Two Point Hospital ei peittele vaikutteitaan. Jos olet pelannut edesmenneen brittistudio Bullfrogin Theme Hospitalin erikoisella huumorintajulla varustettua sairaalasimulaattoria, yhtäläisyydet ovat ilmeiset. Jos kehittäjä Two Point Studiosilla olisi oikeudet vanhaan nimeen, tämä peli voisi olla Theme Hospital 2.
Vanhojen pelien tuominen nykypäivään ei ole itsestään selvä juttu. Pelit ovat kehittyneet ja pelaajakuntakaan ei ole enää sama kuin parikymmentä vuotta sitten. Nostalgia voi taantua pelkällä ulkoasulla rahastukseen, jos peli näyttää riittävän paljon joltain, mitä nyt kolmenkymmenen paremmalla puolella olevat pelaajat kaihoavat. Two Point Hospital on onneksi tätä parempi modernisoiden ja laajentaen mukavasti Theme Hospitalia niin vanhoja kuin uusiakin pelaajia varten. Normaalisti uuden pelin jatkuva vertaaminen vanhaan ei olisi aivan reilua, mutta tässä tapauksessa esikuva on hyvin, hyvin selkeä.
Kevyesti teemoitettuihin kenttiin jaettu peli aloitetaan lähes aina tyhjästä sairaalarakennuksesta. Ensimmäiseksi pelaajan tulee pystyttää vastaanottotiski muutamine tuoleineen, jotta potilaat voivat ilmoittautua hoitoa varten. Tämän jälkeen pelin helpolla rakennustyökalulla gryndataan yleislääkärin vastaanottoa, vuodeosastoa ja edistyneempää diagnostiikkahuonetta. Huoneille piirretään neliskanttinen pohja, jonka jälkeen niille sijoitetaan minimikalustus ja muuta sen viihtyisyyttä parantavaa esineistöä. Kun vastaanotto on kasassa, sille pitää valita vielä lääkäri, hoitaja tai assistentti huoneen tyypin mukaan. Mitä kalliimpi palkka henkilöllä on, sitä enemmän erikoisominaisuuksia ja erikoistumisaloja hänellä on. Kokemattomampaa väkeä voi heidän kokemuksensa karttuessa jatkokouluttaa, joten lääkisopiskelijasta voi pitkällä tähtäimellä kuoriutua vaikka minkälainen huippupsykiatri.
Jahka kentän vaivarepertuaari alkaa paljastumaan, sairaalarakennukseen pitää sulloa parantamiseen erikoistuneita huoneita. Tosielämän sairauksien sijaan vaivat ovat humoristisia keksittyjä sairauksia valopäisyydestä (potilaan pää on korvattu hehkulampulla) rokkistarakompleksiin tai klovnismiin. Pelattavasta kentästä riippuen vastassa saattaa olla enemmän raajojen ruhjoutumiseen tai mielenterveyteen liittyviä ongelmia. Osa huoneista vaatii myös erikoistuneen lääkärin toimiakseen. Sairaalan talouden tasapainottamisessa onkin usein kyse henkilöstön ja erikoishuoneiden määrän tasapainottelussa. Erikoislääkäriä ja kallista laitetta ei kannata hommata yksittäistä sairastunutta varten, joten kaikkea ei aina parane rakentaa heti ensimmäisten oireiden myötä.
Ensimmäisissä kentissä keskitytään hyvin simppeleihin sairauksiin ja niiden parantamiseen. Jahka uusia sairaaloita aukeaa pelattavaksi tiettyjen ehtojen täytyttyä, pelaaja voi siirtyä niiden pariin tai hioa sen hetkisen keskuksen kolmen tähden huippukuntoon. Tienatut rahat eivät siirry sairaaloiden välillä, mutta erilaisten välietappien suorittamisesta palkittu Kudosh ja sillä avattavat uudet viihtyisyyttä, nälkää ja sairaalan arvovaltaa parantavat esineet saa viedä uudelle alueelle. Näin alun kentissä hyvin pärjäämällä pidemmällä peliä olevat haastavammat sairaalat muuttuvat hieman helpommiksi.
Sairauksissa realistisemmankin valikoiman sisältävän pelin voisi kuvitella toimivan, mutta kepeämpää tunnelmaa tavoittelevalle pelille tämä lienee ainoa vaihtoehto. Oikeat sairaalat kun tuppaavat olemaan varsin masentavia paikkoja. Theme Hospitalista tutut äkkiväärät ilmoitukset ovat mukana Two Pointissakin, ja potilaita pyydetään esimerkiksi olemaan vähemmän sairaita terveystarkastajan vieraillessa. Pelin audiovisuaalinen puoli on muutenkin hyvällä mallilla, ja hieman outoja hahmojen päitä lukuun ottamatta pirteä ja pehmeä tyyli on toteutettu ammattitaitoisesti animaatiota myöten. Peli näyttää hyvältä ja modernisoidulta, mutta samalla tutulta ja helppolukuiselta kiitos selkeiden huoneiden ja käyttöliittymän.
Two Point Hospital on onnistuneesti modernisoitu versio vanhasta suosikista vuosien takaa. Vaikka sairaalan rakentaminen tyhjästä uudelleen ja uudelleen voi käydä ajoittain itseään toistavaksi, tehtäväpainotteisempi rakenne pitää mukavasti mielenkiintoa yllä. Henkilöstön managerointiin tuodut uudet ominaisuudet antavat palkkauspuolelle kaivattua syvyyttä. Jos kaipaat Theme Hospitalia etkä halua uuden pelin poikkeavan sen luomasta pohjapiirustuksesta, Two Point Hospital on sinua varten. Rankempaa uudistamista kaipaavat saattavat tuntea olonsa liiankin tutuksi kaikista kuluneista vuosista huolimatta. Ensimmäistä kertaa aiheeseen tutustuvat löytävät siitä hyvin kasatun, värikkään ja rennon sairaalasimulaattorin, jossa pelattavaa riittää pitkäksi aikaa. Hyvin tehtyjä bisnessimulaattoreita ei todellakaan ole riesaksi asti tarjolla, joten peliä pelaa mieluusti kaiken mätkinnän ja räiskeen vastapainona.
Testattu Jimm's Gamer Gold 1070 V3 -pelitietokoneella. Jimm'sin Gamer-sarjan tehomasiinat ja paljon muuta löydät osoitteesta https://www.jimms.fi