Suomi
Gamereactor
arviot
Valkyria Chronicles Remastered

Valkyria Chronicles Remastered

PS3:n aliarvostettu strategiapeli takoi tiensä uudelle konsolisukupolvelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Valkyria Chronicles ei ole mikään tuore tapaus, sillä alkuperäinen peli julkaistiin jo 8 vuotta sitten Playstation 3:lle. Omintakeiselle graafisella tyylillä varustettu strategiapeli on noussut vuosien varrella pienoiseen kulttimaineeseen, mutta valitettavasti sarjaa ei ole tämän jälkeen nähty enää kotikonsoleilla. No onneksi sodan pyörteisiin voi loikata jälleen PS4:lle julkaistun remasteroidun version myötä.

Valkyria Chroniclesin idea kumpuaa selvästi toisesta maailmanpalosta. Tapahtumat sijoittuvat Eurooppaa muistuttavalle mantereelle, jossa suuri Imperiumi lähtee vuonna 1935 sotajalalle. Pieni maa Gallia sattuu pahaksi onnekseen sijaitsemaan aivan sen naapurissa ja lisäksi sen rajojen sisällä sijaitsee huomattavia ragnite-mineraalin esiintymiä, joita tarvitaan sotakoneiston ja vähän kaiken muunkin pyörittämiseen. Gallia ei kuitenkaan aio alistua kohtaloonsa, vaan pienen armeijan tueksi värvätään runsaasti nostoväkeä. Pelissä seurataan yhtä tällaista nostoväen ryhmää, joka on nimeltään Squad 7. Sen johtajana häärii kuuluisan sotasankarin poika Welkin Günther, joka itse on tosin sotaa enemmän kiinnostunut biologiasta. Poppooseen kuuluvat myös muun muassa hänen adoptoitu sisarensa Isara, kersantiksi ylennetty leipuri Alicia ja vino liuta erilaisia muita persoonia.

Valkyria Chronicles RemasteredValkyria Chronicles Remastered

Taistelijoista löytyy useita erilaisia tyyppejä, joiden vahvuuksien ja heikkouksien tiedostaminen on tärkeää. Mukana on kivääreillä varustettuja tiedustelijoita ja pioneereja, rynnäkkökivääreitä kantavia joukkoja, tarkka-ampujia sekä panssarintorjujia. Toimintaa johtaa luutnantti Welkin, joka yhdessä siskonsa Isaran kanssa miehittää panssarivaunua. Tiedustelijat esimerkiksi voivat havaita pitkässä ruohikossa piileskelevät viholliset, mutta ovat samalla hyvin heikkoja kestämään tulitusta. Parhaiten viholliset lanaa rynnäkkökivääreillä, mutta he eivät puolestaan liiku kovinkaan ketterästi. Tankkeja vastaan pärjää ainoastaan toisella tankilla tai singolla. Ainoastaan tiedustelijat, pioneerit ja rynnäkkösoltut ampuvat vastustajan vuorolla liian lähelle harhautuvia, joten kaikkia muita kannattaa pitää vähän taaempana tai sitten näiden vieressä. Tällä tavalla heillä on ainakin vähän turvaa kavereistaan.

Tämä on mainos:

Peli on taktinen strategiapeli, mikä myötä sotakentillä ohjastetaan yksittäisiä henkilöitä suurempien osastojen sijaan. Käytössä on tietty määrä komentopisteitä, joiden avulla joukkoja voi aktivoida. Tämän jälkeen siirrytään reaaliaikaisesti pyörivään pelitilaan, jossa hahmoa voi juoksuttaa vapaasti. Osa vihollisista ampuu liian lähelle harhautuvia, joten etenemisessä kannattaa pyrkiä hyödyntämään maastosta löytyviä luonnollisia tai rakennettuja suojia. Ampumisessa toiminta pysähtyy ja omaa sihtiään voi hioa loputtomiin. Osumapaikkoja ovat ainoastaan pää ja muu keho, ja nappeja kannattaa pyrkiä napsauttelemaan vastustajien ohimoon. Tällöin he kaatuvat muutamasta luodista. Tosin hiekkasäkkien takana kyyristelevät ovat immuuneja pääosumien lisävahingolle, joten säkit kannattaa siivota ensin tieltä esimerkiksi kranaatilla tai tankilla. Kun pisteet loppuvat, on aika luovuttaa vuoro vastustajalle.

Pelin tekoäly on kohtuullinen, tosin välillä vastustajat tekevät täysin käsittämättömiä liikkeitä. He muun muassa juoksevat päättömästi ympyrää tekemättä mitään. Lisäksi he eivät osaa hyödyntää kovinkaan hyvin pelaajan tekemiä taktisia virheitä, vaan liikkuvat pääosin hyvin käsikirjoitettujen kaavojen mukaan. Tekoälyn tehtävänä onkin pääasiassa puolustaa passiivisesti. Lisää haastetta tehtäviin haetaan yllättävillä käänteillä, joiden ansioista hyvin alkanut taistelu voi mennä aivan mönkään. Toisella yrittämällä näihin yllätyksiin osaa varautua, jonka myötä tehtävät jopa pääsee läpi. Ratkaisu tuntuu kuitenkin hieman halvalta ja se kismittää usein.

Voitetuista taisteluista palkitaan sekä kokemuspisteillä että rahalla. Kokemuspisteillä nostetaan hahmoluokkien tasoja, joten kaikki nettoavat vaikka eivät olisi osallistuneet yhteenkään taisteluun. Rahalla puolestaan kehitetään parempia aseita, haarniskoja sekä erilaisia uusia osia tankkiin. Välillä kannattaakin poiketa pääjuonesta tarjolla oleviin sivutehtäviin, joita voi takoa sydämensä kyllyydestä kokemuspisteiden toivossa. Mistään kunnollisesta roolipelistä ei voida puhua, mutta ratkaisu tuo hieman lisää syvyyttä peliin.

Tekniseltä puolelta ei löydy moitittavaa. Peli rullaa sulavasti ja sen maalauksellinen grafiikka on yhtä vaikuttavaa nykyään kuin 8 vuotta sitten. Tosin aikaisemman osan läpäisseenä en myöskään havainnut suurempia muutoksia, tosin ruudunpäivitys on astetta sulavampaa. Äänipuolella rytisee ja paukkuu mukavasti, ja lisäksi valittavissa on sekä englannin- että japaninkielinen ääniraita.

Tämä on mainos:

Valkyria Chronicles on edelleen hyvä peli. Toki siinä on puutteensa etenkin tekoälynsä ja tehtävien suunnittelun suhteen, mutta kokonaisuus on kerrassaan mainio. Sarjakuvamaisen ulkoasun ei kannata antaa hämätä sisällön suhteen, sillä tarinan aikana käsitellään useita rankkoja aiheita kuten esimerkiksi rasismia. Täyteen synkistelyyn ei kuitenkaan vaivuta, sillä mukana on myös hassuja tapahtumia sekä hahmoja. On myös mukavaa, että paketista löytyvät kaikki julkaistut lisäosat sekä vaikeampi vaikeustaso sivutehtäviin. Valkyria Chroniclesin uutta versiota voi kyllä suositella kaikille, jotka eivät ole siihen vielä tutustuneet. Veteraaneille tarjolla on kuitenkin vain se sama vanha peli, tosin alkuperäisestä pelistä puuttuivat täysin kerättävät pokaalit.

Valkyria Chronicles Remastered
Valkyria Chronicles RemasteredValkyria Chronicles Remastered
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Omalaatuinen taistelujärjestelmä, näyttää upealta, tarina
-
Taistelujen yllättävät käänteet, tekoäly ei ole aina tehtäviensä tasalla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä