Suomi
Gamereactor
artikkelit
Diablo IV

Vuoden 2023 viisi parasta peliä, Toni Turunen

Toni kertoo omat suosikkinsa päättyneen vuoden peleistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuoden 2023 parhaiden pelien valinta on tänä vuonna siinä mielessä helppo, että vuoden aikana on tullut useita loistavia julkaisuja. Vaikeampaa on valita kermat kakun päältä ja lisätä täytteet kakkuun oikeassa järjestyksessä. Henkilökohtaisesti arvostan eniten räiskintää, kauhua, roolipelejä ja seikkailua, mutta myös kovia haasteita. Tarinapohjaiset yksinpelit ovat parhaita, vaikka toisinaan annan huomiota myös laadukkaille porukalla pelattaville peleille.

5. Lies of P

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Tämä on mainos:

Soulslike-julkaisuja matkiva Lies of P vaikutti alkuun hieman vaisulta, jopa tyhjältä, kuten arvioni antoi ymmärtää. Keskinkertaisen alun jälkeen kokemus parani huomattavasti. Etenkin innovatiiviset pomotaistelut, jotka välillä suorastaan turhauttivat, lasketaan pluspuolelle. Kauhupelistä ei ole kyse, mutta paikoin hyvä tunnelma ja jopa pienet säikytykset nostivat nekin kokemuksen arvoa. Julkaisussa on myös uudelleenpeluuarvoa, ja kyllästymisen merkkejä ei ole ilmassa noin 150 pelitunnin jälkeenkään, joten Lies of P:n mahtuminen viiden parhaan joukkoon on oikeutettu.

4. Remnant II

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Tämä on mainos:

Jo muutaman vuoden takainen Remnant: From the Ashes kohahdutti, sillä se toi mieleen vaikutelman "Dark Soulsia tuliaseilla". Odotukset olivat korkealla jatko-osan suhteen, ja jopa hieman pelkäsin, onnistutaanko parantamaan jo valmiiksi laadukkaan pelin pohjalta. Pessimismi oli tässä tapauksessa turhaa. Saatiin iso liuta uusia innovatiivisia pomoja, kiehtovia pulmia, haastavia taisteluita, monia parannuksia pelimekaniikkaan ja niin sanottu tuhansien variaatioiden maailma. Viimeisimmällä maininnalla viittaan siihen, että Remnant II:ssa kaikki paikat ja pomot arvotaan, ja yhdellä läpäisykerralla 100 % tutkiminen näyttää pelintekijöiden mukaan vain 35-40 % pelistä. Viittaus Oscar-palkittuun elokuvaan: "Elämä on kuin suklaarasia. Koskaan ei tiedä, mitä saa". Upea kokemus niin porukalla pelattaessa kuin yksinkin.

3. Armored Core VI: Fires of Rubicon

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

From Software on tunnettu laadukkaista peleistään, joista Dark Souls-, Bloodborne- ja Elden Ring -julkaisut ovat kärkikastia. Näin ollen oli hieman hämmentävää kuulla heidän tehneen nopeatempoisen räiskintäpelin, jossa operoidaan taistelurobotin puikoissa. Itselleni Armored Core VI: Fires of Rubicon on vuoden suurin yllättäjä. En mitenkään osannut ennakoida, miten Dark Soulsien pelattavuus ja haastavuus voidaan yhdistää aivan erilaiseen peliin kuin mihin olen tältä pelitalolta tottunut. Mahtava tempo, lähes ylitsepääsemättömän vaikeat pomovastustajat ja laadukas toteutus ovat tämän julkaisun kulmakiviä. Ainoaksi miinuspuoleksi lasken seikkailun lyhyyden, sillä sen pystyy läpäisemään noin 20 tunnissa. Palkintopallisija on silti oikeutettu.

2. Baldur's Gate III

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Kun kuulin Larian Studiosin megaluokan roolipeliseikkailun olevan tulossa, pistin päälle täyden radiohiljaisuuden. En halunnut mitään maistiaisia etukäteen, ainoastaan mahdollisen tarinan pituuden halusin tietooni. Kun peli alkoi pyöriä näytöllä ensimmäisen kerran, myönnän hieman pettyneeni, sillä odotin samanlaista vauhdikkaan toiminnan julkaisua kuin mitä kauan sitten ilmestynyt Baldur's Gate: Dark Alliance II tarjosi. Se sisälsi vauhdikasta toimintaa, hahmonkehitystä ja suoraviivaista seikkailemista ylhäältä kuvatussa avoimessa maailmassa. Taktinen ja vuoropohjainen taistelutyyli ei vain pure samalla tavalla kuin nopeatempoisempi livetoiminta. Melkein kuin vertaisi jalkapalloa jääkiekkoon, joista jälkimmäistä arvostan paljon enemmän. Larianin julkaisu on kuitenkin niin massiivinen sisällöltään, tyylikäs ja runsaasti ihmissuhteita sekä mielenkiintoisia tarinankäänteitä sisältävä eepos, että toinen sija on ehdottomasti ansaittu.

1. Diablo IV

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Vaikka joidenkin mielestä valintani saattaa olla jopa kyseenalainen, sisältää Diablo IV kaikkia niitä ominaisuuksia, joita peleissä arvostan. Ensi alkuun siinä on erittäin kattava hahmovalikoima, mikä mahdollistaa monia erilaisia pelityylejä. Siinä on myös massiivinen määrä sisältöä: pelattavaa on jopa sadoiksi tunneiksi. Kokonaisuutta täydentävät kiehtovat pahikset, loputonta loottaamisen nälkää hillitsevä maailma ja toimiva co-op. Siitä voi tietysti aina keskustella, miten tietyt asiat pitäisi toteuttaa, ja millaista lisäsisältöä saadaan & odotetaan & toivotaan kausisällön myötä. Lisäksi voi ajatella, tuntuuko peli siinä kohtaa enää mielekkäältä, kun omat arkut pursuavat tavaraa ja tila on jatkuvasti kortilla, jolloin purkamiseen ja ominaisuuksien lukemiseen voi kulua tunti tai toinenkin. Diablo IV kiilaa Baldur's Gate III:n edelle livetoimintansa ansiosta ohi vuoropohjaisen taistelun.

Diablo IV

Kunniamaininnan annan kahdelle pelille. Ensimmäinen näistä on Dead Spacen tunnelmallinen Remake-versio, joka ilmestyi tammikuussa. Se uudistui hienosti vuoden 2008 loistavasta julkaisusta onnistuen jopa parantamaan sitä. Top 5 -listalleni en kuitenkaan sitä laita, sillä idea ja juoni ovat liian tuttuja ennestään. Tämä siitä huolimatta, että tarinaan on lisätty myös uutta sisältöä. Saman kohtalon kokee Resident Evil 4:n Remake-versio, vaikka sekin oli laadukas ja pituudeltaan kompakti kokemus. Mainittakoon kuitenkin, että satun olemaan Resident Evil -fani, joten sekin vaikutti pelin pinnalle nostamiseen.

Kerrottakoon nyt vielä sekin, että kotimainen Alan Wake 2 on vielä tyystin kokematta. Uskoisin sen murtautuvan kevyesti kolmen parhaan joukkoon, sillä niin paljon hyvää on tullut kuultua. Toivon suuresti, että se kiilaisi Baldur's Gate III:n ohi vuoden parasta peliä valittaessa.

HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä