Tekoälyä käsittelevän huippukokouksen toisena päivänä Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat päättivät olla allekirjoittamatta tekoälyä koskevaa kansainvälistä julistusta, mikä korostaa teknologian hallintoa koskevien maailmanlaajuisten jakolinjojen laajenemista.
Vaikka 60 allekirjoittajaa lupasi edistää tekoälyä "avoimella" ja "eettisellä" tavalla, Yhdistyneen kuningaskunnan virkamiehet mainitsivat kansalliset edut, ja Yhdysvaltain varapresidentti JD Vance varoitti liiallisesta sääntelystä väittäen, että se voi tukahduttaa innovaatioita.
Hänen kommenttinsa olivat ristiriidassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, joka kannatti vahvempaa valvontaa. Päätös herätti myös kysymyksiä Yhdistyneen kuningaskunnan aiemman johtajuuden uskottavuudesta tekoälyn turvallisuudessa, erityisesti sen jälkeen, kun se isännöi omaa AI Safety Summit -huippukokoustaan vuonna 2023.
Samaan aikaan laajempi geopoliittinen ympäristö on muuttumassa, kun Yhdysvaltojen ja Euroopan väliset kauppajännitteet monimutkaistavat entisestään tekoälypolitiikasta käytäviä keskusteluja. Toistaiseksi jää nähtäväksi, miten tämä ero muokkaa tekoälysääntelyn tulevaisuutta.