Suomi
Gamereactor
arviot
Unmechanical

Unmechanical: Extended

Mielenkiintoinen satumaailma vie pelaajan omaperäisen synkälle matkalle läpi mystisten arvoitusten. Paljolti fysiikkaan pohjautuvia pulmia ratkotaan pienen, lentävän pöppiäisen avustuksella niin maalla kuin vedessä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alun perin vain PC:lle tehty, muutaman vuoden takainen Unmechanical oli minulle entuudestaan tuntematon tapaus. Persoonallisen synkkä pulmanratkaisupeli näkee päivänvalon nyt myös konsoleilla (Xbox One, PS4, PS3) ja vielä normaalia pidempänä erikoisversiona. Pelin tyylitelty hauska graafinen ilme ja varsinkin todella mieleenpainuva musiikki tekivät vaikutuksen. Mystinen maailma oikein kutsui luokseen.

Pelin huoliteltu ulkoasu ja lumoava tunnelma ottavat otteeseensa heti käynnistyksessä. Lyhyt alkudemo vie pelaajan outojen, lentävien mekaanisten pöppöjen maailmaan, joista yksi imaistaan yllättäen maan alle. Tästä alkaa seikkailu takaisin maan pinnalle läpi kummallisten alueiden, erinäisiä pieniä ongelmia ratkoen.

Peli ei tee mitään kovin mullistavaa itse ongelmien puolella. Enemmän puzzle-pelejä pelanneet huomaavat viitteitä ja lainauksia muista alan peleistä. Pieniin tiloihin sijoittuvat yksittäiset pulmat vaihtelevat helpoista keskivaikeisiin, enimmäkseen fysiikkaa hyväksi käyttäviin ongelmiin. Pelin osalta oleellinen fysiikkamallinnus tuntuu hieman jäykältä, mutta hetken pelailun jälkeen asian oppii kuitenkin hyväksymään. Aikarajoja pelissä ei ole, joten loogisella päättelyllä ja maltilla muutamista vähän hankalammistakin tilanteista selviää ilman ohjaimen heittelyyn johtavaa turhautumista. Juuri sopiva vaikeustaso pitääkin tilanteen elävänä, eikä oudon satumaailman tutkiminen häiriinny.

UnmechanicalUnmechanical
Tämä on mainos:

Unmechanical: Extended kierrättää hyväksi todettuja pulmia omaperäisen suodattimensa läpi. Pelin lumoava ulkoasu ja mystinen tunnelma ovat selkeästi pääosissa. Little Big Planet ja Badland -pelien tyylinen maailma on miellyttävän sympaattinen ja omaperäisen outo. Kaksiulotteisen Side-scroller pelin kolmiulotteiset taustat sulautuvat saumattomasti jännäksi kokonaisuudeksi valojen ja erilaisten linssiefektien tyylikkäällä korostuksella. Peliä säestää aavemainen ulina ja lievästi epävireessä oleva hauras pimputtelu musiikin muodossa.

Konsoliporttaus PS3:lle on onnistunut kohtuullisen hyvin. Graafista väriloistoa rokottavat hieman hahmojen rosoiset pinnat. Koska sahalaitoja ei tasoitettu, olisi liikehdinnän olettanut olevan sulavaa. Sen sijaan kovemmassa liikkeessä pelikuva repeilee häiritsevästi. Peli kuitenkin ihastuttaa yksityiskohdillaan ja persoonallisella ilmeellä, jota ei tarvitse hävetä vanhemmallakaan konsolilla.

Pelin Extended-osio on erikseen päätarinasta pelattava episodi. Tällä kertaa pöppöjä imaistaan maan alle kaksin kappalein. Valitettavasti kuitenkaan kahdella hahmolla ei pääse pelaamaan, sillä kyseessä on pikemminkin vain pelastustehtävä. Ilmeeltään ja tunnelmaltaan Extended-osio menee yksiin alkuperäisen pelin kanssa. Kuitenkin itse pulmat tuntuvat vähän hätäisesti kyhätyiltä ja vaativat loogisen päättelyn sijaan enemmän pikkutarkkaa pelaamistaitoa. Toisin kuin alkuperäisessä pelissä, havaitsin lievää turhautumista lisäosiota pelatessani. Vaikka alkuperäisen pelin noin kolmen tunnin kestoon on kiva saada lisuketta, ei tunnin mittainen Extended-osio yllä ihan samalla tasolle. Kokonaisuuden osat tukevat kuitenkin toisiaan mainiosti luoden todella nautittavan ja miellyttävän pelikokemuksen, mikä on sopiva peruste 9,90€ hintalapulle.

HQ
Tämä on mainos:
UnmechanicalUnmechanicalUnmechanical
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Omaperäinen, lumoava tunnelma, huoliteltu ulkoasu, aavemaiset musiikit
-
Paikoittainen ruudun nykiminen, Extended -osion hätäiset puzzlet, kaksinpelin puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Unmechanical: ExtendedScore

Unmechanical: Extended

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Mielenkiintoinen satumaailma vie pelaajan omaperäisen synkälle matkalle läpi mystisten arvoitusten.Ladataan seuraavaa sisältöä