Suomi
Gamereactor
artikkelit
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Vuoden 2023 viisi parasta peliä, Tero Kerttula

Tero kertoo omat suosikkinsa päättyneen vuoden peleistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi 2023 oli täynnä todella kovalaatuisia pelijulkaisuja, ja tästä joukosta viiden parhaan setviminen vaati tarkkaa pohtimista. Se, mikä vuoden aikana tuli kuitenkin selväksi, oli Nintendon poikkeuksellisen kovalaatuinen panos vuoden pelikattaukseen. Lähdetäänpä siis perkaamaan.

5. Starfield

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Tämä on mainos:

Bethesdan loputtomiin odoteltu avaruusepiikka ei lopulta onnistunut täyttämään sille asetettuja kovia odotuksia ja oli myös täynnä vanhanaikaista pelisuunnittelua ja studiolle tyypillisiä typeryyksiä. Niiden alla sykkii kuitenkin kultainen sydän. Vaikka välillä pelin rakenne on yhtä tavaran kuskaamista planeetalta toiselle vain valikoita klikkaillen, sieltä täältä läikkyy läpi todella lämmin rakkaus aihealueeseen. Kun vastaan tulee rakkaudella ja harkiten kirjoitettua NASA-fiilistelyä, peli vie välittömästi mukanaan. Vaikka kokonaisuutena peli natisee liitoksissaan kuin mikäkin, nuo pienet hienot hetket olivat vuoden parhaiden pelikokemusten joukossa.

4. Metroid Prime Remastered

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Tämä on mainos:

Täysin puskista julkaistu remasterointi yhdestä kaikkien aikojen parhaasta videopelistä ansaitsee paikkansa tällä listalla monestakin syystä. Ensimmäinen on tietenkin se, että hyvästä ei saatu tehtyä huonoa, päinvastoin. Metroid Prime on uutena versionaan vieläkin parempi kuin ennen ja ennen peli oli parasta, mitä kaupasta sai. On jopa hämmentävää havaita, miten 20 vuotta vanha pelisuunnittelu puolustaa edelleen paikkaansa tietyistä aikaan kuuluvista kömpelyyksistä huolimatta. Tallennus ei ole vapaata, eikä kartalla voi matkustaa muuten kuin kävellen, mutta kenttäsuunnittelu, tarina ja audiovisuaalinen toteutus ovat edelleen silkkaa timanttia. Voi kunpa myös jatko-osat saisivat yhtä hellän käsittelyn tulevina vuosina.

3. Super Mario Bros. Wonder

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

2023 oli Marion vuosi. Uusi ja menestynyt elokuva sekä loppuvuoteen kokonaan uusi tasohyppely ja remasterointi Super Mario RPG:stä. Mario on todellakin jälleen kaikkien huulilla. Wonderin julkistuksen yhteydessä heräsi kuitenkin pienen pieni kyyninen arvelus: noinkohan Nintendo olisi vain lätkäissyt jotain nopeasti kasaan rahastaakseen Mario-elokuvan menestyksellä?

Tässä vaiheessa pelaajan uraa pitäisi tietysti tietää paremmin, sillä Wonder on yksi parhaista 2D-Marioista miesmuistiin. Niin hyviä pelejä kuin New Super Mario Bros. -pelit olivatkin, Wonderin mielikuvituksellisuus ja huolella suoritettu viimeistely eivät jätä mitään arvauksien varaan. Kaiken huipuksi Wonder vie Mariota hieman uuteen suuntaan, ja itse asiassa peli muistuttaa tässä mielessä hieman Super Mario Land -sarjan pelejä. Tuttua on vain sen tasohyppelyrakenne ja piiruntarkka ohjaus, muilta osin meno on pitkästä aikaa uudenlaista vanhaan verrattuna.

Wonder on silti mielikuvituksellisuudessaan ja hauskuudessaan ehta Mario-sarjan peli, eikä vaikuta vähääkään siltä, että vain hahmon vaihtamalla se olisi jotain muuta. Vuoden hauskin tasohyppely on lajityypissään myös vuoden paras.

2. Lies of P

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Vuoden kovin yllättäjä oli lähellä heilahtaa lopulta itselleni myös vuoden peliksi, mutta hopea ei ole häpeä. Itselleni täysin takavasemmalta julkaistu Soulslike onnistui näyttämään suunnittelullaan ja toteutuksellaan närhen munat todella monelle lajityyppinsä edustajalle, ja paikoitellen jopa From Softwaren itsensä peleille. Pinokkion matka halki gotiikkaa ja Belle Epoque -estetiikkaa henkivien maisemien olisi napannut minut matkaansa jo pelkän visuaalisuutensa ansiosta, mutta onneksi myös itse peli on rautainen. Rautaisuus heijastuu toisaalta myös vaikeustasoon, mutta missään vaiheessa peli ei kuitenkaan vaikuttanut epäreilulta.

Lies of P toistaa periaatteessa laajalti lajityyppinsä tunnuspiirteitä, mutta tuo mukaan lukuisia omia ideoita, joilla pelaajan elämä helpottuu ja joita ilman on jatkossa hankala olla. Nämä ideat ovat näennäisesti todella pieniä, kuten sielujen virkaa ajavien ergo-pisteiden putoaminen pomohuoneen ulkopuolelle kuoleman koittaessa, mutta jotka kuitenkin virtaviivaistavat pelikokemusta merkittävästi. Myös esimerkiksi aseiden hajottaminen ja kokoaminen on toteutettu erinomaisesti.

Ennen kaikkea asetelma on koottu kasaan niin huolella, että huonojen puolien etsiminen on lähes mahdotonta. Taistelu torjuntoineen ja väistöineen menee selkärankaan liki huomaamatta, kentät ovat pääsääntöisesti erinomaisesti suunniteltuja ja Carlo Collodin Pinokkio-tarinaa löyhästi mukaileva tarina on hienosti kirjoitettu. Onpa mukana myös liuta vuoden kauneimpiin kuuluvia musiikkikappaleitakin. Lies of P on helposti vuoden kovin yllätys ja pakollista pelattavaa kaikille Souls-genrestä vähänkään välittäville pelureille.

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Niinpä niin, olisihan se pitänyt arvata. Nimittäin se, että kun Nintendo luo kerrankin suoran jatko-osan aiemmalle Zelda-pelilleen, kyseessä ei ole vain hutaistu jatko edellisen osan vahvuuksilla. Tears of the Kingdom on helposti yksi parhaista koskaan pelaamistani videopeleistä, jopa parempi kuin edeltäjänsä. Kyyneleiden kuningaskunnassa tekeminen ei lopu kesken useaan sataan tuntiin, minkä lisäksi kaikki puuhasteltava on todella hauskaa pelattavaa.

Pelin paras puoli on sen onnistunut seikkailun tunne. Ennakkoon mainostettu rakenteleminen vaikutti omasta mielestäni ennen pelaamista lähinnä tylsältä lisäykseltä, mutta kun kaiken maailman härveleitä pääsi itse rakentamaan ja kokemaan aitoa onnistumisen riemua, kun kivilaatasta, ilmapallosta ja renkaista sai aikaan jollain konstilla toimivan lentoaluksen, systeemi vei saman tien mukanaan. Mielikuvitusta onnistutaan rajoittamaan vain todella vähän, ja pääpaino on juurikin seikkailun ja keksimisen riemulla.

Niinpä Tears of the Kingdom onnistuuk tavoittamaan joitain sellaisia tunnesäikeitä, joihin vain harva peli pääsee käsiksi. Avoimessa maailmassa seikkailu, vuorien päälle kiipeäminen, maanalaisessa luolastossa valonlähteiden etsiminen ja apuvälineiden kehittäminen ovat vain osa sitä taikaa, jonka Tears of the Kingdom pelaajansa päälle langettaa. Pelin jokainen osa-alue vain yksinkertaisesti klikkaa yhteen täydellisesti. Jo pelkän tunnepuolen ansiosta Tears of the Kingdom on jopa helposti vuoden 2023 paras videopeli.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä