri tavalla: nykyisellään ne onnistuvat vain turhauttamaan. Dontnodin historia osoittaa, että firmalla on paukkuja hyvien tarinoiden kertomiseen, mutta tällä kertaa toteutus jää vaisuksi.

Twin MirrorTwin MirrorTwin Mirror
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Mielenkiintoinen alkuasetelma, sisältää hyviä ideoita seikkailu- ja pulmapelien yhdistämiseksi, grafiikka miellyttää pääosin silmää, hyvät ääninäyttelijät
-
Tarina ja henkilöhahmot eivät ole erityisen mielenkiintoisia, pulmaosuudet tuntuvat lopulta puuduttavilta, pelimoottori ei taivu hyvin lähiotoksiin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Videoarviossa Twin Mirror

Videoarviossa Twin Mirror

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Dontnod Entertainmentin uusin peli Twin Mirror on ulkona, ja Gamereactorin arvion voi lukea täällä. Aina ei kuitenkaan huvita lukea. Silloin Gamereactorin videoarvio....Ladataan seuraavaa sisältöä