Suomi
Gamereactor
uutiset

Jyväskylän yliopistossa tutkitaan videopelaamisen ja terveyden yhteyttä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin saaman lehdistötiedotteen mukaan Euroopan komissio on myöntänyt Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija Veli-Matti Karhulahdelle kahden miljoonan euron ERC-tutkimusprojektin, jossa tutkitaan "intensiivisiä pelaamiskokemuksia ja niihin liittyvää terveyttä".

Kuluvasta vuodesta alkaen on mahdollista saada mielenterveyden häiriön diagnoosi videopelaamisesta, kun Maailman terveysjärjestö antoi toiminnalle oman tautiluokitusten. Monet tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että videopelaamiselle omistettu häiriö vie huomion monimutkaisemmista ongelmista, jotka uusi teknologia on tuonut arkeen.

Pelaajien tutkimisen lisäksi projektissa analysoidaan pelattujen videopelien rakenteita. Tarkoituksena on yhdistää pelaajien yksityiskohtaiset kokemukset "pelisuunnittelun komponentteihin ja rakentaa taksonomia, joka selittää millaisia erilaiset intensiiviset pelikokemukset ovat ja miten ne muodostuvat".

Painopiste ei kuitenkaan ole pelkästään ongelmissa. Osa tutkittavista pelaajista on amatööritason e-urheilijoita. Tieteellistä kenttää on pitkään jakanut se paradoksi, että pelaaminen voi liittyä sekä terveyden haasteisiin että myös aktiivisiin, terveellisiin elintapoihin.

Viisi vuotta kestävä Ontological Reconstruction of Gaming Disorder (ORE) -projekti alkaa keväällä. Se on jatkoa Työsuojelurahaston rahoittamalle hankkeelle, jossa Karhulahden tutkimusryhmä on selvittänyt pelaamisen ja terveyden suhdetta työikäisessä väestössä.

Jyväskylän yliopistossa tutkitaan videopelaamisen ja terveyden yhteyttä


Ladataan seuraavaa sisältöä