Suomi
Gamereactor
artikkelit
Elden Ring

Vuoden 2022 kolme parasta peliä, Toni Turunen

Toni kertoo omat suosikkinsa päättyneen vuoden peleistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Näin vuoden alkajaisiksi on taas tullut aika tarkastella edellisen kuluneen 12 kuukauden parhaita pelejä. Luvassa on seuraavan kahden viikon aikana artikkelisarja, jossa Gamereactorin toimitus nimeää ja hehkuttaa kuluneen vuoden parhaita pelejä. Jokainen artikkeli on kyseisen kirjoittajan oma henkilökohtainen näkemys siitä, mitkä kolme peliä tekivät menneen 12 kuukauden aikana suurimman vaikutuksen.

Ja Toni todellakin mainitsee vain kolme peliä.

3. Cult of the Lamb

HQ
Tämä on mainos:

Teurastetun lampaan tarina alkaa kylmäverisellä mestauksella, kuolleista heräämisellä, pahan kätyriksi ryhtymisellä ja korean animetyylisen ulkoasun ihastelulla. Näiden elementtien ympärille tehty kultinmuodostamistarina yhdistettynä toimintaan ja mustaan huumoriin ovat kantavia voimia.

Rehellisesti sanoen suorastaan kavahdan pelejä, joiden ulkoasu muistuttaa enemmän lapsuusajan piirrettyjä. Päätin silti tehdä poikkeuksen, sillä oman tukikohdan kehittäminen, satunnaiset ristiretket miekat heiluen ja pienet mutta lukuisat haasteet vetivät mukaansa.

Voisi sanoa, että oma yhteisö voi juuri niin hyvin kuin menestyy ristiretkillään. Tai sitten lisää toisten hyvinvointia uhraamalla oman kansan jäsenen. Vaihtoehtoisesti voi helpottaa kansalaisten elämää joko raa'alla työnteolla tai käyttäytymällä kuin hirmuhallitsija, jonka eteen tehdään töitä.

Kysymys kuuluukin, huolehtiiko itse kansalaisistaan, vai raatavatko he kädet naarmuilla pelaajan eduksi? Seurauksena voi olla nälänhätää, kapinahenkeä, sairauksia ja muita vastaavia ongelmia. Kiehtovinta kaiken keskellä on kultaisen keskitien löytäminen, ja juuri se tekee Cult of the Lambista kiehtovan.

Tämä on mainos:

2. Tom Clancy's Rainbow Six: Extraction

HQ

Ehkä hieman yllättävä valinta, mutta Tom Clancy's Rainbow Six Extraction on silti vuoden 2022 toiseksi pelatuin pelini. Tammikuussa julkaistu Rainbow Six Extraction tarjoaa juuri niitä elementtejä, joista pidän: haastetta, toimivaa yhteistyötä, hiiviskelyä, taktisuutta, tuliaseiden pauketta ja teknisesti toimivan paketin.

Rainbow Six -sarjan pelit ovat toki aiemminkin olleet hyvin tuttuja, ja tehtävät tekoälyä vastaan ovat olleet toimivia, mutta avaruusolioteeman valitseminen on oikein tervetullut vaihtoehto.

Vielä satojen tehtävien jälkeenkin tämän pariin on tullut palattua, eikä peliseurasta ole ollut pulaa. Lyhyesti voisi tiivistää, että täydellisessä maailmassa iskuryhmä soluttautuu vihollisten joukkoon äänenvaimentimet luotettavimpana apuvälineenään, mutta jöötin osuessa tuulettimeen peli muuttuu selviytymistaisteluksi, jossa harkintakyky on koetuksella.

Taktiselle ja äänettömälle hiiviskelylle on aina sijansa, etenkin isommalla tiimillä tahkotessa.

1. Elden Ring

HQ

Bandai Namcon helmikuinen julkaisu Elden Ring toi veden kielelle jo kauan ennen julkaisuaan. Souls-pelien suurena ystävänä "vuoden paras peli" oli jo ennakkoon tiedossa, eikä odotuksiin tarvinnut pettyä.

Upea ja avoin maailma yhdistettynä tekemisen vapauteen, haastavuuteen ja laadukkaaseen toimintaan niin yksin kuin peliseurankin kanssa ei hevin unohdu. Videopelejä vuosikymmeniä harrastaneena kovin moni julkaisu ei enää aikaansaa tietynlaista maagista vetovoimaa, joka jää kutkuttelemaan taustalle seuraavaa pelisessiota varten. Elden Ringissä kyseinen tunne kantaa edelleen vielä satoja pelitunteja myöhemmin.

Veri vetää edelleen Elden Ringin suuntaan, vaikka takana on jo lähes kolme täyttä pelikierrosta ja kaikki haasteet suoritettuna. Uudelleenpeluuarvoa on saatu muun muassa hahmoja vaihtelemalla, muita seikkailijoita auttamalla, omia haasteita asettamalla sekä ajatuksella siitä, että jotain on vielä löytämättä sadoista karttamerkinnöistä huolimatta.

Elden Ring

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Elden RingScore

Elden Ring

ARVIO. Kirjoittaja Onni Ratala

Elden Ring on haikea kokoelma FromSoftwaren parhaimpia ja huonoimpia ideoita.Ladataan seuraavaa sisältöä