Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Spies in Disguise

Vakoojat valepuvuissa

Puluista vauhtia ottava agenttiseikkailu on positiivisesti yllättävä animaatioelokuva

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ice Agella (2002) maailmanmaineeseen noussut animaatiopaja Blue Sky Studio on hyvin pitänyt pintansa alan muiden jättien rinnalla. Heidän uusin elokuvansa kiinnitti huomioni varsin huvittavalla idealla ja hauskalla ulkoasulla, joka yhdistelee salaisia agentteja ja puluja, kirjaimellisesti.

Supervakooja Lance Sterling hoitaa homman kuin homman ongelmitta. Miehen ego on sen verran suuri, etteivät mitkään apujoukot mahdu mukaan samalle tehtävälle, ja lopputuloksen suurin huolenaihe on hyvännäköisenä pysyminen. Yksi näistä tehtävistä saa kuitenkin ovelan pahiksen myötä yllätyskäänteen, ja seurauksena Sterlingia jahtaa seuraavaksi hänen oma osastonsa. Puhdistaakseen maineensa ja pelastaakseen maailman, joutuu agentti turvautumaan henkilöön, jolta hän viimeiseksi olisi ajatellut pyytävänsä apua.

Spies in Disguise
Tämä on mainos:

Spies in Disguisen tarina on rakenteeltaan hyvin tyypillinen animaatioseikkailu, joka pyrkii opettamaan yhteistyön ja ystävyyden voimaa yli itsekkyyden. Hyvin ennalta-arvattavaa juonta eteenpäin vie sujuvasti toiminnantäyteinen kerronta. Positiiviseksi yllätykseksi mitään rasittavaa pieruhuumoria elokuvassa ei viljellä. Meno pysyy kauttaaltaan tasaisen laadukkaana seikkailuna, jossa jännittävät tilanteet ja näyttävät paikat vaihtuvat tiuhaan. Tosin sisältö on hiukan liian väkivaltaista seitsemän ikävuoden rajoitukseensa nähden, sillä elokuvassa tappamisesta puhumisen lisäksi oikeasti tapetaan ihmisiä, ja erilaiset aseet sekä räjähteet ovat lähes jatkuvasti käytössä. Väkivaltaista sisältöä sentään kompensoidaan nokkelilla letkautuksilla ja huvittavien hahmojen touhuiluilla kuitenkin siinä määrin, että kyynisenä kriitikkonakin joutuu hymähtelemään useaan otteeseen poikani kikattelusta puhumattakaan.

Suomeksi puhuttu versio on odotetusti varsin korkealaatuinen, ja puhe istuu yllättävän hyvin hahmojen suuhun. Tosin huomasin kiinnittäväni huomiota, että suomalaisäänet kuulostavat varsin tutuilta jo lukuisista muista animaatioelokuvasuomennoksista. Animaation ja hahmon kasvojen piirteiden puolesta voin myös nähdä alkuperäisäänenä toimivan Will Smithin puhumassa tutuin manööverein edes kuulematta oikeasti hänen ääntään.

Spies in Disguisen visuaalinen ilme on todella korkeatasoista. Kohtausten yksityiskohdat yllättivät skaalautuessa ihohuokosten tasolta aina monimutkaisiksi rakennuskomplekseiksi asti. Erityisesti erilaiset nesteanimoinnit ja muut partikkeliefektit tekevät vaikutuksen. Hahmosuunnittelu osaa hyvin korostaa ihmisten piirteitä, ja silti pitää ilmeen värikkäänä piirrettynä. Animointi on myös todella eloisaa, mikä antaa hyvin persoonaa hahmoille. Varsinkin pulujen touhuilu on erittäin huvittavaa seurattavaa.

Spies in Disguise
Tämä on mainos:

Mahdollisesti johtuen osittain Will Smithin mukanaolosta Spies in Disguisen ääniraita on varsin energinen. Letkeät hiphop-rallit ja vauhdikkaat pop-revittelyt siivittävät energisiä kohtauksia, ja tehostavat elokuvan reipasta menoa. Onneksi ei ole pelkoa, että hahmot yhtyisivät mukaan lauluun niin kuin lukuisissa animaatiossa on tapana. Sen sijaan musiikki on oikeaoppisesti hyödynnetty taustalla ainoastaan pohjustamaan oikeanlainen tunnelma tilanteeseen.

Spies in Disguise ei tarinansa puolesta ole mitenkään mullistava, ja väkivaltainen sisältö hiukan mietityttää tällä ikärajalla. Visuaalinen ilme on kuitenkin todella näyttävä ja kerronta erittäin sujuvaa viedessään katsojaa hauskoista tilanteista suureen seikkailuun ja takaisin. Energinen musiikkiraita vahvistaa vielä kokonaisuutta sen verran, että kyseessä loppujen lopuksi on erittäin positiivisesti yllättävä animaatioseikkailu.

Elokuvan Blu-ray-julkaisulle on ahdettu mukaan lisämateriaaliakin. Muutamat tyypilliset elokuvan teosta kertovat dokumentit ja musiikkivideo ovat saaneet seuraansa erillisen Super Secret Spy -tilan elokuvalle. Tämä tila päällä elokuvan yhteydessä ilmestyy erillisiä tietopätkiä, jotka kertovat elokuvaan ja menossa olevaan kohtaukseen liittyvää nippelitietoutta. Harmillisesti mukana levyllä ei ole yleisesti animaatiojulkaisuissa mukana tulevia ylimääräisiä lyhytanimaatioita, jotka ovat lähes poikkeuksetta olleet varsin hauskoja. Tämä on poikani mielestä suurin miinus julkaisulle.

Spies in Disguise
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Vakoojat valepuvuissa

Vakoojat valepuvuissa

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Puluista vauhtia ottava agenttiseikkailu on positiivisesti yllättävä animaatioelokuvaLadataan seuraavaa sisältöä