Suomi
Gamereactor
arviot
Under the Waves

Under the Waves on rauhoittava ja lyhyt

Samin nelivuotias tytär on menehtynyt, mikä ajaa isän merenpohjaan suruisan eristyneeseen ympäristöön.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Isään ei koske mikään niin kuin nähdä lastensa kärsivän tai kuolevan. Telltalen The Walking Dead onnistui tässä vetoamaan tunteisiin, ja saman teki The Last of Us. Under the Waves pyrkii samaan. Sam on ammattisukeltaja, joka työskentelee Pohjameren pinnan alla. Tehtävänä on ratkoa ongelmia, tutkia paikkoja ja siinä samalla käsitellä omaa yksinäisyyttä. Meri itsessään on yksi pelin henkilöhahmoista. Samin nelivuotias tytär Pearl on kuollut, ja merenpohjan tyhjyys ja tyyneys ovat vertauskuva surusta. Under the Waves onnistuu hyvin tunnelman luomisessa.

Sam suorittaa päivittäisiä rutiineja, joiden avulla pelaaja pääsee osaksi suruprosessia. Pinnan alla voi kohdata asioita, joita ei pinnan yläpuolella ole voinut havaita. Säännöllisesti saadaan puheluita Emma-vaimolta, joka haluaa miehensä palaavan takaisin pinnan yläpuolelle. Soittoja suorittaa myös Samin pomo Tim, joka kertoo tilanteesta ja antaa uusia tehtäviä. Tämäkin osuus pelistä toimii, mutta parhaimmillaan Under the Waves on tunnelmassaan, musiikissaan ja yksinäisyyden hiljaisuudessa.

Parallel Studiolla on selvästi oma suhtautuminen mereen. Harvemmin on meri esitetty yhtä kauniina ja tunnelmallisena suuresta koosta puhumattakaan. Kaikenlaista elämää riittää pinnan alla. Samin tehtävärakenne on hyvin suunniteltu, ja edessä on monenlaisia tehtäviä. Pelaaminen tapahtuu kolmannesta persoonasta sukellusveneen avulla, ja moneen otteeseen on tutkittava merta sukellusveneen avulla. Sam kohtaa isoja valaita, pieniä kilpikonnia, kalaparvia ja kaikkea muutakin, ja kaikki muistuttavat elämästä ja pinnankin alla olevasta toivosta. Ajoittain meno on silti poikkeuksellisen surullista.

Tämä on mainos:

Under the Waves lyhyt, mutta riittävä. Pääsin loppuun neljässä tunnissa. Täytettä tai toistoa ei ole, eikä mukana ole tylsiä tai turhauttavia osuuksia. Parallel Studio on tehnyt rauhoittavan pelikokemuksen, joka tekee vaikutuksen. Mukana on myös sanoma merien suojelemisen tärkeydestä, ja tässäkin pelinkehittäjät onnistuvat, sillä sanomaa ei koskaan tuputeta pelaajalle.

Suunnittelu on upeaa, ja mukana on retroilevan futuristinen näkymä. Yhdistelmä minimalismia ja tyyliä on onnistunut. Ainoa huono puoli liittyy Samin kasvoanimaatioihin. Joissakin avainkohtauksissa kasvojen liikkeet eivät välitä katsojalle juuri mitään tunteita, ja se olisi ollut tärkeää. Suosittelen silti ehdottomasti tämän nelituntisen pelin pelaamaan.

Under the WavesUnder the WavesUnder the WavesUnder the Waves
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kaunis, tunnelmallinen, juuri oikean mittainen, vaihteleva, meri suorastaan kutsuu
-
Samin epäonnistuneet kasvoanimaatiot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä