Suomi
Gamereactor
laitearviot

Valve Index

Valven VR-laite on kallis, mutta onko se myös hintansa arvoinen?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

VR-laitteilla on omat kannattajansa, mutta VR-pelit eivät ole saavuttaneet sitä suosiota, joita niiltä ehkä alun perin odotettiin. Valve Index on tällä hetkellä se VR-teknologian Rolls Royce, ja se paras valinta yli 1000 euron hinnastaan huolimatta.

HQ
Valve Index

Itse laitteen ohella on tietysti investoitava myös siihen PC-masiinaan. Valve Index tukee kyllä lukuisaa joukkoa grafiikkakortteja, mutta vaatii silti hieman hevosvoimia, jotta laitteen potentiaali pääsee oikeuksiinsa.

Valve Index tuntuu heti kaikkein vankimmalta ja laadukkaimmalta VR-laitteelta, johon olen koskaan koskenut. Samalla se on suunniteltu pitäen mielessä jo muiden VR-valmistajien hyväksi havaitut ratkaisut. Koko masiina on tehty mattapintaiseen paksuun muoviin, ja sisusta on kauttaaltaan pehmustettu käyttömukavuuden maksimoimiseksi. Takaa roikkuu edelleen pitkä ja paksu kaapeli, ja pään ympärillä on siis kaikkiaan melkoinen määrä raskasta muovia. Silti Valve Indexin käyttäminen on miellyttävintä, mitä VR-teknologiassa on tarjolla.

Valve Index
Tämä on mainos:

Valve Index vaikuttaa siis olevan se paras versio nykyisin saatavilla olevasta teknologiasta, eikä se siis tavoittele uusia innovaatioita. Valve Index käyttää kahta LCD-näyttöä per silmä (1440x1600). Ruudunpäivitys on 120 Hz, ja mahdollisuus on myös lukemaan 144 Hz. Sulava ruudunpäivitys on keskeinen elementti toimivalle VR-pelaamiselle ja pahoinvoinnin ehkäisemiseksi. Katselukulma on 110 astetta. Kaikkiaan käyttökokemus on luonnollisemman tuntuinen verrattuna kilpailijoihin.

Valve Indexia käyttöön otettaessa on ensin asennettava Base Station 2.0. Noin käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaamista on vaikeaa siirtää huoneesta toiseen asennuksen jälkeen. Moinen on yksi lisävaatimus, jollaisia VR-teknologia ei kaipaa enää yhtään enempää.

Valve Indexin paras osuus ovat sen kaksi ohjainta. Näitä ohjaimia ei ole pakko pidellä käsissä, ja painella nappeja alkeellisella ja perinteisellä tyylillä. Ehei, käyttäminen muistuttaa oikeiden käsien liikuttamista. Toisin sanoen sormia koukistaessa myös VR-sormet koukistuvat. Näin ollen pelissä on mahdollista osoittaa, näyttää kansainvälisiä sormimerkkejä ja tarttua luonnollisella tavalla pelimaailman esineisiin. Tietysti ne pelit ratkaisevat, ja juuri ohjaimet tekevät Half-Life: Alyxin pelaamisesta niin ainutlaatuisen. Toistaiseksi tätä teknologiaa hyödyntävien pelien valikoima on harmillisen vähäinen.

Valve Index
Tämä on mainos:

Muut mediat ovat kertoneet alkuasennuksen aiheuttamista ongelmista, mutta itse en sellaisia kohdannut. Asennus sujui ongelmitta, ja pelien valitseminen virtuaalisessa SteamVR-huoneessa onnistuu sujuvasti.

On tärkeää painottaa sitä. ettei Valve Index tee mitään uutta VR-teknologian saralla, vaan enemmänkin se tekee kaiken paremmin ja sujuvammin kuin muut kilpailijat. Valve Index on sitä parasta VR-teknologiaa juuri nyt, eikä suinkaan merkki tulevaisuuden mahtavuudesta. Voiko siis Valve Indexiä suositella? Kun kaikki toimii hienosti, kuten esimerkiksi Half-Life: Alyxissa, on meno vastustamatonta. Samaan aikaan vaatimus Base Station 2.0 -järjestelmästä on jo nyt vanhanaikaista, ja laitteen hinta on sanalla sanoen korkea. Paras valinta Valve Index on sellaiselle kuluttajalle, joka on halukas näkemään, miltä VR-teknologian paras anti näyttää juuri nyt.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä