Näin se on, kun kyseessä on Until Dawn Remake: ytimeltään en ymmärrä, miksi tällainen on olemassa. Se alkuperäinen saatettiin maailmalle vuonna 2015, ja koska kyseessä on Supermassiven projekti, on kyseessä vahvasti tarinavetoinen kauhutarina, ja näin pelattavuus, ulkoasu ja tekninen suoriutuminen ovat edelleen päteviä vielä tänäänkin. Kyseessä ei ole peli 2000-luvun alusta, joka näyttää huimaavan aikansa eläneeltä verrattuna nykyajan vaihtoehtoihin. Kyseessä on peli, joka toimii hyvin ja on laajasti saatavilla, ja silti jostain syystä se on tehty uudeksi remake-versioksi. Fani minussa halveksii tällaista, sillä työtä ja vaivaa on käytetty projektiin, jota ei tarvittu tai pyydetty. Tässä nyt kuitenkin ollaan, joten millainen se Until Dawnin uusittu versio on?
Yllätyksettömästi ainakin Playstation 5:llä peli on hyvä. Kehittäjä Ballistic Moon on ottanut Supermassiven parhaan pelin, ja tehnyt sen uusiksi Unreal Engine 5:llä. Toisin sanoen ovi on avattu todella vaikuttavalle ja tyrmäävälle grafiikalle, jonka tekee mahtavammaksi eläytymiskelpoiset ja selvästi yksityiskohtaisemmat elokuvalliset jaksot ja suunnitteluelementit, ja näin kaikki yhdessä tekevät Until Dawnista vetoavan kokemuksen. Grafiikka on aidompaa, elävämpää ja yksityiskohtaisempaa kuin koskaan ennen, ympäristössä ja kenttäsuunnittelussa on syvyyttä, jota ei nähty aiemmin, kamerakulmia on säädetty, jotta pelaaja näkee aiempaa laajemmin tilanteet, valaistusta on parannettu isolla kädellä tekemään varjoista tarkempia, ja pimeistä alueista on tehty entistäkin uhkaavampia ja pelottavampia, ja äänimaailmaa on muokattu entistäkin monipuolisemmaksi saaden näin Wendigon kiljumaan entistä kammottavammin.
On sitten ryömimässä hylätyssä kaivoskuilussa Emilynä tai juoksemassa rapistuvassa mielisairaalassa Mikena, tarpomassa lumessa Mattina tai nauttimassa Samina kuumasta kylvystä, tämä vahvennettu versio Until Dawnista sisältää monipuolisutta ja syvyyttä, joka tekee siitä enemmän elokuvan kaltaisen kuin koskaan aiemmin. Kasvoanimaatiot ja liikeanimaatiot ovat tunteikkaampia, oikea-aikaista nappien painelua vaativat quick-time-eventit ovat vähemmän turhauttavia, kamerakulmien käyttö ja erilaiset kuvasuhteet lisäävät elokuvallista tunnelmaa, ja tämä kaikki sen varsinaisen uuden sisällön lisäksi, kuten uusiksi tehdyt kerronnalliset jaksot ja uudelleen sovitetut kohtaukset, joiden tarkoituksena on luoda lisää pelottavuutta, ja kohottaa tilanteen tunnereaktiota pelissä. Jos peli ei olisi lukittu 30 ruutuun sekunnissa, ja silti mukana on notkahduksia ruudunpäivityksessä, tämä versio Until Dawnista olisi erittäin korkeatasoinen uusittu versio teknisessä mielessä.
Yksi osa-alue on vähemmän vaikuttava. Kyseessä on täysipainoinen remake-versio, mutta Ballistic Moon ei näytä osanneen ratkaista Until Dawnin liikkumiseen liittyvää ongelmaa, ja josta Supermassiven pelit ovat aiemminkin kärsineet. Mukana on useita tilanteita, jolloin pelaaja tuntee taistelevansa ohjauksen ja liikkumisen kanssa saadakseen pelihahmot tekemään tavallisia asioita, ja tämän huomaa ennen kaikkea liikuskellessaan mökin kapeilla käytävillä. Tämän lisäksi mukana on tuunattu "Älä liiku" -mekaniikka ("Don't Move"), joka yrittää ottaa kaiken ilon irti Dualsensen liikeohjauksesta, mutta epäonnistuu ja kuolee niin sanotusti omaan miekkaansa. Ohjaimen haptiset kyvyt aiheuttavat pelin rekisteröimään ohjaimen liikkumaan silloinkin, kun pelaaja ei niin tee. Ongelma on toki pieni ja ratkaistavissa siirtymällä takaisin analogiseen tatteiluun, jos niin haluaa.
Kun peliä katsoo itsenäisenä teoksena, on Until Dawn Remake kovan luokan suoritus. 4K-grafiikka ja parannettu valaistus, saumaton välivideosta pelaamiseen siirtyminen on mahdollista PS5:n SSD:llä, Dualsensen käyttö eläytymisessä, parannettu ääni, tuunatut kamerakulmat ja uusiksi tehdyt kohtaukset tuottavat kaikki yhdessä laadukkaan kauhukokemuksen ja vakiinnuttavat Until Dawnin toistaiseksi parhaana Supermassiven pelinä. Se alkuperäinen peli ei kuitenkaan ole kaukana samoilla mittareilla. Parannukset eivät tee uusintaversiosta pakko-ostosta ja alkuperäistä kaikin tavoin vältettäväksi, sillä itse asiassa Until Dawn ei ole peli, joka olisi vielä vaatinut täysipainoista uusintaversiota.
Jos se alkuperäinen peli on hankittuna, ja uuteen loistoon päivittäminen olisi vaatinut 10 euron lisäpanostuksen, olisi uusintaversiolla ollut paljonkin tarjottavana. Mutta kun valittavana on vuoden 2015 alkuperäinen ja täyden hinnan uusintaversio, ei kannata luulla saavansa rahoilleen vastinetta. Until Dawn on vielä laajasti saatavilla alle neljäsosalla siitä hinnasta, minkä uusintaversio maksaa. Ja nautittavissa ilman ongelmia.