Kun kolme virkamiestä käveli Venäjän suurimman säilykevalmistajan Glavproduktin Moskovan pääkonttoriin viime lokakuussa, he eivät tuhlanneet aikaa ilmoittaakseen, että Venäjän valtio johtaisi nyt yritystä, yrityksen perustajan ja kahden asiasta tietävän henkilön mukaan ( Reutersin kautta).
Työntekijät huomasivat pian, että heidän yritysrakenteensa oli muuttunut yhdessä yössä. Tämä oli vain yksi kasvavasta luettelosta ulkomaisista yrityksistä, jotka Venäjän hallitus on asettanut väliaikaiseen hallintaan, kiertoilmaus, joka on osoittautunut kaikkea muuta kuin väliaikaiseksi.
Tanskalaisista panimoista suomalaisiin sähkölaitoksiin Moskova on järjestelmällisesti takavarikoinut omaisuutta, jakanut niitä lojalisteille, eikä se ole osoittanut merkkejä kurssin kääntämisestä. Kannattavia yrityksiä on luovutettu poliittisesti kytköksissä oleville sisäpiiriläisille, usein vähäistä huomiotta niiden pitkän aikavälin elinkelpoisuudesta.
Vaikka jotkut spekuloivat, että mahdollinen muutos Yhdysvaltain ulkopolitiikassa voisi palauttaa länsimaiset liikesuhteet, Venäjän meneillään olevat kansallistamiset viittaavat toisin. Jopa ne, jotka ovat onnistuneet myymään omistuksensa, ovat usein joutuneet hyväksymään paljon markkina-arvoa alhaisemmat hinnat, koska Kreml valitsee ostajat huolellisesti.
Uusien lakien myötä Kreml näyttää pyrkivän pitämään saaliinsa ja vahvistamaan otettaan taloudesta. Toistaiseksi jää nähtäväksi, uskaltaako kukaan ulkomainen sijoittaja palata näin arvaamattomille ja yhä vihamielisemmille markkinoille.