Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Uuno - Täydellinen kokoelma

Uuno - Täydellinen kokoelma

Ihan hyvä kokoelma, mutta parempikin olisi voinut olla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Uuno Turhapuro on kappale suomalaista kulttuurihistoriaa. VL Median julkaisema DVD-kokoelma Uuno - Täydellinen kokoelma sisältää kaikki 20 elokuvaa, jotka valmistuivat vuosina 1973-2004. Mitään muuta ei sitten olekaan, ja pakkauskin saisi olla vankemman tuntuinen. Siitä huolimatta ajaahan tämä asiansa.

HQ

Uuno Turhapuro on työtä vieroksuva (mutta varsin älykäs) Helsingissä asuva mies, ja naimisissa varakkaan vuoristoneuvos Tuuran tyttären kanssa. Maailmalla yleensä anoppi on se tarinan pahis, mutta Suomessa se on appiukko. Minusta tuntuu siltä, että juuri Uuno-elokuvat ovat syypäitä tähän.

Niin kummalliselta kuin se ehkä aluksi tuntuukin, on Pertti "Spede" Pasanen melko selvästi innoittunut James Bond -elokuvista. Uunot nimittäin noudattavat yleensä tietynlaista kaavaa. Jokaisessa Uuno onnistuu puhumaan itsensä kaikista ongelmista ulos, ja jopa menestymään siinä sivussa. Erikoisia teknisiä vehkeitä nähdään usein, ja Bond-tyttöjen sijasta nähdään Uuno-tyttöjä: tekoajankohdan tunnettuja kauniita naisia, kuten missejä ja muita malleja. Vesa-Matti Loirin tulkitsema Uuno Turhapuro saa aina kaikkein kauneimmat naiset hurmatuksi, mutta ei kuitenkaan koskaan petä vaimoaan.

Uuno-elokuvissa voi nähdä joitakin viittauksia tekoajankohdan suomalaiseen ilmapiiriin, mutta pääasiassa kyse on kevyestä viihteestä. Leffojen avulla voi katsella Helsingin maisemia ja muutakin teknologista kehitystä 30 vuoden ajalta.

Kokoelman voi katsella joko ilman tekstitystä, tai halutessaan joko suomeksi tai ruotsiksi tekstitettynä. Kuvanlaatu on kaikkineen hämmentävän kehno, sillä mukana ovat kaikki ne alkuperäisestä kelasta jääneet häiriöt sun muut. Vastaavasti sitten äänenlaatu on erittäin hyvä. Syytä onkin, sillä Uunon komedia etenee yleensä hyvin vahvasti dialogin avulla. Kokoelma sisältää 10 DVD-levyä, ja pakkaus muistuttaa kirjaa. Toimiihan se näinkin, mutta lopputulos on jokseenkin huteran tuntuinen. Siksi painavaa kokoelmaa on käsiteltävä varoen. Laadullisesti siis tarjolla ei ole premiumia, mutta riittävän hyvää kamaa silti.

Tämä on mainos:

Lisämateriaaleja ei ole lainkaan, mikä on erittäin harmillista. Uuno kun on jo mennyttä maailmaa, joten jonkinlainen katsaus hahmon syntyyn ja historiaan olisi ollut enemmän kuin paikallaan. Nyt se taustatyön tekeminen jätetään katsojan itsensä tehtäväksi.

Uuno - Täydellinen kokoelma on juuri sitä, mitä se lupaa: täydellinen kokoelma Turhapuro-elokuvista. Ongelmana on se, että sillä olisi ollut ainesta parempaankin. Kyseessä on kappale suomalaista kulttuurihistoriaa, johon perehtymistä voi kyllä suositella lämpimästi.

Uuno - Täydellinen kokoelmaUuno - Täydellinen kokoelma
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä